Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μακριά τα κόμματα από τη λίστα

Μακριά τα κόμματα από τη λίστα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Κάθε φορά που εμπλέκονται σε θέματα εκτός της αρμοδιότητάς τους προκαλούν σύγχυση, θαλασσώματα και οδηγούν σε τέλμα

Tην ώρα που το ΑΚΕΛ βάλλει κατά του Γενικού Ελεγκτή ότι "κατά διαστήματα ξεφεύγει από τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του", και μπαίνει σε "ξένα ταράφια", την ίδια στιγμή επιχειρεί να κάμει αυτό για το οποίο κατηγορεί άλλους: Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, απαιτεί "όπως τα κόμματα και η Βουλή εμπλακούν στη διαδικασία εξέτασης της κυπριακής λίστας Λαγκάρντ, ώστε η διαδικασία να είναι και να φαίνεται αξιόπιστη".

Τι απαιτεί, δηλαδή, το ΑΚΕΛ; Να καταστεί φορολογική Αρχή και τα κόμματα να αρχίσουν να στήνουν λαϊκές δίκες, το καθένα εναντίον όσων δεν του είναι αρεστοί; Θέλει μαζί με τους λειτουργούς του Φόρου Εισοδήματος να παρακάθηνται και εκπρόσωποι των κομμάτων, για να τους ελέγχουν αν επιτελούν σωστά τη δουλειά τους; Παράδοξη απαίτηση. Φαίνεται ότι ο καθένας σε αυτόν τον τόπο παρεξήγησε τον ρόλο του και δεν γνωρίζει μέχρι πού φθάνουν οι αρμοδιότητες και τα δικαιώματά του.

Η εμπειρία και η προϊστορία διδάσκουν ότι όσες φορές ενεπλάκησαν τα κόμματα σε θέματα που δεν τα αφορούν και δεν τα γνωρίζουν, όχι μόνο δεν ερρίφθη φως, αλλά προκάλεσαν θαλασσώματα, σύγχυση και πολλές φορές οδήγησαν σημαντικές υποθέσεις σε τέλμα και αδιέξοδα. Δεν είναι και στην προκειμένη περίπτωση δουλειά τους να ελέγξουν τον κατάλογο και να αποφανθούν περί της ενοχής ή της αθωότητας προσώπων.
Ο Υπουργός Οικονομικών ήταν καθαρός στις θέσεις του. Ούτε ο ίδιος, είπε, ζήτησε να δει τη λίστα. Και κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν πρέπει να τη δει. Η διατήρηση του τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό, δεν αποτελεί παράνομη πράξη και ούτε η συμπερίληψη κάποιου ονόματος στον συγκεκριμένο κατάλογο αυτομάτως θα πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος καταθέτης έχει φοροδιαφύγει.
Ο έλεγχος, συνεπώς, και η διεξαγωγή αυτής όλης της διαδικασίας, ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στις φορολογικές Αρχές. Και σε κανέναν άλλο.

Από τη στιγμή που θα εμπλακούν τα κόμματα και η Βουλή στην όλη διαδικασία, από τη στιγμή που θα φθάσει η λίστα στα χέρια τους, κάθε προσπάθεια των αρμοδίων Αρχών να εντοπίσουν νόμιμους καταθέτες ή φοροφυγάδες, θα πέσει στο κενό. Γνωρίζουμε όλοι τι γίνεται κάθε φορά που παρόμοια έγγραφα και κατάλογοι φθάσουν στα χέρια βουλευτών και των κομμάτων. Ξεκινούν οι διαρροές, δίκαιοι και άδικοι γίνονται ένα, δίκαιοι ενοχοποιούνται και λασπολογούνται και το κάθε κόμμα προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους όποιους μη αρεστούς, στην πολιτική παράταξή του.
Δεν μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν υποψίες από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν συγκάλυψη προς όφελος ημετέρων.
Αυτό μπορεί να αποφευχθεί, εάν στη διαδικασία ελέγχου της λίστας εμπλακούν λειτουργοί της Νομικής ή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ώστε ο έλεγχος να καταστεί αδιάβλητος και αντικειμενικός. Αυτό μπορούν να το απαιτήσουν τα κόμματα. Αλλά όχι να εμπλακούν τα ίδια σε αυτήν τη διαδικασία. Διότι όσος κίνδυνος υπάρχει να γίνει συγκάλυψη από πλευράς Κυβέρνησης, τόσος και μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει να ξεκινήσει μία βαβυλωνία και μία διαστρέβλωση και επιλεκτικές διαρροές από τα κόμματα, σε βαθμό που αθώοι να ενοχοποιούνται και ένοχοι να αθωώνονται.

Οι φορολογικές Αρχές καλούνται να επιδείξουν επαγγελματισμό, ευσυνειδησία και υπευθυνότητα, όταν θα διεξέρχονται τη λίστα. Να αποτρέψουν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις έξωθεν. Και να αρνηθούν να δώσουν πληροφορίες, ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν τους ζητηθεί.

Απ' εκεί και πέρα, να χαλαρώσουν τα κόμματα και να αφήσουν τους αρμοδίους να κάμουν τη δουλειά τους. Πάσα εμπλοκή τους στη διαδικασία, θα είναι καταστροφική...


Top