Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Πάσα» Ομπάμα στον Έρογλου

«Πάσα» Ομπάμα στον Έρογλου

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Το DNA της παράδοσης


Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, για τη διεκδικητικότητά της. Άνοιξε την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση πυλώνων εθνικής ασφαλείας (τι να κάνουμε άλλωστε την εθνική ασφάλεια, αφού έρχεται λύση;) και την ίδια στιγμή άνοιξε την πόρτα της κόλασης για τα νοικοκυριά που χάνουν το σπίτι τους. Όπως έδωσε τα πάντα στους Τούρκους, κατά τον ίδιο τρόπο παραχώρησε τα πάντα και στην Τρόικα. Είναι στο DNA της να παραδίδεται με πιστόλι, ή χωρίς πιστόλι στον κρόταφο...

Ο κατοχικός ηγέτης θα θέσει θέμα φυσικού αερίου στις συνομιλίες- Κύμα πανηγυρικών δηλώσεων από την Άγκυρα, για όσα πήρε

Ορθά και διεισδυτικά, ο εκλεκτός συνάδελφος Άριστος Μιχαηλίδης, σε άρθρο του στον «Φιλελεύθερο», αναλύει τη δήλωση Ομπάμα και ιδιαίτερα την αναφορά του στο φυσικό αέριο. Από τη μια «προσφέρει» στην Κυπριακή Δημοκρατία το, διά του Δικαίου της Θαλάσσης, επιβεβαιωμένο και κατοχυρωμένο δικαίωμά της να ασκεί κυριαρχία στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και, αφετέρου, προσφέρει στην εγκάθετη «ηγεσία» του Βορρά την ευκαιρία να ανοίξει την πόρτα συζήτησης του θέματος του φυσικού αερίου, στον νέο ψευδεπίγραφο διάλογο που αρχίζει. Λέει ο Αμερικανός Πρόεδρος: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως και οι υπόλοιποι πόροι της, μπορούν να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης».

Αυτομάτως, με την αναφορά αυτή, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσφέρει στην τουρκική πλευρά την ευκαιρία να ανοίξει κεφάλαιο «διαμοιρασμού φυσικού αερίου» στις συνομιλίες. Ο Έρογλου άρπαξε ήδη την ευκαιρία και σε δηλώσεις του, στα κατεχόμενα, άφησε ξεκάθαρα να φανεί ότι θα θέσει θέμα φυσικού αερίου στις συνομιλίες.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν απέρριψαν ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στο φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί, ωστόσο τη βούληση θα τη δούμε στο τραπέζι των συνομιλιών». Πρόσθεσε ότι «το φυσικό αέριο δεν ενδιαφέρει μόνο την Κύπρο, αλλά όλες τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο και είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία που θα εμπεριέχει και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Είναι εξόφθαλμο ότι ο Έρογλου θα θέσει θέμα φυσικού αερίου στις συνομιλίες, αφού είναι θέμα το οποίο, κατά την άποψη των Αμερικανών και των Τούρκων, αποτελεί συστατικό και πτυχή της λύσης.

Να μην αποκλείεται, ακόμη, η τουρκική πλευρά να απαιτήσει όπως τερματισθούν οι έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς και εγκαταλειφθούν οι σχεδιασμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς, ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό των προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η τουρκική πλευρά δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για τη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Αναστασιάδη-Έρογλου, και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων ηγετών.
Μετά τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «το κείμενο λαμβάνει υπόψη τις βασικές αρχές που υιοθετεί η τουρκική πλευρά για λύση βασισμένη στα δύο ιδρυτικά κράτη», ακολούθησε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μας προειδοποίησε «να μη γίνει βήμα πίσω από το σημείο που φτάσαμε αυτήν τη στιγμή». Απόδειξη για το πόσα πολλά, αν όχι όλα, παραχώρησε ο Αναστασιάδης στους Τούρκους.

Το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, στην οποία τονίζονται τα εξής ενδεικτικά: «Το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να οδηγηθεί σε λύση, στη βάση ενός νέου συνεταιρισμού δύο ισότιμων συνιστωσών πολιτειών, βασισμένο στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών».

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η Τουρκία, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος και της προσέγγισης που διασφαλίστηκε στη διαδικασία, επιθυμεί την εξεύρεση μίας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στη βάση ενός νέου συνεταιρισμού, με πολιτική ισότητα των δύο πλευρών, που θα αποτελείται από τα δύο ισότιμα συνιστώντα κρατίδια».

Αυτή είναι η τουρκική θεώρηση. Και εκατόν διαγγέλματα να κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα: Τα έχει προσφέρει όλα στην τουρκική πλευρά, χωρίς να τα διαπραγματευθεί και χωρίς να πάρει τίποτε.

 

Top