Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πότε θα αποφασίσει για τη Χρυστάλλα;

Πότε θα αποφασίσει για τη Χρυστάλλα;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ότι αναμένει οδηγίες από το Προεδρικό πώς θα προχωρήσει με το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας για παύση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν παρέλθει εδώ και πολλοί μήνες από την ημέρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε ζήτημα παύσης της κ. Γιωρκάτζη και ακόμη δεν αποφάσισε τι θα πράξει.

Τι συμβαίνει; Άλλαξε γνώμη; Δεν μπορεί να εντοπίσει ισχυρά στοιχεία εναντίον της Διοικητού και προβληματίζεται κατά πόσο θα προχωρήσει; Ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του κ. Αναστασιάδη και τους λόγους της καθυστέρησης στη λήψη απόφασης.

Θα τονίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένως έχει δείξει την ενόχλησή του για την, κατά την άποψή του, καθυστέρηση, στην οποία η Νομική Υπηρεσία προβαίνει σχετικά με την προσαγωγή ενεχομένων για το οικονομικό έγκλημα ενώπιον της δικαιοσύνης. Τώρα, ο ίδιος καθυστερεί για μήνες να δώσει οδηγίες προς τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει την υπόθεση Γιωρκάτζη. Ή φοβάται νέο φιάσκο, ή δεν μπορεί να εντοπίσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα στηρίξουν το αίτημα για παύση της. Στο μεταξύ, αυτή η καθυστέρηση του Προεδρικού είναι φυσικό να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας και στη συνεργασία της Κυβέρνησης με την ηγεσία της εποπτικής Αρχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να κινηθεί αμέσως, και χωρίς άλλη καθυστέρηση, και να δώσει οδηγίες προς τον Γενικό Εισαγγελέα τι θα πράξει. Να αποφασίσει είτε να προχωρήσει σε αίτημα παύσης της κ. Γιωρκάτζη, είτε να σταματήσει τη διαδικασία, εφόσον τα στοιχεία που διαθέτει δεν είναι επαρκή ή ισχυρά, για να στηρίξουν την υπόθεσή του.

Αυτή η υπόθεση φέρει στην επιφάνεια και τις άδικες κατηγορίες που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, για δήθεν κωλυσιεργία στη διερεύνηση των υποθέσεων του οικονομικού εγκλήματος. Κατηγορίες οι οποίες περισσότερο έτειναν να εξυπηρετήσουν τον φανερό και υπόγειο πόλεμο που δεχόταν ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και που, στην πραγματικότητα, βαρύνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους προηγούμενους Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας για την κωλυσιεργία που επέδειξαν στην έγκαιρη διερεύνηση όσων συνέβαιναν στο τραπεζικό σύστημα.

Αν τα εγκλήματα που διεπράττοντο, και τα οποία έπρεπε να ήταν γνωστά στους αρμοδίους, διερευνώντο έγκαιρα, πιθανότατα και η οικονομική καταστροφή να απετρέπετο και οι όποιοι υπεύθυνοι να ευρίσκοντο σήμερα στις φυλακές. Ευθύνες, όμως, για την καθυστέρηση φέρει και η σημερινή Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για την όλη κατάσταση την οποία δημιούργησαν στη Νομική Υπηρεσία, με την προσπάθειά τους να θέσουν τοποτηρητές εκεί, για να μπορούν να ελέγχουν την Υπηρεσία.

Για πολλά χρόνια, το οικονομικό έγκλημα αφέθη χωρίς διερεύνηση, όταν όφειλαν οι προηγούμενοι άρχοντες να διατάξουν αμέσως έρευνες και συλλήψεις ενεχομένων. Και αφού επήλθε η καταστροφή, φορτώθηκε στον Κώστα Κληρίδη και στη Νομική Υπηρεσία, η οποία έπασχε και συνεχίζει να πάσχει από σοβαρή έλλειψη προσωπικού, το βάρος μιας γρήγορης και αποτελεσματικής διερεύνησης των εγκλημάτων και της προσαγωγής των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

Ο Κώστας Κληρίδης, όμως, δεν είναι θαυματοποιός, ούτε κάποιος πολιτικάντης που παίζει επικοινωνιακά παιγνίδια για προσωρινό εντυπωσιασμό του λαού. Είναι ικανός και έμπειρος δικαστικός, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά πως οι βιαστικές αποφάσεις σε τέτοιες σοβαρές υποθέσεις θα αποτελέσουν καταστροφή. Χρειάζονται μέσα, ενδελεχής διερεύνηση, στάθμιση όλων των στοιχείων, ώστε να οδηγήσουν σε αποτελεσματικές δικαστικές αποφάσεις. Διαφορετικά καταλήγουν σε μπούμερανγκ, σε απαλλαγές ενόχων και φυσικά το βάρος των ευθυνών θα κατέληγε στους ώμους του ιδίου και των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας.
Η Νομική Υπηρεσία έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο το οποίο είχε ποτέ στην ιστορία της.

Εν μέσω πιέσεων, δικαίων απαιτήσεων της κοινωνίας για τιμωρία των ενόχων και πολλών πολλών εμποδίων που παρεμβάλλονται στο έργο της. Το θέμα δεν είναι η δημιουργία εντυπώσεων, η άγρα πρόσκαιρων χειροκροτημάτων, οι βιαστικές δουλειές και τελικά η απαλλαγή των ενόχων. Η ουσία είναι η συγκέντρωση ισχυρών στοιχείων προς καταδίκη όσων εμπλέκονται στο έγκλημα. Και οι τελευταίες δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ότι επίκεινται και άλλες προσαγωγές στελεχών του τραπεζικού συστήματος, δημιουργούν την ισχυρή πεποίθηση ότι η δουλειά που γίνεται στη Νομική Υπηρεσία αποδίδει.


Top