Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ποιο κράτος θα υπερασπισθούν οι νέοι;

Ποιο κράτος θα υπερασπισθούν οι νέοι;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Η πολιτική διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η φυγοστρατία
 
Την ώρα που οι κυβερνώντες προπαγανδίζουν την «επερχόμενη λύση», την ώρα που το κυβερνών κόμμα ζητεί μείωση της στρατιωτικής θητείας (έρχονται γαρ εκλογές), την ώρα που αποδεικνύεται η ανικανότητα των εκάστοτε κρατούντων να θεσπίσουν μέτρα, αναδεικνύονται και πάλιν οι υποκριτικές ευαισθησίες κατά της φυγοστρατίας. Αφού επί εικοσαετίες οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, η Βουλή, η κοινωνία απέτυχαν να καλλιεργήσουν στους νέους κουλτούρα αγωνιστικότητας, πατριωτισμού και αυτοθυσίας για την πατρίδα και αφού απέτυχαν να τους δώσουν οράματα και, αντίθετα, τους έστρεψαν προς τον ατομικισμό, την καλοπέραση, την εύκολη ζωή, την απειθαρχία, ζητούν τα ρέστα από τους νέους.
 
Ερωτούμε τους κυβερνώντες:
*Εξήγησαν στους νέους ποιο κράτος θα υπηρετήσουν;
 
Αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς την οποία ορκίζονται πίστη οι νέοι. Αυτή τη στιγμή, ως συνεπακόλουθο της λύσης, θα υπάρξει διάλυση της Εθνικής Φρουράς, ως μάχιμης δύναμης προστασίας του κράτους. Διότι η λύση θα προβλέπει, όπως εδώ και χρόνια συμφωνούν όλα τα κόμματα, ότι το διζωνικό κράτος θα είναι αποστρατιωτικοποιημένο. Πώς αναμένουν από τους νέους να επιδείξουν έφεση προσφοράς υπηρεσιών σε ένα κράτος και σε ένα στράτευμα υπό διάλυση;
 
Όταν καλλιεργείται η εντύπωση στην κοινωνία, ότι η Τουρκία έχει παύσει να τρέφει επεκτατικούς σκοπούς κατά της Κύπρου, όταν περιβάλλεται με το φωτοστέφανο του μετριοπαθούς ηγέτη ο κατοχικός ηγέτης, όταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός οργανώνει πορείες προς την κοινωνία για να προπαγανδίσει για τα καλά της επερχόμενης λύσης, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπόσχεται στους νέους ότι με τη λύση θα επέλθει έκρηξη στην οικονομία, θα μας κατακλύσουν οι επενδυτές και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, πιστεύει κανείς ότι οι νέοι θα επιλέξουν κατάταξη σε ένα στράτευμα που θα διαλυθεί;
 
Οι κίνδυνοι από την Τουρκία εξέλιπαν, ο Ακιντζί είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί μία βιώσιμη συμφωνία, ο κατοχικός στρατός θα φύγει, οι τουρκικές εγγυήσεις θα καταργηθούν, η λύση θα στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές. Αυτά δεν λένε προς τους νέους; Αφού, λοιπόν, όλα βρίσκονται προς το τέλος τους, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υπάρχει, αφού όλοι θα ζούμε στη Γη της Επαγγελίας και δεν θα κινδυνεύουμε από καμία απειλή, γιατί οι νέοι να μην καταφεύγουν στη φυγοστρατία; Κράτος δεν θα υπάρχει για να υπερασπισθούν, κίνδυνοι δεν θα προβάλλουν. Γιατί οι πολιτικοί διαμαρτύρονται επειδή οι νέοι προτιμούν να καταγράφονται ως φυγόστρατοι, παρά ως υπερασπιστές της πατρίδας; Αφού οι ίδιοι οι πολιτικοί τούς ωθούν στη φυγοστρατία.
 
Η πολιτική που ακολουθείται υποβοηθεί τη φυγοστρατία. Είναι πολιτική που ευνουχίζει τον πατριωτισμό και την αγωνιστικότητα των νέων. Είναι πολιτική που στην πράξη καλεί τους νέους να πιστεύσουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Είναι πολιτική που προετοιμάζει τη διάλυση του κράτους, το οποίο οι νέοι καλούνται να υπερασπισθούν.
 
Αυτή τη στιγμή, οι κυβερνώντες όφειλαν να διαλαλούν ότι η πατρίδα κινδυνεύει από τον τουρκικό επεκτατισμό και οι νέοι πρέπει να είναι έτοιμοι να την υπερασπισθούν. Τελικά, όμως, τι τους λένε; Τους εμπεδώνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον κίνδυνοι. Ότι ο Αττίλας Ερντογάν είναι ιστορικός και προοδευτικός ηγέτης, ότι ο Ακιντζί σέβεται τα δικαιώματά τους, ότι η λύση είναι εγγύς, ότι Εθνική Φρουρά δεν θα υπάρχει με τη λύση, κράτος δεν θα υπάρχει για να το προστατεύσουν.
 
Αυτά λένε προς τους νέους. Η φυγοστρατία υποβοηθείται και καλλιεργείται από την ίδια την Κυβέρνηση. Διακηρύσσεται η συνεργασία με την Τουρκία, μεθοδεύεται η διάλυση του κράτους με κάθε τρόπο, διαγράφονται και εξαφανίζονται οι πάγιοι επεκτατικοί στόχοι της Άγκυρας, υποστέλλεται η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα προεδρικά οχήματα, οργανώνονται παραστάσεις σε κατεχόμενα εδάφη, και ουδείς τολμά να απευθυνθεί στους νέους και να τους εξηγήσει:
 
Ποιο κράτος θα υπερασπισθούν; Αυτό που διαλύεται; Και από ποιο κινδυνεύει; Από την Τουρκία, με την οποία θα συνυπογράψουν την κατάργησή του; 

Top