Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Από το Τρόοδος πότε θα περάσεις, Πρόεδρε;

Από το Τρόοδος πότε θα περάσεις, Πρόεδρε;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκέπτετο όλους τους Δήμους της ελεύθερης Κύπρου, για να εξαγγείλει την εκτέλεση έργων, είπαμε από τη στήλη αυτή, ότι επρόκειτο για τον δεύτερο γύρο των προεκλογικών δεσμεύσεών του, τις οποίες ουδέποτε εκπλήρωσε.

Είπαμε ότι επρόκειτο για επικοινωνιακά παιγνίδια του Προεδρικού και του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφενός για να ανορθώσουν την καταρρακωμένη εικόνα τους στην κοινωνία για όσα διαπράττουν, εδώ και δυόμισι χρόνια, εις βάρος των ανθρώπων. Και κυρίως επρόκειτο για προεκλογικό τέχνασμα, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Προσέξτε: Πρόκειται για εξαγγελίες. Όχι για έναρξη έργων. Έχει ο Θεός αν αρχίσουν και πότε θα ξεκινήσουν. Και πρόκειται για έργα τα οποία είτε προγραμματίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε συμπεριλαμβάνοντο στους προϋπολογισμούς και δεν έγιναν.

Πρώτο: Πού θα βρει τα χρήματα να εκτελέσει τα έργα η Κυβέρνηση; Ξαφνικά τα άδεια δημόσια ταμεία, που δεν έχουν μία για να επιστρέψουν στις ευάλωτες ομάδες επιδόματα που τους κούρεψαν, γέμισαν, και άρχισε η Κυβέρνηση να τα διαθέτει προς εκτέλεση έργων; Και τα έργα που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος προεκλογικά, γιατί δεν τα υλοποιεί και ξεκινά εξαγγελίες νέων;

Τι γίνεται με εκείνο το μεγαλεπήβολο σχέδιο της ανάπλασης της περιοχής Τροόδους, που θα μετέτρεπε τις κοινότητες σε Γη της Επαγγελίας; Τι γίνεται με τα τελεφερίκ που θα ξεκινούσαν από τους πρόποδες του Τροόδους και θα έφταναν στον Όλυμπο; Το είχε εξαγγείλει προεκλογικά σε ομιλία του στις Πλάτρες, και μάλιστα έλεγε πως το έργο θα ξεκινούσε τρεις μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας. Πέρασαν όχι τρεις μήνες, αλλά σχεδόν τρία χρόνια και ακόμη δεν έγινε το παραμικρό από όσα υποσχέθηκε. Και ξέρετε πώς έχουν καταντήσει οι ορεινές περιοχές; Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε πριν από μερικές βδομάδες ο κοινοτάρχης Κυπερούντας -και την οποία δημοσίευσε η «Σημερινή»- οι ορεινές περιοχές έχουν καταντήσει κρανίου τόπος. Οι νέοι φεύγουν, ιατρική περίθαλψη δεν υπάρχει, η βιομηχανία φρούτων εγκαταλείφθηκε, και γενικά η περιοχή μαραζώνει και εγκαταλείπεται.

Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μεταβαίνει στην περιοχή, για να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή παραπλάνηση στην οποία προχώρησε εις βάρος των κατοίκων της περιοχής, με μοναδικό στόχο να λάβει τις ψήφους τους και να εκλεγεί Πρόεδρος;

Η προεδρική κουστωδία προτιμά να μεταβαίνει αλλού -εκεί ίσως που υπάρχουν ευκολόπιστοι και λάτρεις της λάμψης που εκπέμπει η εξουσία- για να μοιράσουν νέες υποσχέσεις, και πάλιν με στόχο να υφαρπάσουν τις ψήφους των πολιτών. Με άδεια ταμεία υπόσχονται να εκτελέσουν έργα.

Πρόσφατα σε μία τηλεοπτική εκπομπή βγήκε ένας καταγανακτισμένος πολίτης. Δήλωσε άνεργος για δύο χρόνια και ανέφερε περίπου: «Πριν από λίγο καιρό, άκουσα τον Πρόεδρο που "πουμπούριζε" στη Λεμεσό ότι θα γίνουν έργα. Πήγα ενθαρρυμένος σε κάποιο εργοτάξιο να ζητήσω δουλειά. Και τι μου είπαν; "Είσαι Ρουμάνος ή Βούλγαρος; Αν είσαι Κυπραίος δεν έχει δουλειά"». Αμήχανος τον άκουγε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης που ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή, και όταν τέλειωσε τού ζήτησε να του αφήσει το τηλέφωνό του για να επικοινωνήσει μαζί του, ώστε να λάβει στοιχεία ποιοι εργοδότες προσλαμβάνουν ξένους εργάτες και αποκλείουν Κυπρίους.

Τρέχα γύρευε, δηλαδή. Επαναλαμβάνεται η περίπτωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ βροχή πέφτουν οι καταγγελίες για αποκοπή επιδομάτων και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας ζητούν από δικαιούχους να στείλουν επιστολή ή να υποβάλουν ένσταση. Ποντάρουν οι κυβερνώντες στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε είτε να καθυστερήσουν στην καταβολή των επιδομάτων, είτε να εφεύρουν χίλιους δύο προκατασκευασμένους τρόπους, να φάνε επιδόματα του κόσμου. Ειρήσθω εν παρόδω, μία προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι θα εξαφάνιζε τη γραφειοκρατία, τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης. Όπως λέγουν και οι καφετζούδες, όταν βγάζουν την τύχη στο φλιτζάνι, σε τρεις ώρες, σε τρεις μέρες, σε τρεις βδομάδες, σε τρεις μήνες, σε τρία χρόνια, θα πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες σου... 


Top