Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αυτοαναιρείται ως ηγέτης Ελληνοκυπρίων

Αυτοαναιρείται ως ηγέτης Ελληνοκυπρίων

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όλο και πιο συχνά αναφέρεται τελευταία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις «ανησυχίες» των Τουρκοκυπρίων. Μιλώντας την Κυριακή στον Καλοπαναγιώτη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βεβαίως, λαμβάνουμε υπόψη πρώτιστα και πάνω από όλα, ως είναι φυσικό, όταν ηγείσαι της ελληνοκυπριακής κοινότητας, τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά αν θέλεις να είσαι πραγματικά και Πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου, ή και συμπατριώτης του σύνοικου στοιχείου των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορείς να παραγνωρίζεις και τις δικές τους ανησυχίες».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, όμως, εξελέγη με ψήφους της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Και σωστά, λέγει, ότι πρώτιστα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Δεν διαπραγματεύεται, όμως, ως Πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου, αφού του αρνούνται αυτό το δικαίωμα οι Τουρκοκύπριοι. Και εφόσον διαπραγματεύεται ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ας αφήσει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, να τις υπερασπισθεί ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο Νίκος Αναστασιάδης να αφοσιωθεί στην υπεράσπιση των ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων.

Δεν είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι έχουν και οι Τουρκοκύπριοι τις ανησυχίες τους έναντι των Ελληνοκυπρίων, αν και η πραγματικότητα, τα γεγονότα και η ιστορία διδάσκουν ότι οι ανησυχίες τους περισσότερο έπρεπε να έχουν ως αιτία τη συμπεριφορά της μητέρας πατρίδας τους. Διότι αυτή τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες, αυτή τους κουβάλησε εποίκους, αυτή διαφεντεύει το μέλλον τους με την ασφυκτική στρατιωτική και άλλη κυριαρχία που ασκεί, αυτή τους επιβάλλει στρατιωτική κατοχή, η Τουρκία τούς υποχρεώνει σε μετανάστευση, η Τουρκία τούς απέκοψε από τον έξω κόσμο.

Διαπράξαμε και εμείς τεράστια λάθη έναντι των Τουρκοκυπρίων. Οφείλουμε να τα αναγνωρίσουμε. Αλλά από εκεί και πέρα, κανένας δεν μπορεί να εξισώνει τα λάθη μας με τα φοβερά εγκλήματα που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει η Τουρκίας εις βάρος των ομοφύλων της στην Κύπρο.

Συνεπώς, μέγιστο λάθος, και μοιραίο ολίσθημα διαπράττει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν, αντί να στέλλει μηνύματα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τον έξω κόσμο, ότι η Τουρκία ευθύνεται για το κατάντημα των Τουρκοκυπρίων, στέλλει μηνύματα ενοχής των Ελληνοκυπρίων. Τέτοια μηνύματα, στην ουσία αποενοχοποιούν την Τουρκία, την απαλλάσσουν από τα εγκλήματά της και τεκμηριώνουν τις απαιτήσεις της επί της λύσης που θα προκύψει.

Πέραν τούτου, όμως, οι συχνές αναφορές του Προέδρου, στις «ανησυχίες» των Τουρκοκυπρίων, δημιουργούν εύλογες υποψίες, ως προς τις σκέψεις του, να προχωρήσει σε παραχωρήσεις που θα απαλλάσσουν το σύνοικο στοιχείο από τις «ανησυχίες», σε βαθμό που θα επαυξάνουν τις πραγματικές ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.
Ποιες είναι οι «ανησυχίες» των Τουρκοκυπρίων; Ποτέ δεν μας τις απαρίθμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Εικάζουμε ότι αυτές οι ανησυχίες αφορούν την ασφάλειά τους. Και επανειλημμένα οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες, στηριζόμενοι σε αυτή την πτυχή, προβάλλουν πιεστικά την ανάγκη διατήρησης του τουρκικού στρατού, των τουρκικών εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας.

Τι σκέπτεται ο Πρόεδρος; Προετοιμάζει το έδαφος για αποδοχή των τουρκικών εγγυήσεων, του επεμβατικού «δικαιώματος» της Τουρκίας και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, για να μας πει ότι αυτά τα μέτρα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων;

Αλλά αν αυτή είναι η πρόθεση του Προέδρου και ξεκίνησε να την καλλιεργεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά, να γνωρίζει εκ των προτέρων, ότι αυτό αίρει τον ρόλο του ως ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Τέτοια «ανακούφιση των ανησυχιών» των Τουρκοκυπρίων πολλαπλασιάζει τις πραγματικές ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορεί να βρίσκεται κάτω από κηδεμονίες και εγγυήσεις. Είτε της Τουρκίας, είτε άλλης χώρας, είτε ακόμη και του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι πώς μπορούν να μας προστατεύσουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε.; Θα στείλουν εκστρατευτικά σώματα να πολεμήσουν την Τουρκία, εάν επιχειρήσει διάλυση του κράτους και επέκτασή της και στο συνιστών ελληνοκυπριακό κράτος;

Εν ολίγοις


Αναγεννιόμαστε από την τέφρα μας, κορόιδα...
Μπορούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Χάρης Γεωργιάδης, να μας εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν μέσα σε αυτό το κλίμα ανασυγκρότησης, προόδου, ανάπτυξης και αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας, οι άποροι μαθητές αυξήθηκαν φέτος, εθνοσωτήριο έτος κατά το οποίο βγήκαμε στις αγορές, ετοιμαζόμαστε να κάμουμε πηδήματα έξω από το Μνημόνιο και εξαγγέλλουμε έργα σε όλους τους δήμους; Μα είναι δυνατόν, να εγκαινιάζουμε ομοιώματα τελεφερίκ στον Καλοπαναγιώτη, την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των πεινασμένων μαθητών μας;


Top