Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αποδομεί όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς

Αποδομεί όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Σε άρθρο μας την περασμένη Τρίτη και προτού αποκαλυφθεί η νέα πρωτοφανής προσπάθεια αποδόμησης του Γενικού Ελεγκτή από την Κυβέρνηση, είχαμε επισημάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τον Γενικό Εισαγγελέα τον υπέσκαψαν. Βρίσκονται σε διαρκείς συγκρούσεις με τους εκάστοτε Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας. Και τώρα αγνοούν την υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή, όπως καταργηθεί η θέση του Βοηθού Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών, ως αχρείαστη και υψηλού κόστους... Η Κυβέρνηση δεν σέβεται και δεν λαμβάνει υπ' όψιν τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Τους υποσκάπτει, αγνοεί τις εισηγήσεις τους, τους θεωρεί γλάστρες στο κομματικό κράτος που κατασκεύασε. Ποτέ στο παρελθόν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή Κυβέρνηση δεν απαξίωσαν, δεν υπέσκαψαν και δεν εξευτέλισαν ανεξάρτητους θεσμούς, όπως ο σημερινός Πρόεδρος και η σημερινή Κυβέρνηση. Δεν τους αναγνωρίζουν στην ουσία ανεξαρτησία. Τους θεωρούν υποχείριους και εξάρτημα του κομματικού τους κράτους».

Αυτά εγράφαμε στο άρθρο μας, και επιβεβαιώνονται όλα, με την τελευταία πρωτοφανή επίθεση την οποία εξαπέλυσε η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, κατά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με αφορμή τις επισημάνσεις του για την υπόθεση του συμβολαίου σχετικά με τη διαχείριση της μονάδας απορριμμάτων στην Κόσιη.

Είναι έκδηλο, πλέον, πως βρισκόμαστε σε μία επιχείρηση αποδόμησης όλων των ανεξάρτητων θεσμών, σε μία προσπάθεια τρομοκράτησης των εκπροσώπων τους, ώστε να σκέπτονται δυο φορές πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε καταγγελία ή επισήμανση, η οποία θα αποκαλύπτει τυχόν παρανομίες των ενεργειών της Κυβέρνησης. Σε αυτό αποβλέπει η επίθεση κατά του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος απολάβει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, για τις θαρραλέες και χωρίς καμία σκοπιμότητα αποκαλύψεις και επισημάνσεις του, σε μία σειρά εκνόμων και αυθαιρέτων ενεργειών της Κυβέρνησης, αλλά και άλλων κρατικών και ημικρατικών φορέων.

Αυτήν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη θέλει να ροκανίσει η Κυβέρνηση. Θέλει να τον αποθωρακίσει από κάθε στήριξη της κοινωνίας, να τον παρουσιάσει ως «μπαμπούλα» που τρομοκρατεί τους δημοσίους υπαλλήλους(!), ως παρεμβαίνοντα σε χωράφια που δεν είναι της αρμοδιότητάς του. Και αφού τον αποδομήσει ενώπιον της κοινωνίας (όπως προσπάθησε να κάνει με τον Γενικό Εισαγγελέα), αφού τον τρομοκρατήσει και τον υποχρεώσει σε σιγή, θα μπορεί πλέον άνετα να λειτουργεί όπως θέλει, ανενόχλητη, και να κάνει τα δικά της. Εν κρυπτώ και παραβύστω.

Πρόκειται για τεράστιο πλήγμα κατά της δημοκρατίας, κατά της συγκροτημένης λειτουργίας του κράτους και ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση λειτουργίας μίας δικτατορικής διακυβέρνησης, η οποία θα ενεργεί χωρίς έλεγχο και χωρίς καμία επιτήρηση των αποφάσεων και των ενεργειών της. Η ουσιαστική κατάργηση των ανεξάρτητων θεσμών, η απαξίωση και κατατρομοκράτηση των εκπροσώπων τους, η προσπάθεια να τους υποχρεώσουν να βλέπουν και να μη μιλούν για τις επιλήψιμες ενέργειες της Κυβέρνησης, σημαίνει κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, που είναι απαραίτητοι για τη δημοκρατική και ομαλή λειτουργία του κράτους.
Το θέαμα είναι οικτρό και οι συνέπειές του επικίνδυνες.

Διαβλέπουμε μία καταφανή προσπάθεια ελέγχου και δικτατόρευσης των πάντων. Ένας κομματικός εφιάλτης απλώνεται παντού. Υποσκάπτονται όλοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί. Διορίζονται παντού ημέτεροι. Το κομματικό κράτος απλώνει τα πλοκάμια του παντού. Αλώνονται τα πάντα. Ξεχαρβαλώνονται και παραδίδονται στον εξευτελισμό πυλώνες εύρυθμης λειτουργίας του κράτους και οι εκπρόσωποί τους. Τι άλλο μπορεί να διακρίνουμε, παρά ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο;

Ενώπιον αυτού του πρωτοφανούς και επικίνδυνου φαινομένου, υπνώττουν οι πάντες. Και όχι μόνο υπνώττουν, αλλά το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης συνοδοιπορεί με την κατάλυση των ανεξάρτητων θεσμών. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, σε συνέντευξή του στον συνάδελφο του Sigmalive Θανάση Αθανασίου, επεκρότησε χωρίς καμία επιφύλαξη την κυβερνητική προσπάθεια τρομοκράτησης του Γενικού Ελεγκτή. Συνοδοιπόρησε, έδωσε πλήρη στήριξη στον Υπουργό Εσωτερικών και την Κυβέρνηση, και κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή «να σταματήσει να θεωρεί ότι είναι ο Ηρακλής, ο οποίος θα καθαρίσει τον στάβλο του Αυγείου. Έκανε λάθη ο κ. Μιχαηλίδης και θα φανούν αυτά τα λάθη. Να προσέξει και τον τρόπο που λειτουργεί...».

Πρώτη φορά ίσως στα χρονικά, κόμμα της αντιπολίτευσης δίνει χέρι βοήθειας σε Κυβέρνηση, να διαλύσει τους ανεξάρτητους θεσμούς. Πέραν βέβαια της στήριξης που προσφέρει στην πολιτική του Προέδρου στο Κυπριακό. Τι έμεινε για να ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ; Έμεινε μόνο η Τρόικα, για να αυτοπαρουσιάζεται ως κόμμα αντιπολίτευσης;
Τελικά, τι πραγματικά συμβαίνει στο βάθος των αρμονικών σχέσεων Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ;

 


Top