Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Επίσκεψη Γιούνκερ: Το τρίτο φιάσκο

Επίσκεψη Γιούνκερ: Το τρίτο φιάσκο

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Κάθε φορά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χρειάζεται να βελτιώσει την εσωτερική εικόνα του, ή να εξασφαλίσει υποστήριξη στις θέσεις του, προσκαλεί από το εξωτερικό κάποιο φίλο του, για να στηρίξει και την εικόνα και τις θέσεις του.

Προεκλογικά, προσκάλεσε στην Κύπρο την Άγκελα Μέρκελ και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να δώσει αίγλη στην υποψηφιότητά του και να εντυπωσιάσει τον λαό για τα εξωτερικά ερείσματά του. Στο τέλος τι έγινε; Η Μέρκελ και το Ε.Λ.Κ. μας κούρεψαν τις καταθέσεις.

Αργότερα, έφερε στην Κύπρο τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για να στηρίξει τη φιλοαμερικανική στροφή στην πολιτική του, αλλά και να σκορπίσει ψευδαισθήσεις στους Αμμοχωστιανούς, ότι επίκειται η επιστροφή της πόλης. Τι έγινε; Ο Μπάιντεν μας πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ότι «είμαστε ο στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή», αλλά όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι ΗΠΑ δεν κούνησαν το μικρό τους δακτυλάκι. Αντίθετα, σιωπηρά, άφησαν το «Μπαρμπαρός» να αλωνίζει. Όσο για την Αμμόχωστο; Τον έδιωξε μεγαλοπρεπώς από το «προεδρικό» του ο Έρογλου και εκείνες όλες οι ψευδαισθήσεις επιστροφής της πόλης έμειναν στο ράφι.

Τώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρνει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να στηρίξει την «εκστρατεία ελπίδας» που σχεδίασε για σύντομη λύση του Κυπριακού, για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στις συνομιλίες και για να εκμαιεύσει δηλώσεις, που να δικαιολογούν εκείνη τη δήλωσή του περί «έκρηξης» στην οικονομία μετά τη λύση.

Πάλι μας άφησαν στα κρύα του λουτρού και πάλι μας πούλησαν ελπίδα.

Πρώτο: Ολόκληρος Πρόεδρος της Κομισιόν μεταβαίνει στα κατεχόμενα και συναντά τον κατοχικό ηγέτη στο «προεδρικό» του. Έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αλλά αυτή η πρακτική, με τους ξένους ηγέτες να συναντούν τους «προέδρους της Τ.Δ.Β.Κ.» έγινε τόσο συνήθης, ώστε δεν ενοχλεί κανέναν.

Δεύτερο: Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξαγγέλλει επαναδιορισμό του Βαν Νούφελ ως εκπροσώπου του στις συνομιλίες. Αυτός ο άνθρωπος, που κανένας δεν είδε να παρίσταται στις συνομιλίες, ούτε γνωρίζει το πρόσωπό του, όσο καιρό εκτελεί χρέη «εκπροσώπου της Ε.Ε.» στις συνομιλίες, είναι... αόρατος. Ούτε γνωρίζει κανένας τι κάνει, εάν βρίσκεται στην Κύπρο, ή εάν λειτουργεί με... τηλεκοντρόλ. Αυτή είναι η «ενεργότερη» παρέμβαση της Ε.Ε. στο Κυπριακό.

Τρίτο: Ενώ σκορπούν ψέματα για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, ο Ακιντζί έκοψε τον βήχα σε όλους, εμμένοντας στην πάγια τουρκική θέση, ότι θα υπάρξουν παρεκκλίσεις και η λύση θα καταστεί Πρωτογενές Δίκαιο.

Τέταρτο: Και το άκρον άωτον του εμπαιγμού: Ο κ. Γιούνκερ εξαγγέλλει συμφωνία... για το χαλλούμι. Αφήσαμεν τα θέρη μας τζιαι ξηκανναουρίζουμεν. Την ώρα που υπάρχουν τόσα καίρια θέματα, στα οποία η Ε.Ε. καλείται να διαδραματίσει καίριο ρόλο, όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου, το θέμα των εγγυήσεων, το θέμα της αποχώρησης του κατοχικού στρατού, ο κ. Γιούνκερ αγωνίζεται απεγνωσμένα να βρει λύση... για το χαλλούμι.

Η επίσκεψη Γιούνκερ εξελίχθη σε μεγαλοπρεπές φιάσκο. Ο Νίκος Αναστασιάδης εμπαίζει τον λαό και παίζει με τη νοημοσύνη του. Και βρίσκει συμμέτοχους, σε αυτήν την προσπάθειά του, ξένους φίλους του. Οι οποίοι, κατά καιρούς, τον ενέπαιξαν και τον ίδιο και τον λαό μας.

Ας το πάρουν όλοι απόφαση: Ούτε ενεργότερος ρόλος της Ε.Ε. υπάρχει στο Κυπριακό, ούτε θα υπάρξει. Δεν τον θέλει η Ε.Ε., τον απορρίπτει η Τουρκία. Και η Ε.Ε. έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα από το να ασχολείται με τον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί. Οι δηλώσεις που γίνονται και οι επισκέψεις που πραγματοποιούνται είναι για το θεαθήναι. Εδώ και 40 χρόνια υπάρχει κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, και η Ε.Ε. δεν ασκεί την παραμικρή πίεση στην Τουρκία, εδώ υπήρξε σαφής παραβίαση της ευρωπαϊκής ΑΟΖ και δεν ενοχλήθηκαν οι Βρυξέλλες, και περιμένει ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να ασχοληθεί η Ευρώπη με το Κυπριακό;

Όσα γίνονται είναι επικοινωνιακά κόλπα, για να ενισχυθούν καταρρακωμένες εικόνες: Του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ΔΗΣΥ και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Top