Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Τους δικούς μας τζιαι τα μμάδκια μας...

Τους δικούς μας τζιαι τα μμάδκια μας...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αν μελετήσουμε τις συμπεριφορές ορισμένων κομμάτων σε θέματα που αφορούν καταδίκες, επιλήψιμες πράξεις, ή απαξιώσεις στελεχών τους, θα καταφανεί πανηγυρικά η απόλυτη κομματοκρατία και ο απόλυτος φανατισμός, με τα οποία κάποια πολιτικά κόμματα προστατεύουν τους ημετέρους και επιδιώκουν, πάση θυσία, είτε να τους αθωώσουν είτε να τους διατηρήσουν στις θέσεις τους.

* Το ΑΚΕΛ, ακόμη και μετά την καταδίκη από το δικαστήριο στελεχών του, στο γνωστό σκάνδαλο Δρομολαξιάς, έσπευσε να τους ανακηρύξει αθώους. Δεν ανέμενε καν την έκβαση της έφεσης που καταχώρισαν στο Ανώτατο Δικαστήριο οι καταδικασθέντες, προτού τοποθετηθεί. Και ναι μεν μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο ν' ανατρέψει την απόφαση του Κακουργιοδικείου και να δικαιώσει το ΑΚΕΛ και τα καταδικασθέντα στελέχη του, αλλά είναι ενδεικτική η βιαστική και κάθετη προσπάθεια του ΑΚΕΛ ν' απαλλάξει καταδικασθέντα στελέχη.

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους να διατηρήσουν τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου στη θέση τού Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Αντί αμέσως, ως όφειλαν, μετά το πόρισμα Καλλή να απαιτούσαν την άμεση παύση του, προσπάθησαν με χίλιες δυο δικολαβίστικες και γελοίες τοποθετήσεις να τον δικαιώσουν. Γιατί; Επειδή ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου πρόσφερε στον Νίκο Αναστασιάδη και στον ΔΗΣΥ προεκλογικές υπηρεσίες. Ήταν δικός τους.

* Το ΕΥΡΩΚΟ, με νύχια και με δόντια διαφύλαξε, προστάτευσε και υπερασπίστηκε τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ακόμη και μετά το πόρισμα Καλλή και επικέντρωσε τα πυρά του κατά του Γενικού Εισαγγελέα. Ακόμη και μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, το ΕΥΡΩΚΟ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κατάγγελλε όσους δήθεν "επιχαίρουν για την απόφαση και επικρίνουν τον κ. Ερωτοκρίτου, αντί να επικρίνουν το σύστημα". Ωσάν και ο κ. Ερωτοκρίτου να μην ήταν μέρος του συστήματος. Γιατί τήρησε αυτή τη στάση το ΕΥΡΩΚΟ; Επειδή ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ήταν μέλος της ανωτάτης κομματικής ιεραρχίας του...

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παραθέσω άλλα παραδείγματα, δείγματα της παλαιοκομματικής συμπεριφοράς των κομμάτων και της παντελούς έλλειψης αρχών που τα διακρίνει, κάθε φορά που ένα στέλεχός τους ή ένας ημέτερος κινδυνεύει να εκτεθεί, να χάσει το δημόσιο αξίωμά του και να εκθέσει το κόμμα του. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα κόμματα γίνονται όπως το νύχι με το κρέας και δίνουν υπέρ πάντων αγώνα, να σώσουν τους δικούς τους.

Οι πολίτες πρέπει ν' αντιληφθούν μία μεγάλη αλήθεια. Τα περί εκδημοκρατισμού των κομμάτων, τα περί υπερισχύσεως αρχών, τα περί αντικειμενικής αντιμετώπισης των πραγμάτων και των προσώπων, είναι ένα μεγάλο ψέμα. Τα περισσότερα των πολιτικών κομμάτων, και δη τα μεγάλα, είναι θεμελιωμένα στα παλαιολιθικά κομματικά πρότυπα. Της διαπλοκής, της προστασίας και του βολέματος των ημετέρων, και διά της διατήρησής τους σε καίρια πόστα, επιδίδονται στην άλωση θεσμών και της κοινωνίας.

Δεν πρόκειται ποτέ ο πολίτης ν' ακούσει, ή να δει, κομματική ηγεσία να αποβάλλει από το κόμμα στέλεχος για επιλήψιμη συμπεριφορά, ή να ζητά παραίτηση ημετέρου σε δημόσιο αξίωμα. Με νύχια και με δόντια θα προσπαθεί να τον κρατήσει στο πόστο του, ακόμη και όταν δικαστικές αποφάσεις αποφανθούν για τα αδικήματά του.
Μέσα στις αμαρτίες γεννήθηκαν τα περισσότερα κόμματα, και μέσα στις αμαρτίες θα συνεχίσουν να δρουν...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ποιος Πρόεδρός μας προσεκλήθη στον Λευκό Οίκο;

Μέσα στην τρελή χαρά στην οποία ζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, όταν επιστρέφουν από επισκέψεις τους στο εξωτερικό και τους "θριάμβους" που κατήγαγαν, μπορεί να εξηγήσει κάποιος γιατί από γεννήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνο ένας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσεκλήθη επισήμως στον Λευκό Οίκο από τους Αμερικανούς Προέδρους; Ενθυμούμαστε μόνο την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Μακαρίου στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κένεντι.

Από τότε, ο "ισχυρός στρατηγικός εταίρος", όπως μας αποκάλεσε ο Μπάιντεν, δεν είδε τον Λευκό Οίκο, εκτός από μακριά. Οι Κύπριοι Πρόεδροι απλώς βλέπουν για κάποια δευτερόλεπτα τον Αμερικανό Πρόεδρο, κάθε φορά που παραθέτει γεύμα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με την ευκαιρία της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τόσο ασήμαντη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία για τις ΗΠΑ, και τόσο λαμβάνουν υπόψη τούς Προέδρους μας, οι Αμερικανοί Πρόεδροι. Να μην τους αποκαλέσουμε "ομολόγους", διότι θα γίνουμε και καταγέλαστοι...

 


Top