Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η αποστολή της Βρετανίας εξετελέσθη...

Η αποστολή της Βρετανίας εξετελέσθη...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Πανηγυρίζει η Κυβέρνηση, επειδή αυτή θα κληθεί να νομιμοποιήσει τη γεωγραφική διχοτόμηση της Κύπρου
 
Έστησαν και πάλιν πανηγύρι οι κυβερνώντες, επειδή η Βρετανία αποδέχεται τώρα να απεκδυθεί του ρόλου της ως εγγυήτρια δύναμη. Δεν πανηγυρίζουν επειδή το Λονδίνο αποφάσισε να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές του Βάσεις στην Κύπρο, αλλά επειδή δεν επιθυμεί πλέον να εγγυάται την Κύπρο. Ούτε και αυτήν τη φορά αντιλαμβάνονται την πονηράδα της βρετανικής πολιτικής. Η Βρετανία δεν επιθυμεί ρόλο εγγυήτριας, επειδή ακριβώς διαβλέπει πως η λύση του Κυπριακού δεν θα αποτελεί λύση. Θα είναι ένα τερατούργημα, το οποίο δεν θα αντέξει μία ημέρα και θα προκαλέσει νέες περιπέτειες και νέα ανάφλεξη της ειρήνης στην περιοχή. Και δεν θα ήθελε η Βρετανία, εν μέσω τόσων δυσεπίλυτων διεθνών προβλημάτων, να έχει να αντιμετωπίσει άλλο έναν μεγάλο πονοκέφαλο, ο οποίος θα δημιουργηθεί.
 
Άλλωστε, γιατί να θέλει η Βρετανία να ασκεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης της Κύπρου; Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ασκεί πλήρη πολιτική και στρατιωτική επιρροή στο νησί. Ελέγχει το πολιτικό σύστημά της. Διατηρεί εδώ τις στρατιωτικές της Βάσεις και από εδώ εκστρατεύει παντού, χωρίς να δίνει λογαριασμό στην κυπριακή κυβέρνηση. Ούτε πληρώνει ενοίκιο για τη χρησιμοποίησή τους. Και τη δουλειά της την έκανε: Ιδού:
*Χάραξε τις γραμμές διχοτόμησης από το 1955, όταν οι «κοκκινοσκούφηδες» διχοτομούσαν με συρματοπλέγματα τις ελληνικές και τουρκικές συνοικίες της Λευκωσίας και των άλλων επαρχιών.
 
* Παραπλάνησε τον Μακάριο και τον ώθησε στην υποβολή των 13 σημείων, υποβάλλοντάς του ότι θα στηρίξει τα αιτήματά του. Τον εγκατέλειψε και άφησε τον κυπριακό Ελληνισμό εκτεθειμένο στο τουρκικό πραξικόπημα του Δεκεμβρίου 1963.
 
* Μετά την τουρκανταρσία, διχοτόμησε εκ νέου την Κύπρο με τις «πράσινες γραμμές», σπέρνοντας τον σπόρο της γεωγραφικής διχοτόμησης.
 
*Το 1974, ενώ εγνώριζε ότι θα εκδηλωνόταν πραξικόπημα, έκανε τα στραβά μάτια αφήνοντας τους χουντικούς εγκληματίες να καταλύσουν τη νόμιμη κυβέρνηση, επειδή ήταν εις γνώσιν της ότι θα επακολουθούσε η τουρκική εισβολή και το έγκλημα θα ολοκληρώνετο.
 
*Διευκόλυνε την εισβολή και επέτρεψε στον Αττίλα να καταλάβει τη μισή κυπριακή επικράτεια.
 
* Ακολούθως, κυριάρχησε σε ολόκληρο το κρατικό και πολιτικό σύστημα της Κύπρου, και έπεισε τον Μακάριο, τον Κληρίδη και τον Εζεκία Παπαϊωάννου να αποδεχθούν το νέο, δικό της τερατούργημα, της διζωνικής ομοσπονδίας.
 
* Διά του λόρδου Χάνεϊ συνέταξε το σχέδιο Ανάν, ως την τελική πλέον και ολοκληρωτική επισημοποίηση της πολιτικής διχοτόμησης της Κύπρου. Αφού, βεβαίως, ευλόγησε τα γένια της και εξασφάλισε νέα πλεονεκτήματα για τις Βάσεις της. Παρέσυρε την ηγεσία του ΔΗΣΥ στη στήριξη των σχεδίων της.
 
*Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα, παρέχει απροκάλυπτη στήριξη στην προσπάθεια του ψευδοκράτους να νομιμοποιηθεί. Θυμόμαστε όλοι τη συμπεριφορά του τότε Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, όταν επεσκέφθη την Κύπρο και παρά την αυστηρή προειδοποίηση της Κυπριακής Κυβέρνησης να μη συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη Ταλάτ στο «προεδρικό», το έπραξε. Με τη θερμή συμπαράσταση τότε της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.
 
* Συνεχίζει μέχρι σήμερα να στηρίζει την εκστρατεία του ψευδοκράτους για νομιμοποίηση. Και στον ΟΗΕ, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενθέρμως υποστηρίζει το απευθείας εμπόριο μεταξύ ψευδοκράτους και του έξω κόσμου.
 
Αυτός, περιεκτικά και απλοϊκά, ήταν και συνεχίζει να είναι ο καταλυτικός ρόλος των Βρετανών στο Κυπριακό. «Κακός δαίμονας» ήταν ο χαρακτηρισμός που δόθηκε κάποτε στη Βρετανία. Σήμερα, η Βρετανία ολοκλήρωσε τα σχέδιά της στην Κύπρο. Σήμερα η «δουλειά» της τέλειωσε. Μένει απλώς να βάλουν το κερασάκι στην τούρτα ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί, και η γεωγραφική διχοτόμηση -γέννημα θρέμμα της βρετανικής διπλωματίας- θα είναι γεγονός.
 
Αφού, λοιπόν, η Βρετανία έχει συμπληρώσει τον κύκλο της αποστολής της στην Κύπρο, γιατί να θέλει διατήρηση του εγγυητικού της ρόλου; Για να τρέχει αύριο, όταν ανατιναχθεί η λύση, να φορτώνεται ευθύνες για τη νέα τραγωδία που θα πλήξει την Κύπρο; Γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει της «λύσης» (πάντοτε το Λονδίνο εγνώριζε τι θα συμβεί στην Κύπρο, πριν συμβεί), αποχωρεί «διακριτικά» στο παρασκήνιο. Από εκεί θα βάλει την τελευταία πινελιά στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην παράδοσή της στην Τουρκία, την οποία η Βρετανία ενέπλεξε από το 1955, ως «ενδιαφερόμενο μέρος» στο Κυπριακό.
Ας πανηγυρίζουν οι ευσεβοποθιστές της Κυβέρνησης εδώ, και ας επαναπαύονται στις «παραχωρήσεις» του Κάμερον.
Τόσο ξέρουν, τόσο παίζουν...
 
Εν ολίγοις
Τα λάθη ποίων;
Συμφωνούμε με τον Δημήτρη Χριστόφια. Ο Κώστας Παπακώστας πλήρωσε τα λάθη «άλλων». Ποίων «άλλων», όμως; Μπορεί να τους κατονομάσει; Και μήπως μεταξύ των «άλλων» περιλαμβάνεται και ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος;

Top