Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ούτε ένα οδόφραγμα δεν μπορεί να ανοίξει

Ούτε ένα οδόφραγμα δεν μπορεί να ανοίξει

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Το άνοιγμα του οδοφράγματος Πυροΐου ζήτησαν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι κάτοικοι της κοινότητας.
 
Τους συμβουλεύουμε να περιμένουν στη σειρά. Να εξετάσει πρώτα ο διοικητής του Αττίλα, αν προβάλλουν «κίνδυνοι ασφαλείας» για το ψευδοκράτος, να μελετήσει τη στρατιωτική κατάσταση και αν διασπάται ο στρατιωτικός κλοιός που περισφίγγει την ελεύθερη περιοχή και μετά θα ληφθεί απόφαση. Τα κατεχόμενα εδάφη είναι τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά για την τύχη τους αποφασίζουν η Τουρκία και το ψευδοκράτος.
 
Στο μεταξύ, εκείνη η ληφθείσα προ μηνών απόφαση για άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας έμεινε στα χαρτιά. Δεν προχωρεί το άνοιγμα του οδοφράγματος, επειδή οι τουρκικές κατοχικές «αρχές» θέτουν θέμα ασφάλειας. Και διερωτόμαστε: Όταν ο Ακιντζί δεν μπορεί να ανοίξει ένα οδόφραγμα χωρίς την έγκριση του κατοχικού στρατού, πώς θα αποφασίσει για την επιστροφή της Αμμοχώστου και τη λύση του Κυπριακού;
 
Αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Πότε, επιτέλους, θα βγει η Κυβέρνηση και να ενημερώσει τον λαό, γιατί καθυστερεί η διάνοιξη του οδοφράγματος; Προφανώς, επειδή δεν θέλει να χαλάσει το καλό κλίμα, δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον Ακιντζί και δεν θέλει να αρχίσει να σκέφτεται ο λαός αυτό που προείπαμε: Ότι, δηλαδή, όταν είναι τόσο δύσκολο οι κατοχικές «αρχές» να αποδεχθούν το άνοιγμα ενός οδοφράγματος, στο οποίο συναπαντώνται, κατά τον κ. Έιντε, όλα τα άστρα, πώς δικαιολογούνται οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, ότι όλα βαίνουν ομαλώς;
 
Καλό θα ήταν επίσης, αν έβγαινε και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου να μας εξηγήσει πώς δικαιολογείται εκείνη η δήλωσή του, ότι «η επιστροφή είναι κοντά», όταν ο τουρκικός στρατός θέτει θέμα ασφάλειας για την Αμμόχωστο, από τη διάνοιξη ενός οδοφράγματος.
 
Στο μεταξύ, στην κατεχόμενη περιοχή οι έποικοι και οι εθνικιστικές ομάδες των Τουρκοκυπρίων άρχισαν να δείχνουν τα δόντια τους. Ο «κοινοτάρχης» Γιαλούσας ξέσπασε τις προάλλες κατά των Ελληνοκυπρίων «επισκεπτών», που μεταβαίνουν εκεί και ζητούν να δουν τα σπίτια τους, ενώ παρόμοιες φωνές ακούστηκαν και κατά των Ασσιωτών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο κατεχόμενο χωριό τους.
 
Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε παρόμοια περιστατικά έκρηξης φανατισμού. Μάλλον θα πρόκειται για προσχεδιασμένη έκρηξη φανατισμού, με σκοπό τον εκφοβισμό όσων Ελληνοκυπρίων θελήσουν να επιστρέψουν, σε περίπτωση λύσης. Και αν αυτή είναι η επιδίωξη, διερωτόμαστε κάτω από ποιες αφόρητες συνθήκες θα είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν οι Ελληνοκύπριοι οι οποίοι θα επιστρέψουν, σε περίπτωση λύσης, στα χωριά και στις πόλεις τους.
 
Η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ δημιουργούν μία κατάσταση απατηλής ευφορίας, όσον αφορά το περιεχόμενο της λύσης και μιλούν για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών, για κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και άλλα πολλά, που δεν μπορούν να ισχύσουν σε ένα καθεστώς διζωνικής ομοσπονδίας.
 
Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θα είναι πολύ διαφορετικά, εάν φθάσουμε στην επίτευξη τέτοιας λύσης. Ούτε βασικές ελευθερίες θα ισχύσουν, ούτε κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα υπάρξει. Εκείνοι οι Ελληνοκύπριοι που θα θελήσουν να επιστρέψουν, θα ζήσουν κάτω από συνθήκες φόβου και θα υποχρεωθούν να ξαναφύγουν. Οι Τούρκοι είναι αριστοτέχνες στις επιχειρήσεις εκτοπισμού πληθυσμών, όταν θέλουν να δημιουργήσουν αμιγείς τουρκικές περιοχές. Όσοι διαβάζουν ιστορία γνωρίζουν. Αλλά και όσοι δεν διαβάζουν, έχουν βιώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν ολοκληρωτικά ξεκληρισθεί ελληνοκυπριακές κατεχόμενες περιοχές.
 
Η ωραιοποίηση που επιχειρούν σήμερα Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ θα καταστεί εφιάλτης. Αλλά ίσως κανένας από αυτούς που θα φέρουν τον εφιάλτη να μη βρίσκεται στην Κύπρο, για να δώσει λόγο...

Top