Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Το «μάτι» του Προεδρικού θέλει να βλέπει παντού...

Το «μάτι» του Προεδρικού θέλει να βλέπει παντού...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι διορισμοί στην ΕΔΥ, η ανακύκλωση του Παναγιώτη Αντωνίου και οι «σωματοφύλακες» του Προέδρου και των κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε χθες στον διορισμό νέας Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Επικροτούμε τον διορισμό του Γιώργου Παπαγεωργίου, πρώην Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ενός καταξιωμένου δημόσιου λειτουργού, ο οποίος υπηρέτησε τη Δημόσια Υπηρεσία από διάφορες θέσεις, πάντοτε με μεγάλη επιτυχία και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Διερωτόμαστε, όμως, προς τι ο διορισμός, στην ουσία βόλεμα, του τέως Διευθυντή του Προεδρικού Γραφείου Παναγιώτη Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου θεωρήθηκε ως υπεύθυνος για το φιάσκο της υπογραφής του συμβολαίου με την κ. Χρυσταλλα Γιωρκάτζη και ευσχήμως απομακρύνθηκε από το Προεδρικό.

Δεν γνωρίζουμε τον κ. Αντωνίου και δεν γνωρίζουμε εάν, όντως, είχε ευθύνη σε όσα του καταλογίζονται, αλλά επελέγη ως εξιλαστήριο θύμα και θυσιάστηκε στον βωμό της κάλυψης των ευθυνών του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος υπογράφει διορισμούς ανθρώπων σε σημαντικά δημόσια αξιώματα, χωρίς να γνωρίζει, ή χωρίς να ζητά να μάθει, την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων των ανθρώπων που διορίζει.

Τα προσόντα του κ. Αντωνίου δεν τα υποβαθμίζουμε, ούτε επικεντρωνόμαστε στο πρόσωπό του. Το θέμα είναι θέμα αρχής, και αφορά κυρίως τη διαχρονική φιλοσοφία των εκάστοτε Προέδρων της Δημοκρατίας, να ανακυκλώνουν δικούς τους ανθρώπους σε διάφορα πόστα, ακόμη και όταν οι ίδιοι τους θεωρούν αποτυχόντες στο πρώτο πόστο που τους διόρισαν. Και μάλιστα να τους διορίζουν σε θέσεις που έχουν να κάνουν με ανεξάρτητες υπηρεσίες, τις οποίες, οι εκάστοτε Πρόεδροι Δημοκρατίας οφείλουν να στελεχώνουν με ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να έχουν το τεκμήριο της ανεξαρτησίας από κόμματα, ταγούς και άλλους. Διαφορετικά, τέτοιες διασυνδέσεις δικαιολογημένα θα δημιουργήσουν καχυποψίες για τις αποφάσεις τους. Και να θεωρηθούν ως υπαγορευόμενες.

Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας είναι σημαντική Υπηρεσία, η οποία έχει να κάμει με αξιολογήσεις, προαγωγές και άλλα καίρια θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία. Και ο διορισμός ενός στενού συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δυνατόν να δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα, όσον αφορά όχι την αντικειμενικότητα του κ. Αντωνίου, αλλά τις παρεμβάσεις του ιδίου του Προέδρου.

Πέραν τούτου, διερωτάται κανείς, αν αυτός ο τόπος περιστρέφεται μόνο γύρω από ορισμένα πρόσωπα, τα οποία ανακυκλώνονται συνεχώς σε διάφορες καίριες θέσεις, πάντοτε έχοντα τις πλάτες του Προέδρου, των κομμάτων, των βουλευτών, και άλλων οι οποίοι έχουν την εξουσία να επηρεάζουν. Δεν υπάρχουν, επιτέλους, νέοι, ικανοί άνθρωποι, που δεν διαθέτουν διασυνδέσεις με όσους ασκούν εξουσία, για να λάβουν έναν διορισμό;

Από την αρχή της γέννησης του κυπριακού κράτους μέχρι σήμερα, οι πολίτες γίνονται μάρτυρες μίας συνεχούς ανακύκλωσης προσώπων. Επί όλων των Προέδρων Δημοκρατίας και επί όλων των κομματικών ηγεσιών. Κάποιοι ξεκινούν από κλητήρες, επιλέγονται να γίνουν δήμαρχοι, ακολούθως βουλευτές, στη συνέχεια υπουργοί και πάει λέγοντας. Παύονται από μία θέση, ή αποχωρούν από μία θέση, και ακολούθως μεταπηδούν σε μίαν άλλη δημόσια θέση. Διότι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι κομματικοί ηγέτες είναι αγκυλωμένοι στην παλαιοκομματική πρακτική, να ανταμείβουν όσους τους πρόσφεραν υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει αυτήν την πρακτική, αλλά και την αναβαθμίζει. Εκεί, και όπου ακόμη, διορίζει ανεξάρτητους ανθρώπους, φροντίζει να διορίζει και δικούς του να ελέγχουν την κατάσταση. Διόρισε τον Κώστα Κληρίδη Γενικό Εισαγγελέα, αλλά φρόντισε να διορίσει και τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να ελέγχει τη Νομική Υπηρεσία. Τώρα διορίζει ανεξάρτητους αξιωματούχους στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά διορίζει και δικό του άνθρωπο. Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Επί Πανίκου Δημητριάδη, φρόντισε να διορίσει και άλλα μέλη δίπλα του ως σωματοφύλακες του Πανίκου.

Αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα δεν χρειάζονται σωματοφύλακες και δικό τους «μάτι» στους θεσμούς και άλλες υπηρεσίες, για να ελέγχουν τη λειτουργία τους. Αυτό δεν είναι αξιοκρατία. Είναι κομματοκρατία. Και δεν αποτελεί σύγχρονο κράτος. Αλλά κομματικό κράτος...

Πέραν τούτων, κόμματα διατυπώνουν ισχυρισμούς ότι οι διορισμοί στην ΕΔΥ είναι αποτέλεσμα κομματικής συναλλαγής μεταξύ ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Δεν γνωρίζουμε εάν όντως αυτό έγινε, αλλά εάν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε είναι απαράδεκτη η τακτική να στελεχώνεται μία ανεξάρτητη και σημαντική υπηρεσία με ανθρώπους που ανήκουν σε κόμματα, ή στους περιγύρους των κομμάτων.

Τώρα μάλιστα που ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΔΗΚΟ προωθούν την ψήφιση νόμου διά του οποίου θα επιτρέπεται η ανάληψη κομματικών αξιωμάτων από δημόσιους υπαλλήλους, τότε είναι που θα έχουμε εμβάθυνση του κομματικού κράτους.
Κατά τα άλλα, ο συμπαθής Κωνσταντίνος Πετρίδης αγωνίζεται να μεταρρυθμίσει το κράτος...


Top