Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Να παραιτηθούν όλοι, αν διαψευστούν...

Να παραιτηθούν όλοι, αν διαψευστούν...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Τι θα πουν στον κόσμο όσοι πουλούν ψευδαισθήσεις, αν οι συνομιλίες καταλήξουν σε αδιέξοδο ή αποφέρουν κακή λύση;

Συναισθάνονται, άραγε, τις ευθύνες τους, όσοι σήμερα προσφέρουν στον λαό τη βεβαιότητα μίας επερχόμενης λύσης; Συναισθάνονται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Άντρος Κυπριανού (σε ολιγότερο βαθμό), πώς θα εμφανισθούν ενώπιον του λαού και τι θα του πουν, εάν οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, ή αποφέρουν μία ερμαφρόδιτη λύση, που θα έχει ως περίβλημα την ομοσπονδία και ως περιεχόμενο τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Θα τους πούμε εγκαίρως και χωρίς υπεκφυγές. Θα πρέπει να πάνε σπίτι τους. Και αυτοί και όσοι συστρατεύονται μαζί τους, με εκτιμήσεις που θα αποδειχθούν ότι έχουν ως στόχο την παραπλάνηση των πολιτών. Εάν οι συνομιλίες έχουν ως αποτέλεσμα νέο αδιέξοδο ή τουρκική λύση, κανένας από τους προαναφερθέντες, και άλλους που συμμετέχουν στη νέα πλατφόρμα του "ναι", δεν νομιμοποιείται να παραμένει στα δημόσια και πολιτικά αξιώματα.

Πρόεδρος, Κυβέρνηση, ηγεσίες των δύο κομμάτων, δήμαρχοι, πολιτικοί, και άλλοι πρέπει να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους. Θα είναι ένοχοι της πιο σκαιάς και βάναυσης παραπλάνησης του κυπριακού Ελληνισμού. Θα καταστούν αναξιόπιστοι και δεν θα έχουν κανένα λόγο παρουσίας στα κοινά.

Και τους προειδοποιούμε: Να μην προσπαθήσουν να εύρουν διεξόδους, βρίσκοντας εύκολο καταφύγιο την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Διότι και σε αυτό το σημείο θα παραμείνουν εκτεθειμένοι. Επειδή αποενοχοποιούν την Τουρκία, δηλώνουν ότι έχουν διαφοροποιηθεί οι συγκυρίες, ότι υπάρχουν μομέντουμ και επιχειρηματολογούν ότι αυτήν τη φορά η Τουρκία θα είναι διαφορετική. Θα υποχρεωθεί, ή θα πεισθεί, λέγουν, να διαφοροποιήσει την πολιτική της, να εγκαταλείψει τα επιδρομικά σχέδιά της, επειδή είναι περικυκλωμένη από εχθρούς, ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στο ενεργειακό παιγνίδι της περιοχής, και άλλες νεοφανείς και παλαιολιθικές εκτιμήσεις.

Αυτήν τη φορά, όσοι εκτιμούν ότι έρχεται βιώσιμη και λειτουργική λύση, ότι αποκλείεται το αδιέξοδο, ότι ευθυγραμμίζονται όλοι οι πλανήτες για να δώσουν λύση, δεν μπορούν, αν δεν επαληθευθούν οι προσδοκίες τους, να λειτουργούν ως ηγέτες του λαού και ως καθοδηγητές του. Θα αποδειχθούν ότι είναι αδιάβαστοι, δεν έχουν ίχνος πολιτικής διορατικότητας, και ότι πουλούν ψεύτικες ελπίδες στον κόσμο με άγνωστους στόχους.

Εμείς ευχόμαστε να επαληθευθούν οι προβλέψεις τους, να μην υπάρξει νέο αδιέξοδο, να επιτευχθεί λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική. Θα είμαστε οι πρώτοι που θα τους χειροκροτήσουμε και θα εξάρουμε τη διορατικότητά τους.

Εάν, όμως, διαψευσθούν, πρέπει να καταβάλουν το κόστος της πολιτικής τους μετριότητας και της ανυπαρξίας στοιχειώδους πολιτικής διορατικότητας. Διότι δεν μπορεί κανένας να παίζει με το εθνικό θέμα, δεν μπορεί κανένας να πουλά ψεύτικες ελπίδες στον λαό, δεν νομιμοποιείται κανένας να επενδύει ελπίδες σε μία κατοχική δύναμη.

Προ πάντων, δεν δικαιούται κανένας να κάνει πολιτική ψευδαισθήσεων, να οργανώνει πορείες προς την κοινωνία για την προετοιμασία της λύσης και να αδρανοποιεί τα πάντα, περιμένοντας να έρθει αυτό που πιστεύει ότι θα έρθει. Το εθνικό θέμα δεν είναι παίξε-γέλασε, ούτε μπορεί να γίνεται επικοινωνιακό παιγνίδι. Οι διάλογοι, όταν διεξάγονται χωρίς βάση επιτυχίας, μετατρέπονται σε μπούμερανγκ και καθίστανται επικίνδυνοι. Δεν μπορεί επ' άπειρον το εθνικό θέμα να πληρώνει το κόστος ενός νέου ναυαγίου.

Κάθε φορά που οι συνομιλίες καταλήγουν σε αδιέξοδο, τόσο πιο κοντά οδηγούν στο μοιραίο. Και κάθε φορά που ο λαός εμβολιάζεται με υπέρμετρους ενθουσιασμούς και βομβαρδίζεται επικοινωνιακά με επερχόμενες λύσεις, και στο τέλος βλέπει να ορθώνονται μπροστά του μόνο αδιέξοδα και ναυάγια, τόσο περισσότερο απογοητεύεται και τόσο περισσότερο απομακρύνεται η ελπίδα του.

Συνεπώς, τέρμα τα ψέματα και οι επικοινωνιακές κορώνες. Να προσγειωθούν οι καλλιεργούντες ψευδαισθήσεις και να σοβαρευθούν. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία τους. Άλλη κοροϊδία δεν σηκώνει ο κόσμος...


Top