Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Θα ξεγελάσουν και τους ημικρατικούς υπαλλήλους

Θα ξεγελάσουν και τους ημικρατικούς υπαλλήλους

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Γιατί οι συντεχνίες εργαζομένων δεν επισημαίνουν τους κινδύνους που θα δημιουργηθούν για την εθνική ασφάλεια από την ιδιωτικοποίηση;
 
Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα, από τη στήλη αυτή, τους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών να μη δώσουν πίστη σε όσα τους υπόσχονταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Χάρης Γεωργιάδης. Ο πρότερος λόγος και των δύο δεν ήταν τόσο αξιόπιστος, ώστε να επενδύσουν σε αυτόν οι υπάλληλοι.
 
Τώρα αποδεικνύεται ότι αυτά που τους υποσχέθηκαν να τους δώσουν, δεν τα έδωσαν. Οι τότε υποσχέσεις τους εδόθησαν για να εξουδετερωθούν οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις από τη διάλυση των Κυπριακών Αερογραμμών και το σπρώξιμο στην ανεργία εκατοντάδων υπαλλήλων. Με αποτέλεσμα, σήμερα, οι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών να κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους, αξιώνοντας την καταβολή των υπεσχημένων.
 
Επίσης, από τη στήλη αυτή προειδοποιούσαμε, επίσης έγκαιρα, τους εργαζομένους στους Ημικρατικούς Οργανισμούς ότι εάν δεν ενεργούσαν έγκαιρα και δυναμικά για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, η τύχη τους ήταν προδιαγεγραμμένη. Ούτε αυτοί μας άκουσαν, δεν πήραν έγκαιρα απεργιακά μέτρα, ακόμη και σήμερα κινούνται σε χαλαρές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα, στο τέλος, να κινδυνεύουν να χάσουν και τα αβγά και το καλάθι.
 
Είναι δίκαιο και επιβεβλημένο, οι εργαζόμενοι να απαιτούν συνέχιση της εργασίας τους και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Όμως, και πάλι θα τους ξεγελάσουν, εάν περιορισθούν σε αποδοχή προφορικών διαβεβαιώσεων. Αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη. Επανειλημμένα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργοί του, έδωσαν υποσχέσεις και ενήργησαν ακριβώς αντίθετα.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι Νίκος Αναστασιάδης και Μάριος Καρογιάν περιεφέροντο προεκλογικά στα γραφεία των Ημικρατικών Οργανισμών και, προκειμένου να υποκλέψουν τις ψήφους των εργαζομένων, σκορπούσαν, αφειδώς, γραπτές και προφορικές υποσχέσεις ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί δεν θα ιδιωτικοποιηθούν. Το προεκλογικό πρόγραμμα (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) της Παραπλάνησης και της Υφαρπαγής Ψήφων, που φέρει τις υπογραφές Νίκου Αναστασιάδη-Μάριου Καρογιάν, αναφέρει: «Ημικρατικοί Οργανισμοί που είναι εθνικά και κοινωνικά επωφελείς, πρέπει να στηριχθούν και να καταστούν πιο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί και όχι να ιδιωτικοποιηθούν».
 
Στις 2.3.2013, ο Νίκος Αναστασιάδης με δήλωσή του δεσμευόταν: «Αν είναι κάτι που θέλω να δηλώσω με έμφαση, απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, ούτε για τις δουλειές τους, ούτε για το καθεστώς εργασίας τους».
 
Η μεν πρώτη δέσμευση παραβιάστηκε κατάφωρα, αφού οι Ημικρατικοί Οργανισμοί βρίσκονται καθ' οδόν προς την ιδιωτικοποίηση. Η δε δεύτερη είναι παραμύθι της Χαλιμάς, παρόμοιο με εκείνο που διηγήθηκαν οι κυβερνώντες στους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών. Μεταξύ άλλων, τους υποσχέθηκαν εργοδότηση στον δημόσιο τομέα, και όταν πλέον πέρασε ο χρόνος, και το θέμα ξεχάστηκε, τους απάντησαν ότι τέτοια εργοδότηση είναι αδύνατη.
 
Δεν υπάρχει τρόπος, ούτε διασφάλισης της συνέχισης της εργασίας των εργαζομένων στις εργασίες τους, ούτε διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους νέους ιδιώτες ιδιοκτήτες των Ημικρατικών Οργανισμών να διατηρήσουν στην εργασία τους, και με τα ίδια ωφελήματα, τους εργαζομένους. Έπεα πτερόεντα είναι οι υποσχέσεις των κυβερνώντων, και μακάρι να διαψευστούμε.
 
Όμως, πέραν τούτου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων περιορίζουν τα αιτήματά τους, μόνο στη δική τους επαγγελματική διασφάλιση. Ορθώς, βεβαίως, αλλά σε αυτά έπρεπε να προσθέσουν και τους κινδύνους που προκύπτουν για την εθνική ασφάλεια, από το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών. Δεν είδαμε πουθενά να θίγεται αυτό το θέμα. Και στο τέλος μένουν και εκτεθειμένοι ότι ενδιαφέρονται μόνο για την τσέπη τους και αδιαφορούν για τα μεγαλύτερα εθνικά προβλήματα που υπάρχουν.
 
Καλούμε τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων να ζητήσουν και να μελετήσουν την έκθεση του ΕΤΕΚ (εδημοσιεύθη στη «Σημερινή»), στην οποία περιγράφονται με πάσα επιστημονικότητα οι κίνδυνοι που θα δημιουργηθούν για την εθνική ασφάλεια, από το ξεπούλημα της Cyta και της ΑΗΚ σε ιδιώτες, ιδιαίτερα ξένους. Ξεχαρβαλώνεται ολόκληρο το σύστημα ασφάλειας της Εθνικής Φρουράς. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να επισημαίνονται και να υπερτονίζονται από τους εργαζομένους, προκειμένου να αντιληφθούν οι πολίτες και το εθνικό και το οικονομικό έγκλημα που θα διαπραχθούν... 

Top