Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ανενόχλητος αλωνίζει ο Ακιντζί

Ανενόχλητος αλωνίζει ο Ακιντζί

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όλοι χαιρετίσαμε την «εκλογή» του Μουσταφά Ακιντζί, στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, και ορθά επράξαμε.

Η πολιτική του ιστορία φωτογράφιζε έναν πολιτικό με διαλλακτικές θέσεις, όχι βεβαίως ευθυγραμμισμένες με τις ελληνοκυπριακές, αλλά με τον οποίο μπορούσε η δική μας πλευρά να αναζητήσει κάποιες κοινές διεξόδους. Αλλά η Κυβέρνηση, αντί να χαιρετίσει μεν, αλλά να κρατήσει αποστάσεις και να αναμένει να δει τη συμπεριφορά του Ακιντζί, όταν οι συνομιλίες εισέλθουν στα δύσκολα, τι έπραξε; Σχεδόν τον... θεοποίησε. Μίλησε για κοινά οράματα, ανήγαγε την ανάδειξή του στην κατοχική ηγεσία ως τη σημαντικότερη εξέλιξη μετά την εισβολή, πραγματοποίησε μαζί του επαναπροσεγγιστικούς περιπάτους, και γενικά τον χρησιμοποίησε για να περάσει την προπαγάνδα της ότι η λύση -η δίκαιη λύση- είναι εγγύς.

Άκρατη αφέλεια. Υπέρτατος πολιτικός κρετινισμός. Και επικίνδυνη ψευδαίσθηση. Επειδή, όταν θεοποιείς τον πολιτικό αντίπαλο, πριν λάβεις δείγματα γραφής, και τον θεωρείς ηγέτη που προσεγγίζει τις δικές σου θέσεις, και τον επιδεικνύεις και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ως πρότυπο ηγέτη με τον οποίο είσαι έτοιμος να φθάσεις σε λύση, τι διακινδυνεύεις; Διακινδυνεύεις τις ίδιες τις θέσεις σου, διακινδυνεύεις τη διαπραγματευτική τακτική σου, διακινδυνεύεις ακόμη να δημιουργήσεις διεθνή κοινή γνώμη η οποία θα σου επιρρίψει ευθύνες αύριο, εάν διαψευσθείς.

Παράδειγμα: Αν αύριο ο Ακιντζί τηρήσει σκληρή στάση και επιμένει σε θέσεις αδιαπραγμάτευτες για την ελληνική πλευρά, ή εάν υποχρεωθεί να συμπλεύσει με την Άγκυρα, ποιος έξω από την Κύπρο θα πιστέψει ότι έχει δίκαιο η ελληνοκυπριακή πλευρά, να επιρρίπτει ευθύνες στον Ακιντζί για ένα πιθανό αδιέξοδο; Θα πουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Μα δεν είσαστε εσείς, οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, η κυβέρνησή σας, που μας ελέγατε ότι ο Ακιντζί είναι μετριοπαθής ηγέτης, με τον οποίο μπορούσατε να συμφωνήσετε μέσα σε λίγους μήνες; Πως ήταν αυτόφωτος και ικανός να αποκρούσει κάθε παρέμβαση και επιρροή της Άγκυρας; Πώς ξαφνικά κατηγορείτε τώρα αυτόν τον ηγέτη ως υπεύθυνο του αδιεξόδου;».

Όμως, πέραν αυτού, υπάρχει και το άλλο: Αφού η Κυβέρνηση περιέβαλε τον Ακιντζί με το φωτοστέφανο του μετριοπαθούς ηγέτη της λύσης, αφοπλίστηκε από κάθε προσπάθεια απόρριψης των όποιων θέσεών του. Αποφεύγει να αποκρούσει δημόσια θέσεις που διατυπώνει και είναι αντίθετες με τις δικές μας, επειδή δεν θέλει να χαλάσει την εικόνα που δημιούργησε και να μην επαληθεύσει την παροιμία «φτύνω πάνω, φτύνω στα γένια μου».

Αφέθη ο Ακιντζί να αλωνίζει στην Ευρώπη, να αποκαλείται «πρόεδρος» από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να δηλώνει ότι η λύση πρέπει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρωτογενές δίκαιο, και η Κυβέρνηση να μην αντιδρά και να μην τον αποκρούει. Γιατί; Γιατί φοβάται ότι αυτό το είδωλο, που δημιούργησε, απεδείχθη κίβδηλο και οι δικές της ενθουσιώδεις κρίσεις για τον Ακιντζί διαψεύστηκαν.

Αλλά ο ίδιος ο Ακιντζί διαψεύδει αυτό το είδωλο που του δημιούργησε η Κυβέρνησή μας. Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στις 29 Ιουνίου, κάλεσε όλους «να μην πιστεύουν ως σωστό οτιδήποτε γράφεται στον ελληνοκυπριακό Τύπο και συγκεκριμένα ότι έχει αποδεχθεί ισχυρή κεντρική κυβέρνηση. «Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει», ανέφερε, και επικαλέστηκε το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου, στο οποίο αναφέρεται ότι «το ομοσπονδιακό κράτος πρέπει να έχει τις εξουσίες που κανονικά έχει ένα ομοσπονδιακό κράτος και οι εξουσίες που απομένουν να ανήκουν στην ομοσπονδιακή πολιτεία». Λόγια δικά του.

Σιγά-σιγά ο Μουσταφά Ακιντζί αποστασιοποιείται από θέσεις που φρόντισε να του αποδώσει η Κυβέρνηση. Υποστηρίζει και την παραμονή εποίκων.

Άκουσε κανείς την Κυβέρνηση να αντικρούει τις θέσεις αυτές; Ούτε τις αντέκρουσε, ούτε θα τις αντικρούσει, για να μη διαψεύσει τη θεοποίηση του Ακιντζί.

Θα συνεχίσει να ζει με τις ψευδαισθήσεις της και όταν έλθει η στιγμή που θα διαψευστούν, θα καταντήσει ο βοσκός ο ψεύτης...


Top