Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Το κράτος... του Χατζηπετρή

Το κράτος... του Χατζηπετρή

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Όταν ο Πρόεδρος δεν γνωρίζει τι γίνεται στο Προεδρικό και στο Υπουργικό Συμβούλιο
 
Για άλλη μία φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μία φαρσοκωμωδία, που μπορεί όμως να χαρακτηρισθεί και ιλαροτραγωδία, παρόμοια με άλλες που παρακολουθήσαμε στη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης. Μίας φαρσοκωμωδίας κατά την οποία ο Πρόεδρος, οι συνεργάτες του στο Προεδρικό, οι Υπουργοί, συλλαμβάνονται αχάμπαροι -ή υποδύονται τους αχάμπαρους- μπροστά σε σοβαρά γεγονότα.
 
Παραιτείται ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ, με αφορμή την αγορά λογισμικού παρακολούθησης από την Υπηρεσία. Και δηλώνει ότι η απόφαση για αγορά του συγκεκριμένου υλικού έγινε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Βγαίνει την επομένη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό την αρμοδιότητα του οποίου είναι η ΚΥΠ, και δηλώνει πως δεν ήταν ενήμερος για την αγορά του λογισμικού. Και βεβαίως, αν δεν ήταν ενήμερος, δεν απαλλάσεται ευθυνών. Διότι, όταν οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, δεν νοείται να μη γνωρίζει ή να μην ενημερώνεται για τις δραστηριότητές τους. Άρα η άγνοια δεν αποτελεί άλλοθι.
 
Συνιστά ενοχή. Αν πάλιν η αγορά έγινε με απόφαση του Υπουργικού και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που προεδρεύει του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν γνωρίζει, τότε γιατί μιλούμε για ψευδο-υπουργικό και για ψευδο-κυβέρνηση στα κατεχόμενα;
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος αυτοπαρουσιάζεται ως ανήξερος, ή είναι ανήξερος.
 
Σημειώνουμε:
1. Κατά τον διορισμό του κ. Γιώργου Πική, ως Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον καλεί να ερευνήσει κατά προτεραιότητα τη δραστηριότητα του δικηγορικού του γραφείου και των εξ αγχιστείας συγγενών του στο θέμα της διαφυγής κεφαλαίων πριν από το κούρεμα καταθέσεων, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι τράπεζες ήταν κλειστές. Όμως στους όρους εντολής που ετοίμασε το Υπουργικό Συμβούλιο τέτοια εντολή δεν υπήρχε.
Με αποτέλεσμα, όταν ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής και ζήτησε να μιλήσει για το θέμα αυτό, ο κ. Πικής του δήλωσε πως μέσα στους όρους εντολής της Επιτροπής δεν περιλαμβανόταν τέτοιος όρος. Ερώτημα: Ο κ. Αναστασιάδης δεν διάβασε καν τους όρους εντολής που ετοίμασε το Υπουργικό του; Ή εγνώριζε, αλλά για επικοινωνιακούς λόγους προέτρεψε τον κ. Πική να διερευνήσει κάτι που δεν μπορούσε να διερευνηθεί;
 
2. Όταν ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Ιζέτ Ιστζάν αποκάλυψε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επέδωσε στις δύο πλευρές έγγραφο συγκλίσεων, το πρωί ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωνε ότι ψάχνει να βρει τις δηλώσεις του Ιστζάν, μία ώρα αργότερα ο Χρήστος Στυλιανίδης δήλωνε πως το έγγραφο επεδόθη το πρωί στο Προεδρικό, και αργότερα το Προεδρικό ανακοίνωνε ότι το έγγραφο βρισκόταν από πολλές μέρες σε κάποιο γραφείο συνεργάτη του Προέδρου, ο οποίος ξέχασε να του το παραδώσει!
 
3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το συμβόλαιο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, χωρίς να γνωρίζει τη σύγκρουση συμφερόντων που υπήρχε. Κανένας στο Προεδρικό δεν γνώριζε ποιος λειτουργός χειρίστηκε την υπόθεση, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τον κόπο να ρωτήσει και να μάθει για τον άνθρωπο που διόριζε σε τόσο σημαντικό αξίωμα. Τελικά, η ευθύνη φορτώθηκε σε συνεργάτες του Προέδρου, επελέγη ως εξιλαστήριο θύμα ο Διευθυντής του Γραφείου του, υπέβαλε παραίτηση, για να ανακυκλωθεί πριν από μερικές ημέρες, λαμβάνοντας διορισμό μέλους της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.
 
4. Ελέχθη, τότε, ότι υπήρξε αναδιοργάνωση του Προεδρικού Γραφείου, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια λάθη. Και ξαφνικά προκύπτει τώρα άλλο θέμα. Η ΚΥΠ, η οποία τελεί υπό την αρμοδιότητα του Προεδρικού, αγοράζει λογισμικό υλικό, ο Προϊστάμενός της δηλώνει ότι η απόφαση εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος αντιδηλώνει ότι δεν εγνώριζε.
 
Ιλαροτραγικές καταστάσεις. Όταν ο Πρόεδρος δεν γνωρίζει τι γίνεται μέσα στο σπίτι του, όταν δεν μπορεί να ελέγξει τα υπουργεία και τις υπηρεσίες του, τότε πώς μπορεί να κυβερνά το κράτος; Πώς μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως μεταρρυθμιστής και ως εκσυγχρονιστής του κράτους; Με το να τριγυρνά με τον Μουσταφά Ακιντζί στις πλατείες και στα δρομάκια, να σεργιανίζει τους δήμους και να εξαγγέλλει έργα, να μιλά για την έκρηξη στην οικονομία όταν θα βρεθεί λύση, και την ίδια στιγμή να αφήνει το κράτος να αποσυντίθεται, πιστεύει πως κυβερνά;
 
Συνειδητοποιεί κάτι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Ότι αποτελεί εθνική υπόθεση, ίση με τη διαχείριση του εθνικού θέματος, η ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκσυγχρονισμός και το νοικοκύρεμα του κράτους και ο εκδημοκρατισμός του; Καταντήσαμε αυτό το κράτος... κράτος του Χατζηπετρή, όπου κανένας δεν ξέρει τι γίνεται, κανένας δεν αναλαμβάνει ευθύνες, και τελικά ο μόνος που φταίει είναι ένας άγνωστος Χατζηπετρής...

Top