Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Στ' αλήθεια, ποιος το πίστευε, κ. Προδρόμου;

Στ' αλήθεια, ποιος το πίστευε, κ. Προδρόμου;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Τον περασμένο μήνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σε μία θριαμβολογική ανακοίνωσή του, διερωτάτο, μεταξύ άλλων, «ποιος το πίστευε», ότι «το 2013, με μία κατεστραμμένη οικονομία, η Κύπρος θα έκλεινε το 2014 με δημοσιονομικό έλλειμμα μόλις 0,2% του ΑΕΠ», και θα επετυγχάνοντο τόσα «θαύματα» στην οικονομία, από την Κυβέρνησή του.

Αναφερόταν, βεβαίως, σε αριθμούς και ΑΕΠ, παραγνωρίζοντας και διαγράφοντας τη δυστυχία στην οποία έχει βυθίσει την κοινωνία η Κυβέρνησή του.

Πριν από μερικές μέρες, η συνάδελφος Σόφη Ορφανίδου παρουσίασε στον «Πολίτη» επίσημες εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες:
1. Πενήντα χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο μεταξύ 2012-2014(Χριστόφιας-Αναστασιάδης).

2. Το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου, βασιζόμενο σε έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, διαπιστώνει ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχιας, ή κοινωνικού αποκλεισμού, αυξήθηκε από 23,3% σε 27,8%, Στις γυναίκες, ηλικίας 18-64, το ποσοστό από 21,3%, έφθασε στο 28,8%, ενώ για τους άνδρες ήταν 16,4% το 2008 και έφθασε στο 27,5% το 2013.

3. Το ποσοστό πληθυσμού που στερείται βασικά είδη και υπηρεσίες, όπως ρεύμα, νερό, έκτακτες δαπάνες, θέρμανση, διατροφή, κ.λπ. αυξήθηκε δραματικά από το 2008. Για τις ηλικίες 18-64, το ποσοστό έφθασε στο 16,7% το 2013, σε σχέση με 8,6% το 2008, ενώ οι μακροχρόνιοι άνεργοι αποτελούν το 50% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων.

4. Το 2012, βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού, 234.000 άτομα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2013, η πολιτική Αναστασιάδη-Χ. Γεωργιάδη τούς αύξησαν σε 240.000.

5. Από το τέλος του 2011 και μετά, άρχισε σταδιακά να μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, δηλαδή των εργαζομένων. Με αποτέλεσμα να μειωθεί για πρώτη φορά στα χρονικά της Δημοκρατίας το χρηματικό όριο κινδύνου φτώχιας, από 10.156 ευρώ ετησίως το 2012, σε 9.524 ευρώ το 2013.

6. Σοβαρή υλική στέρηση βίωναν, το 2013, 139.000 συμπολίτες μας, σε σχέση με 129.000 το 2012. Πιο πολύ επηρεάστηκαν τα παιδιά μέχρι 18 ετών, όχι μόνο σε επίπεδο υλικών αγαθών, αλλά και σε επίπεδο εκπαίδευσης.

7. Σύμφωνα με ευρήματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου, την οποία παρουσίασε η ΠΕΟ, μεταξύ 2012-2014 χάθηκαν 50 χιλιάδες εργασίας.

8. Μέχρι το 2014, και ενώ οι αμοιβές από την εργασία είχαν απώλειες της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ, την ίδια περίοδο τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 500 εκ. ευρώ.

Αυτή είναι μία τραγική εικόνα του «θαύματος» που έχει πετύχει η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.
Άλλη μία τραγική εικόνα έδωσε προχθές η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φυλακών, η οποία δήλωσε ότι 600 άνθρωποι βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές για εντάλματα που αφορούν χρηματικές οφειλές. Και ασφαλώς, αυτοί οι άνθρωποι δεν προτιμούν να βρίσκονται στο κελί. Αν μπορούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους, θα τις πλήρωναν. Αλλά εν μέσω τόσης δυσπραγίας, ανεργίας, φορομπηχτικής πολιτικής, είναι υποχρεωμένοι να βιώνουν το μαρτύριο της φυλακής, του εξευτελισμού και της ταπείνωσης.

Εν ολίγοις, αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Και είναι τόσο σκληρή, αντιλαϊκή, απάνθρωπη και ανερμάτιστη αυτή η πολιτική, ώστε, ενώ λέγεται ότι προωθείται η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει κάποιο λογικό όριο στην πληρωμή των φορολογιών. Μέσα σε δύο μήνες, καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν τέσσερεις έως πέντε βαρύτατες φορολογίες. Φόρο σκυβάλων, φόρο ακίνητης περιουσίας στους Δήμους, φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας στον Φόρο Εισοδήματος, φόρο αποχετευτικού.

Στ' αλήθεια, φίλε Πρόδρομε, ποιος θα το πίστευε, ότι θα οδηγούσατε αυτόν τον λαό στην εξαθλίωση, στην πείνα και στην ανεργία, ύστερα από τόσες θριαμβολογικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου σας;

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Τα βραχιολάκια της μιζέριας

Θα δώσει μίαν απάντηση το Υπουργείο Εργασίας, γιατί απέκοψε το Ε.Ε.Ε. σε εκείνη τη μητέρα που πουλούσε βραχιολάκια στα πανηγύρια, για να θρέψει τα παιδιά της; Ή, μόνο, όταν υπάρχουν επικοινωνιακές φούσκες, βγαίνουν στο φως και μιλούν η Υπουργός και οι λειτουργοί του Υπουργείου; 


Top