Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Τι έδωσε και τι πήρε ο κ. Αναστασιάδης;

Τι έδωσε και τι πήρε ο κ. Αναστασιάδης;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Είναι απαράδεκτο να πληροφορείται ο πολίτης, που ενδιαφέρεται για την πορεία του εθνικού θέματος, πότε από τους Τούρκους και πότε από τον κ. Έιντε, για το τι συμβαίνει και τι συζητείται στις συνομιλίες. Ουδέποτε στη διάρκεια των τελευταίων 40 χρόνων Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε το στόμα του, για να ενημερώσει τον λαό για τα τεκταινόμενα.

Σήμερα, ο χειριζόμενος το εθνικό θέμα Πρόεδρος Αναστασιάδης αφήνει τον λαό έρμαιο των αισιόδοξων δηλώσεων του κ. Έιντε. Αφήνει τον λαό να μαντεύσει, μέσα από τη σιωπή του ηγέτη του, τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Το μόνο που πράττει ο κ. Αναστασιάδης είναι να δεσμεύεται ότι η λύση του Κυπριακού θα μετατρέψει τη χώρα σε Γη της Επαγγελίας. Αλλά ποτέ δεν μας είπε ποια, και πώς, θα είναι αυτή η λύση.

Οι νέες δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις προεκλογικές του. Υφήρπασε την ψήφο του λαού, υποσχόμενος ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κούρεμα καταθέσεων. Και το αποδέχθηκε.

Και το δικαιολόγησε κιόλας. Δεσμεύθηκε ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς. Και τους ιδιωτικοποιεί. Τώρα δεσμεύεται ότι η λύση θα φέρει την οικονομική άνοιξη. Αύριο, όταν θα φέρει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γνωρίζω τι θα μας πει. Ότι προτίμησε να είναι ωφέλιμος και όχι αρεστός. Και ότι μεταξύ μιας άτακτης διχοτόμησης (όπως η άτακτη χρεοκοπία), προτίμησε τη συμφωνημένη διχοτόμηση. Την κακή λύση, παρά τη μη λύση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται σήμερα, έγκαιρα, ενώπιον του λαού και να εξηγήσει και να διαφωτίσει προς τα πού κατευθύνονται οι συνομιλίες. Τι έχει συμφωνηθεί και πού. Και τι απομένει προς ρύθμιση και πού υπάρχουν διαφωνίες.

Ο κ. Είντε μας είπε, μόλις την περασμένη Παρασκευή, ότι οι δύο ηγέτες συμφωνούν 100% για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να τον επιβεβαιώσει ή να τον διαψεύσει. Ο λαός δεν είναι τον κ. Έιντε που εξέλεξε για ηγέτη και δεν είναι από τον κ. Έίντε που αναμένει να μάθει και να ενημερωθεί.

Είναι αλήθεια όσα λέγει ο κ. Έιντε;

Μπορεί, δηλαδή, ο κάθε Κύπριος πολίτης να εγκαθίσταται όπου θέλει, σε όποιο συνιστών κράτος επιθυμεί; Μπορεί να αποκτά περιουσία σε όποια γωνιά της χώρας θέλει; Μπορεί να διακινείται παντού, όποτε θέλει και όποια ώρα θέλει; Και πέραν αυτού, μπορεί ο Κύπριος πολίτης, όπου επιθυμήσει να εγκατασταθεί ή να διακινηθεί, να μην αντικρίζει Τούρκους στρατιώτες; Να μην αισθάνεται τη δαμόκλειο σπάθη των «εγγυήσεων» της Τουρκίας; Υπάρχει ομόσπονδο κράτος στην Ευρώπη, στο οποίο υπάρχει κατοχικός στρατός, ή υπόκειται στις εγγυήσεις τρίτου κράτους;

Όμως ο κ. Έιντε είπε και κάτι άλλο, το οποίο πρέπει να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Μας αποκάλυψε ότι «οι δύο πλευρές έχουν αλλάξει στάση. Αντί για υπεράσπιση των θέσεών τους, τηρούν μία στάση από κοινού επίλυσης των προβλημάτων».

Σε ποια θέματα έχει αλλάξει στάση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Πού ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς; Ποιες παραχωρήσεις έκανε στην τουρκική πλευρά; Και τι μας έδωσε ο κ. Ακιντζί, έναντι των παραχωρήσεων του κ. Αναστασιάδη;

Ο Πρόεδρος καλείται να δώσει αμέσως εξηγήσεις. Ο Έιντε αποκαλύπτει ότι «άλλαξε στάση». Είναι αλήθεια; Και αλλάζοντας στάση, τι έδωσε; Και τι πήρε;

Την ίδια στιγμή, ο Νορβηγός διπλωμάτης δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου πριν από τη λύση. «Είναι ένα θέμα που βρίσκεται στη σκέψη όλων, ωστόσο ο κύριος στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αν λυθεί το Κυπριακό, θα ακολουθήσει και αυτό», τόνισε.

Γιατί ο Πρόεδρος και ο ΔΗΣΥ εμπαίζουν τους Βαρωσιώτες; Γιατί τους λένε ότι θέτουν θέμα επιστροφής σήμερα, όταν αποκαλύπτεται τώρα ότι η Αμμόχωστος θα συζητηθεί όταν λυθεί το Κυπριακό;


Top