Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Διπλές και τριπλές φορολογίες

Διπλές και τριπλές φορολογίες

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι πολίτες άρχισαν να λαμβάνουν σωρηδόν τους φόρους.

Ήρθαν οι φόροι σκυβάλων από τους Δήμους, κατέφθασαν οι φόροι ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους (αυτοί, καλέ, που μας υποσχέθηκαν ότι θα ενταχθούν σε μία φορολογία, αλλά τελικά, κατόπιν ωριμοτέρων σκέψεων της Κυβέρνησης, συνεχίζεται αυτή η εξωφρενική τακτική, να πληρώνει ο κόσμος δύο φορολογίες ακίνητης περιουσίας, μία στους Δήμους και μία στον Φόρο Εισοδήματος), όπου να ΄ναι καταφθάνει και η φορολογία για το Αποχετευτικό, και όλα αυτά, συν τα τέλη άδειών κυκλοφορίας οχημάτων, θα πρέπει να καταβληθούν μέσα σε δύο, το πολύ τρεις μήνες

Είναι τόσο ανίκανη αυτή η Κυβέρνηση, ώστε δεν πέτυχε να αποφορτώσει τον πολίτη, και τον εξαναγκάζει μέσα σε δύο τρεις μήνες να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει φόρους και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Έρχεται και ο Σεπτέμβριος που χρειάζονται άλλα έξοδα τα νοικοκυριά, για να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια (δωρεάν παιδεία σου λένε), και κατά τα άλλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών μάς διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επιβληθούν άλλες φορολογίες!

Μα έμειναν άλλες για να επιβληθούν; Έχουν φορτώσει με τόσο βάρος τους πολίτες, ώστε και να ψάχνουν οι κυβερνώντες να εντοπίσουν άλλες φορολογίες, δεν πρόκειται να βρουν. Τις επέβαλαν όλες.
Εφηύραν, όμως, και άλλου είδους χαράτσι. Όποιος δεν καταβάλει τις φορολογίες στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, θα πληρώνει τόκο. Πουπανωπροίτζιν, δηλαδή.

Όταν οι κυβερνώντες θέλουν να κάνουν επικοινωνιακά παιγνίδια, υπερηφανεύονται ότι έχουν μειώσει τα ελλείμματα, και πως τα δημοσιονομικά πάνε πρίμα. Όταν όμως καλούνται να αποφορτώσουν τους πολίτες από τα βάρη, αλλάζουν σκοπό. «Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα παλιά και να χαλάσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία», απαντούν.

Και βεβαίως δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα παλιά και σε νοοτροπίες που μας κατέστρεψαν. Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αποστραγγίζει τον πολίτη με τον τρόπο που τον αποστραγγίζει. Θα φθάσει στο άλλο άκρο. Χρειάζεται ισορροπημένη πολιτική, ώστε και τα δημόσια ταμεία να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και ο πολίτης να μη γονατίζει κάτω από το βάρος των φορολογιών και των δόσεων.
Αυτή η ισορροπία δεν τηρείται, εξού και οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, αλλά οι πολίτες με δυσκολία επιβιώνουν.

Είναι καιρός, ύστερα από τρία δύσκολα και πιεστικά χρόνια, η Κυβέρνηση να αρχίσει να προγραμματίζει και μίαν αργή έστω, αλλά σταθερή, επιστροφή αντιδώρων στην κοινωνία. Οι θυσίες πρέπει να αρχίσουν να ανταμείβονται και οι οικονομικές πιέσεις να σταματήσουν να πνίγουν τους ανθρώπους. Χρειάζεται να πάρουν ανάσες. Φτάνει πια όλα να πηγαίνουν στις τράπεζες και στους έχοντες. Η κοινωνία πρέπει να αναπνεύσει, η ανεργία να μειωθεί, τα κοινωνικά συσσίτια να αρχίσουν να λιγοστεύουν.

Οι εξαγγελίες να δώσουν τη θέση τους στα έργα, και να σταματήσει η φυγή των ανθρώπων και κυρίως των νέων σε ξένες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.
Χρειαζόμαστε κοινωνικό κράτος, κράτος πρόνοιας, και όχι κράτος που μεριμνά για τους λίγους και θυσιάζει τους πολλούς, στον βωμό των συμφερόντων όσων δεν έχουν ανάγκη, αλλά ζητούν να πάρουν περισσότερα...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Γέμισαν τα λεωφορεία;

Θα μας πει ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, πόσο αυξήθηκε η πληρότητα των αστικών λεωφορείων, όταν έδωσε το παράδειγμα και επιβιβάστηκε σε λεωφορείο; Ξαναμπήκε, άραγε, σε λεωφορείο, ή επέστρεψε στη λιμουζίνα του; 


Top