Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ

Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Oύτε τους φιλικούς της δημοσιογράφους δεν μπόρεσαν να πείσουν οι θριαμβολογίες της Κυβέρνησης, σχετικά με τις θετικές, όπως ισχυρίζεται, επιπτώσεις που θα υπάρξουν για την Κύπρο και θα αναβαθμίσουν τον γεωστρατηγικό της ρόλο, από την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Ο εκλεκτός συνάδελφος Αλέκος Κωνσταντινίδης, σχολιάζοντας στην «Αλήθεια» σχετικό άρθρο του «Φιλελευθέρου», αλλά απευθυνόμενος βασικά στην Κυβέρνηση, διερωτάται πώς θα είναι θετική για την Κύπρο αυτή η εξέλιξη.

Γράφει σχετικά: «Πολύ θετική, όμως, για την Κύπρο, δεν μπορεί να είναι η ανακάλυψη του κοιτάσματος με τα τρία δισ. στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, στην οποία θα πουλούσαμε το δικό μας φυσικό αέριο. Δεν ακούσαμε τον εκπρόσωπο της ENI να δηλώνει ότι το φυσικό αέριο στο Zohr θα καλύψει τις ανάγκες της Αιγύπτου για δεκαετίες; Οι ποσότητες του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί είναι τόσο μεγάλες, που θα επιτρέψουν στην Αίγυπτο να θέσει σε λειτουργία τα τερματικά υγροποίησης που διαθέτει και να μπορεί να εξάγει σε άλλες χώρες. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να αγοράσει φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και είναι καιρός να μάθουμε να δεχόμαστε τις πραγματικότητες και όταν αυτές δεν μας βολεύουν, ή δεν ταιριάζουν στους σχεδιασμούς μας».

Αλλά η Κυβέρνηση δεν κατανοεί από «σκληρές πραγματικότητες». Αντίθετα, τις ωραιοποιεί και τις μετατρέπει σε ευσεβοποθισμούς. Εξού και η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι η μεγάλη ανακάλυψη στην ΑΟΖ της Αιγύπτου αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, η οποία κρατά στα χέρια της το μέλλον της Ευρώπης και της Τουρκίας, στο θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου.

Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης, έχοντας υπ' όψιν τη μικρότητα και τις αδυναμίες αυτού του λιλιπούτειου χώρου που ονομάζεται Κύπρος, σχολιάζει: «Πότε στ' αλήθεια θα γλυτώσουμε από αυτά τα στερεότυπα, από τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές υπεραξίες και τις άλλες μεγαλοϊδεατικές ανοησίες; Κάποτε πρέπει να προσγειωθούμε και να αρκεστούμε με αυτό που είμαστε. Και όχι με αυτό που ονειρευόμαστε. Και αυτό που είμαστε είναι αρκετό, αν το αξιοποιήσουμε σωστά και χωρίς μεγάλες ιδέες. Δεν είναι ανάγκη να γίνουμε ενεργειακό κέντρο ή ό,τι άλλο κέντρο, για να επιβιώσουμε σε αυτήν τη μικρή γωνιά του πλανήτη».

Συμφωνούμε απόλυτα. Και το έχουμε και εμείς διατυπώσει πολλές φορές σε άρθρα μας. Δεν μπορεί αυτό το λιλιπούτειο κράτος, το ανίσχυρο στρατιωτικά, το χρεοκοπημένο οικονομικά, το ανύπαρκτο πολιτικά, να το ονειρεύονται οι ηγέτες του ως γεωστρατηγικό κόμβο, που κρατά στη μικρή παλάμη του το μέλλον της Ευρώπης. Αυτοί οι μεγαλοϊδεατισμοί, που μεταβάλλονται σε μικροϊδεατισμούς στο εθνικό θέμα, πρέπει να εκλείψουν και οι ηγέτες του να αναγνωρίσουν τη μικρότητά του, διαφορετικά θα καταντήσουμε το ποντίκι που βρυχάται επικοινωνιακές κορώνες. Να περισώσουμε όσα μπορούμε, να διαφυλάξουμε το μικρό μας κράτος από την πλήρη διάλυση, και να προσπαθήσουμε να το νοικοκυρέψουμε και να το ενισχύσουμε. Όσες φορές πετάξαμε στα σύννεφα των ψευδαισθήσεων και των ονείρων μας, και υψώσαμε το μέτρο μας σε δυσθεώρητα ύψη, συντριβήκαμε στο έδαφος.

Η Κυβέρνηση καλείται να εγκαταλείψει τους ενθουσιασμούς και την υπέρμετρη αισιοδοξία, και να προσγειωθεί στις σκληρές πραγματικότητες.
Τα δεδομένα ανατρέπονται συνεχώς. Άκουσε για τη διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ; «Είμαστε σε απευθείας επαφή με την Τουρκία», δήλωσε ο Διευθυντής του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, προαναγγέλλοντας «διαύλους επικοινωνίας» μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, η αγγλόφωνη εφημερίδα «Ντέιλι Σαμπάχ» γράφει ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» προς τις διεθνείς αγορές μέσω Τουρκίας. Προσθέτει ότι, μετά την πρόσφατη ανακάλυψη στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενός από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου, άλλαξαν τα σχέδια του Ισραήλ, για απευθείας μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Επίσης, εκτιμάται ότι η κατασκευή αγωγού που θα συνδέει το κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ με το κοίτασμα «Αφροδίτη» της Κύπρου θα είναι δαπανηρή και η μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω Τουρκίας, θα είναι πιο συμφέρουσα.

Τέτοια εξέλιξη θα είναι οδυνηρή για την Κύπρο και συνεπώς οι κυβερνώντες πρέπει να προσγειωθούν. Τα δεδομένα διαφοροποιούνται συνεχώς και μία επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας θα αποτελέσει καίριο πλήγμα, από πάσης πλευράς, για την Κύπρο. Συνεπώς, η αποδέσμευση από τις ψευδαισθήσεις και η προσγείωση στις πραγματικότητες είναι απαραίτητη, αν δεν θέλουν οι κυβερνώντες να χάσουν και τα αβγά και το καλάθι...


Top