Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Με αλχημείες και παραπλανήσεις μειώνουν την ανεργία

Με αλχημείες και παραπλανήσεις μειώνουν την ανεργία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Υποχρέωσαν μία γενιά νέων να ξενιτευθεί και πανηγυρίζουν επειδή υπάρχουν 63 χιλιάδες άνεργοι
 
Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει ακόμη και για τις τραγικές αποτυχίες της. Αφού έχει εξαναγκάσει έναν μεγάλο αριθμό Κυπρίων -κυρίως νέους και ιδιαιτέρως τους ταλαντούχους- να ξενιτευθούν προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, πανηγυρίζει επειδή στα τρία σχεδόν χρόνια της θητείας της πέτυχε, με αλχημείες, να καταδείξει πως «μείωσε» τον αριθμό των ανέργων στα 62.643 άτομα!
Πρόκειται για πλασματικά στοιχεία που παραπλανούν. Επειδή είναι ελλειμματικά και δεν δίνουν την πραγματική εικόνα της ανεργίας.
 
Έχουμε επανειλημμένα καλέσει το Τμήμα Στατιστικής να μας δώσει στοιχεία:
1. Τον αριθμό των Κυπρίων ανέργων που έχουν υποχρεωθεί να μεταναστεύσουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
2. Τον αριθμό των κοινοτικών εργαζομένων οι οποίοι επέστρεψαν στις πατρίδες τους, επειδή εδώ δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με έρευνες ο αριθμός των κοινοτικών που αναχώρησαν ανέρχεται στις δέκα χιλιάδες.
3. Τον αριθμό των μακροχρόνιων ανέργων, οι οποίοι, επειδή έληξε ο χρόνος καταβολής του ανεργιακού επιδόματος και έχασαν κάθε ελπίδα πως θα εργοδοτηθούν, σταμάτησαν να προσέρχονται για εγγραφή στα Γραφεία Εξευρέσεως Εργασίας.
 
Αυτά τα στοιχεία είτε αδυνατεί να μας τα δώσει η Στατιστική Υπηρεσία, ή άλλο Τμήμα της Κυβέρνησης, είτε σκοπίμως δεν τα δίνουν.
Όταν, λοιπόν, η Κυβέρνηση δώσει στοιχεία για τον αριθμό των Κυπρίων ανέργων που μετανάστευσαν, για τον αριθμό των κοινοτικών εργαζομένων που επέστρεψαν στην πατρίδα τους και για τον αριθμό των Κυπρίων ανέργων που σταμάτησαν να προσέρχονται για εγγραφή στα Γραφεία Εξευρέσεως Εργασίας, τότε και μόνο τότε, θα μπορεί ο καθένας να έχει την ακριβή έκταση της ανεργίας. Τα στοιχεία που δίνει τώρα η κυβέρνηση, προσφέρονται μόνο για παραπλάνηση.
 
Η Κυβέρνηση, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να επιδείξει επιτυχίες (έρχονται γαρ και βουλευτικές εκλογές), δεν έχει κατανοήσει:
1. Το μεγάλο έγκλημα που διέπραξε εις βάρος των νέων της Κύπρου. Έχει χαθεί, ίσως για πάντα, μία ολόκληρη γενιά καταρτισμένων νέων, οι οποίοι αναζήτησαν και εξακολουθούν να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
2. Ότι απέτυχε να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και ούτε θα έλθουν επενδυτές, ούτε θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον νέες θέσεις εργασίας.
3. Ότι το δράμα των ανέργων δεν μετριέται με αριθμούς. Μετριέται με τη δυστυχία και τη στέρηση στην οποία τους εξαναγκάζει η κυβερνητική πολιτική. Υπάρχουν νοικοκυριά όπου και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, έχουν παιδιά τα οποία δεν μπορούν να θρέψουν. Υπάρχουν σπίτια όπου γονείς, παππούδες και γιαγιάδες υποχρεώνονται να συντηρούν παιδιά και εγγόνια, με τις συντάξεις τους. Αυτά ούτε ποτέ τα ένιωσαν, ούτε ποτέ θα τα νιώσουν οι καλοπερασάκηδες της Κυβέρνησης.
 
Απ' εκεί και πέρα, δεν γνωρίζουμε αν ποτέ θα μας δώσουν στοιχεία για το ύψος του μισθού με τον οποίο αμείβονται οι νέοι, που δήθεν εξασφαλίζουν θέσεις. Πόσα τους προσφέρουν; Πεντακόσια έως οκτακόσια ευρώ; Πόσες ώρες εξαναγκάζονται να εργάζονται; Ώρες Μεσαίωνα και κάτω από απειλές και τη δαμόκλειο σπάθη απόλυσης;
 
«Έσπασε το ψυχολογικό όριο της ανεργίας», λένε. Ας πάνε στα σπίτια ανέργων για να αντιληφθούν σε ποια ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται οι άνεργοι και μετά να δηλώνουν πως κατάφεραν να σπάσουν τα ψυχολογικά όρια.
 
Η Κυβέρνηση επανέφερε τον εργατικό Μεσαίωνα. Και προκαλεί ταυτόχρονα. Ενώ προσφέρει βασιλικές συντάξεις στους έχοντες, ενώ βολεύει ημετέρους σε Υπουργεία, ενώ πολλοί ημέτεροι τρώνε με χρυσές μασέλες, οι άνεργοι ζουν σε κατάσταση εξαθλίωσης και οι κοινοί θνητοί με μισθούς αναξιοπρέπειας και πείνας.
 
Ας αφήσει τα μεγάλα λόγια και τους γελοίους πανηγυρισμούς περί μειώσεως της ανεργίας, περί εξόδου από τα Μνημόνια και περί εισόδου στις αγορές η Κυβέρνηση και ας ρίξει μία ματιά στην κοινωνία. Αν διατηρεί έστω και στοιχειώδη επαφή με τους απλούς ανθρώπους, θα κατανοήσει σε ποια εξαθλίωση έχει ρίξει την κοινωνία και σε ποια πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους έχει προχωρήσει. Μεθοδευμένα και καλά σχεδιασμένα...
 
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Αφίξεις-εισπράξεις
Ο ΚΟΤ πανηγυρίζει για το ρεκόρ αφίξεων τουριστών τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Υπήρξαν οι δύο καλύτεροι μήνες στα ιστορικά του κυπριακού τουρισμού, σημειώνει. Σημειώθηκε άφιξη 5,2%. Τον συγχαίρουμε για την επιτυχία. Αλλά δεν είναι δεοντολογικά ορθό και να μας πει και πόσες ήταν οι εισπράξεις από αυτό το ρεκόρ; Καλές οι αφίξεις, αλλά γιατί δεν μας λέει και τον αριθμό των εισπράξεων; Έτσι για να διαψευσθούν και εκείνοι οι ψιθυριστές που ισχυρίζονται ότι φέτος είχαμε τουρίστες της μπακκίρας... - See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/271431/me-alximeies-kai-paraplaniseis-meionoun-tin-anergia#sthash.55ce8P3Q.dpuf

Top