Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Διπρόσωπη και ανειλικρινής η στάση έναντι της Ελλάδας

Διπρόσωπη και ανειλικρινής η στάση έναντι της Ελλάδας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όφειλε, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, να ελάμβανε καθαρές αποφάσεις:

Είτε η κυπριακή κυβέρνηση να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τα ελληνικά αιτήματα, ενώπιον όλων των θεσμικών, και μη, οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε καθαρά να πει στον Αλέξη Τσίπρα, όταν πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι: Λόγω της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, λόγω της όλης φιλοσοφίας, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνην της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δεν μπορεί να της προσφέρει βοήθεια στα αιτήματά της.
Ατυχώς, ακολούθησε διπρόσωπη πολιτική: Ενώ ο ίδιος φέρεται να στηρίζει, έστω και χλιαρά, τις ελληνικές θέσεις στα Συμβούλια Αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Αρχηγών της Ευρωζώνης, στα Γιούρογκρουπ ο Υπουργός Οικονομικών ακολουθεί πολιτική συμπόρευσης με τους υπόλοιπους εταίρους, οι οποίοι ζητούν την κεφαλήν της Ελλάδος επί πίνακι.

Υποτίθεται ότι ο Χάρης Γεωργιάδης δεν χαράσσει προσωπική πολιτική στο ελληνικό ζήτημα. Αν χαράσσει τέτοια πολιτική, η θέση του δεν είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αν, όμως, ακολουθεί πολιτική της Κυβέρνησης, τότε υπεύθυνος για τη διγλωσσία που παρατηρείται, και στην παραπλάνηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η κυπριακή στέκεται δίπλα της, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χρειάζεται πολιτικό θάρρος και ειλικρίνεια από πλευράς κυβερνώντων, να διακηρυχθεί τούτο: Η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι η καλύτερη επιλογή για έξοδο από τα Μνημόνια είναι η πιστή τήρηση του Μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αντίθετη φιλοσοφία. Ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να απαλλαγεί από το Μνημόνιο, ή να το διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό, ώστε να υπάρξει ανακούφιση του λαού από τα τεράστια δεινά που αντιμετωπίζει. Συνεπώς, λόγω των διαφορετικών φιλοσοφιών, πολιτικών, η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στην κυβέρνηση Τσίπρα την απαιτούμενη στήριξη στα αιτήματά της.

Δεν υπάρχει αυτό το θάρρος και η ειλικρίνεια στην πλευρά της Κυβέρνησης. Και παρατηρείται αυτή η ευθυνόφοβη τακτική εμπαιγμού της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παρουσιάζεται υποστηρικτής των αιτημάτων της Ελλάδας στο ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε., και τον Χάρη Γεωργιάδη να ακολουθεί τον Σόιμπλε και την παρέα του.

Αν παρακολουθήσει κανείς τις εκπομπές της ΕΡΤ, κατά τις οποίες γίνεται συζήτηση για το πρόβλημα της Ελλάδας, θα παρατηρήσει ότι κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές, όλο και περισσότερο, εκφράζουν διαμαρτυρίες για τη στάση που τηρεί ο Χάρης Γεωργιάδης, έναντι των αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτή η δυσανασχέτηση μεταδίδεται και στον ελληνικό λαό και σιγά-σιγά εμπεδώνεται ένα κλίμα απογοήτευσης και δυσφορίας για τη στάση της Κύπρου. Ίσως για δεύτερη φορά, μετά το πραξικόπημα της Χούντας, ελλοχεύει κίνδυνος διάρρηξης των αδελφικών δεσμών και σε επίπεδο κυβερνήσεων και σε επίπεδο πολιτών. Και τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι επιζήμιο για όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων.

Δεν αναφερόμαστε σε ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες, με δική τους ευθύνη, όχι λίγες φορές, τραυμάτισαν βαρύτατα την ελληνο-κυπριακή συνεργασία. Μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός, ο οποίος περνά σήμερα τραγικές στιγμές, εξαιτίας των αφρόνων και ανεύθυνων επιλογών των ηγεσιών του, της διαπλοκής και της διαφθοράς με την οποία κυβέρνησαν. Αυτός ο λαός έδωσε αίμα για την Κύπρο. Αίμα στα πεδία των μαχών για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έδωσε και χρήμα από το υστέρημά του για την επούλωση των οικονομικών πληγών των Κυπρίων, μετά την εισβολή.

Η Κύπρος οφείλει αντίδωρα. Και η ελάχιστη προσφορά πρέπει να είναι η στήριξη του ελληνικού λαού, αυτές τις τραγικές στιγμές για το μέλλον του. Να μην είμεθα ούτε αγνώμονες, ούτε αμνήμονες. Και περισσότερο ανειλικρινείς και διπρόσωποι. Όπως αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, σήμερα. Και που παραπέμπει στην πρόσφατη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, περί αποκοπής των ομφάλιων λώρων...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ούτε να αντικρίσει ο ένας τον άλλο δεν θέλουν

Είδε κανένας, από τα στιγμιότυπα που εμφανίζονται στους τηλεοπτικούς δέκτες των συνεδριάσεων του Γιούρογκρουπ, κάποιο συναπάντημα, κάποια συνομιλία, κάποια χειραψία, Γ. Βαρουφάκη-Χ. Γεωργιάδη; Άκουσε κανείς, σε αυτούς τους πέντε κρίσιμους μήνες για το ελληνικό ζήτημα, αν ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου συναντήθηκε, έστω μία φορά, με τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, για να αλληλοενημερωθούν; Ούτε καν θέλουν να αντικρίσουν ο ένας τον άλλον...


Top