Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μέγα επίτευγμα ή μεγάλη φούσκα;

Μέγα επίτευγμα ή μεγάλη φούσκα;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όταν ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων, αποκάλυψε προ μηνών ότι η Κυβέρνηση προωθεί σχέδιο επανεγκατάστασης κατοίκων της Καρπασίας, διερωτήθηκα σε άρθρο μου εάν αυτό αποτελεί εφαρμογή της Συμφωνίας της Γ΄ Βιέννης, Κληρίδη-Ντενκτάς, η οποία προνοούσε μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων των ελευθέρων περιοχών στα κατεχόμενα, και παράλληλα επιστροφή των εκδιωχθέντων Καρπασιτών στις εστίες τους.

Μία μορφή, δηλαδή, ανταλλαγής πληθυσμών.

Υπέβαλα ερώτημα στον κ. Φωτίου εάν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του και ο τουρκικός στρατός, και εάν υπάρχει προς τούτο συμφωνία μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί. Απάντηση δεν έλαβα, παρόλο ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος, και ο φίλος Φώτης δεν μερίμνησε να μας ενημερώσει πώς πάει το σχέδιο και αν ξεκίνησε η επανεγκατάσταση των Καρπασιτών στα σπίτια τους.

Ευτυχώς, επανήλθε στο θέμα ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος μου κοινοποίησε την Παρασκευή επιστολή, με ημερομηνία 21 Αυγούστου 2015, την οποία απέστειλε στον κ. Φωτίου, και στην οποία του υποβάλλει παρόμοια ερωτήματα με τα δικά μου. Συγκεκριμένα, τον ερωτά:

1. Εάν ο τουρκικός στρατός έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για επανεγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στην Καρπασία και στον Κορμακίτη.
2. Εάν υπήρξε συμφωνία για το θέμα αυτό στις συζητήσεις Ακιντζί-Αναστασιάδη, και εάν ναι, ποιος είναι ο συνολικός αριθμός ατόμων που θα επανεγκατασταθούν; Εάν υπάρχει τέτοια συμφωνία, γιατί δεν ανακοινώθηκε;
3. Γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο επανεγκατάστασης και η Κερύνεια; Ο Δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου έχει προετοιμάσει μία ομάδα Κερυνειωτών, που είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν υπό τουρκική κατοχή. Γιατί δεν επεκτείνεται το μέτρο για όλη την κατεχόμενη περιοχή και γιατί δεν τίθεται θέμα για τα ακατοίκητα μαρωνιτικά και ελληνοκυπριακά χωριά, που είναι σήμερα στρατιωτικές περιοχές, όπως η Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας;
4. Γιατί το σχέδιο επανεγκατάστασης να αφορά μόνο τους απογόνους εγκλωβισμένων ή όσους έχουν τις ρίζες τους από τα κατεχόμενα χωριά της Καρπασίας και του Κορμακίτη;
5. Μήπως απαραίτητη προϋπόθεση για επανεγκατάσταση θα είναι η έκδοση ταυτότητας του ψευδοκράτους; Δηλαδή μετατροπή όσων επανεγκατασταθούν, σε πολίτες ενός ανύπαρκτου και παράνομου κράτους;

Καίρια τα ερωτήματα του Γιώργου Περδίκη, ο οποίος στην επιστολή του ζητούσε και συνάντηση με τον Φώτη Φωτίου, για να συζητήσουν το όλο θέμα.
Η συνάντηση δεν έγινε, τελικά, αλλά ο κ. Φωτίου απέστειλε επιστολή στον κ. Περδίκη, στην οποία αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί για το θέμα, το σχέδιο είναι καθαρά κυβερνητικό, αναμένεται η απάντηση της τουρκικής πλευράς και δεν υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση του σχεδίου επανεγκατάστασης σε άλλες κατεχόμενες περιοχές.

Το θέμα που ήγειρε ο κ. Φωτίου είναι πολύ σημαντικό και δεν μπορούμε να τον προσπεράσουμε. Απαιτούνται άμεσες και καθαρές δημόσιες απαντήσεις και όσον αφορά τα ερωτήματα που εγείρονται και όσον αφορά την τύχη αυτού του σχεδίου.

Ο κ. Φωτίου οφείλει να ενημερώσει εάν ο τουρκικός στρατός έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για επανεγκατάσταση Καρπασιτών στα σπίτια τους, οπότε αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι η Τουρκία θεωρεί τη χερσόνησο της Καρπασίας στρατηγική περιοχή. Επίσης να ενημερώσει εάν η επανεγκατάσταση συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες (κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έγινε, διότι αν υπήρχε συμφωνία θα "πουμπούριζαν" Κυβέρνηση-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ), και αν ναι, κάτω από ποιους όρους θα γίνει η επανεγκατάσταση.

Εάν ο κ. Φωτίου και γενικά η Κυβέρνηση πέτυχαν την επανεγκατάσταση στην Καρπασία, χωρίς όρους, τότε πρόκειται για μέγα επίτευγμα, για το οποίο πρέπει να τους απονεμηθούν τα εύσημα. Εάν, όμως, πρόκειται για συνήθη φούσκα προκειμένου να εντυπωσιασθεί ο λαός και να πιστεύσει ότι σημειώνεται πρόοδος και επίκειται λύση, τότε να είναι έτοιμοι να δεχθούν και τις δικαιολογημένες βολές. Δεν παίζει κανείς με τέτοια θέματα... 


Top