Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Εκεί που ήμασταν το 2012-13, εκεί θα πάμε...

Εκεί που ήμασταν το 2012-13, εκεί θα πάμε...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η Κυβέρνηση χρυσώνει υπαλλήλους για «να αγοράσει τον μπελά» και σπαταλά αλόγιστα δημόσιο χρήμα. Την ίδια στιγμή τα σκάνδαλα αυξάνονται και πληθύνονται

Οι χθεσινές εφημερίδες είναι γεμάτες από νέα σκάνδαλα που έρχονται στο φως:

*Ο «Φιλελεύθερος» δημοσιεύει καταγγελία της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου προς τον Γενικό Ελεγκτή, ότι «προσφορές για οδικά έργα εκατομμυρίων στο Παραλίμνι, με αναθέτουσα Αρχή τα Δημόσια Έργα, ελέγχονται ως ''φωτογραφικές" που ευνοούν λίγες και συγκεκριμένες εταιρείες και παραβιάζουν την αρχή της ανταγωνιστικότητας». Διατυπώνεται μάλιστα ο ισχυρισμός ότι μερικές από τις εταιρείες αυτές είναι εμπλεκόμενες στα σκάνδαλα για το αποχετευτικό. Ο Γενικός Ελεγκτής παρενέβη ήδη στην υπόθεση.

*Η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο εσωτερικός ελεγκτής του ΚΟΤ, σε έρευνά του, καταγγέλλει λειτουργούς του ΚΟΤ ότι παράτυπα ενέκριναν χορηγία ύψους 857.500 ευρώ σε ξενοδοχείο.

*Ο Γενικός Ελεγκτής (αυτόν που πασχίζει να «φάει» η Κυβέρνηση), με επιστολή του στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, καταγγέλλει μαύρες τρύπες στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ. Και ακόμη δεν ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις. Μετά από αυτές θα έλθουν τα χειρότερα...

*Σάλος ξέσπασε στο Τμήμα Αλιείας με αφορμή την επικείμενη ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασης του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες του. Από 80 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο που είναι σήμερα, εκτοξεύεται στις 200 χιλιάδες.

*Ο «Πολίτης» γράφει ότι η Κυβέρνηση «χρύσωσε» τους υπαλλήλους αχθοφόρων και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αύξησε κατά 500 χιλιάδες ευρώ το «φιλοδώρημά» της. Αντί να αποζημιώσουν τους 62 εργαζομένους οι εργοδότες τους αδειούχοι αχθοφόροι, θα πληρώσει το Κράτος από το δημόσιο ταμείο, χωρίς να έχει καμία επαγγελματική σχέση μαζί τους, σημειώνει η εφημερίδα. Ύστερα από απειλές για απεργιακές κινητοποιήσεις, το Κράτος ενέδωσε στις απαιτήσεις των αχθοφόρων και των υπαλλήλων τους, καταβάλλοντας 1,5 εκ. ευρώ, αντί του ενός εκ. που ήταν η αρχική πρόταση. Και αυτή η «διευθέτηση» εντάσσεται στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Αγόρασε και εδώ «τον μπελά» η Κυβέρνηση, έναντι εκατομμυρίων, όπως έπραξε και στην περίπτωση του Πανίκου Δημητριάδη.

Σταματούμε ως εδώ την απαρίθμηση των σκανδάλων, τα οποία αυξάνονται και πληθύνονται καθημερινά. Άστε τα άλλα, που δεν ήρθαν ακόμη στο φως και τα άλλα που θα συγκαλυφθούν.

Αυτή η Κυβέρνηση επαίρεται ότι αποκαλύπτει σκάνδαλα και οδηγεί τους ενόχους στη δικαιοσύνη. Αλλά φαίνεται ότι ο «μεταρρυθμιζόμενος» δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας είναι τόσο μολυσμένος, ώστε αυτός ο τόπος θα συνεχίσει να είναι η χώρα σκανδάλων. Αλλά πέραν εκείνων των αυθαιρεσιών και παρατυπιών, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια καθημερινά, στα σκάνδαλα εμπλέκεται και το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο με τις εξωφρενικές παραχωρήσεις χρυσώνει κλάδους εργαζομένων και άτομα, είτε για να απαλλαγεί (Πανίκος Δημητριάδης), είτε για να εξασφαλίσει τη συναίνεση, ή την ανοχή τους στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Είτε για να διορίσει ημετέρους.

Ενώ, δηλαδή, η Κυβέρνηση βαρύνεται με το μέγα έγκλημα του ξεπουλήματος του πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας (μέχρι και το Τρόοδος σχεδιάζει να ξεπουλήσει), την ίδια στιγμή μοιράζει εκατομμύρια σε εργαζομένους για να κλείσουν το στόμα τους. Σε μία περίοδο κατά την οποία άνθρωποι πεινούν, είναι άνεργοι και οικογένειες δεν μπορούν να αγοράσουν γάλα και ψωμί στα παιδιά τους. Σε αυτούς αρνείται να δώσει η Κυβέρνηση, επειδή λέει ο Χάρης Γεωργιάδης ότι πρέπει να διατηρηθεί η «συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών». Προχθές ο Υπουργός Οικονομικών έπλεξε το... εγκώμιό του για τη δημοσιονομική ανάκαμψη και τη συνετή διαχείριση, αλλά φαίνεται ότι δεν θα αργήσει η μέρα που, λόγω του κόστους των σκανδάλων, την ανεύθυνη συμπεριφορά του δημόσιου τομέα και τις σπατάλες της Κυβέρνησης, θα οδηγηθούμε εκεί που οδηγηθήκαμε το 2012-2013.

Η Κυβέρνηση σπαταλά απερίσκεπτα το δημόσιο χρήμα, χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Δημόσιο χρήμα το οποίο δεν προέρχεται από δική της συνετή διαχείριση, αλλά από τις δυσβάστακτες φορολογίες των πολιτών και από τις αιματηρές αποκοπές των επιδομάτων ευάλωτων ομάδων. Και προσέξτε: Απέχουμε ακόμη από τις βουλευτικές εκλογές. Όταν θα φθάσουμε εκεί κοντά, να δείτε εξαγγελίες και παροχές που θα ανακοινωθούν.
Το ρουσφέτι, τα σκάνδαλα, οι χρυσοφόρες παροχές σε κλάδους εργαζομένων, οι εξυπηρετήσεις ημετέρων, δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο μίας κυβέρνησης. Είναι σήμα κατατεθέν και κανόνας συμπεριφοράς όλων. Και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι και η σημερινή Κυβέρνηση στα ίδια μονοπάτια βαδίζει.

Αναμείνατε, ακόμη, τα μεγάλα φαγοπότια που θα ακολουθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και το «χρυσάφι» που θα χυθεί, για να πάρει η Κυβέρνηση τη συγκατάθεση των εργαζομένων...


Top