Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ποια προδιαβούλευση; Αποφασίζει μόνος και προχωρεί

Ποια προδιαβούλευση; Αποφασίζει μόνος και προχωρεί

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ποία δέσμευση αναλάμβανε ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνομολόγηση του προεκλογικού του προγράμματος με την ομάδα Μάριου Καρογιάν, τότε ηγεσία του ΔΗΚΟ, προς υποστήριξη της υποψηφιότητάς του; Ιδού τι έλεγε το προεκλογικό μανιφέστο:

«Το Κυπριακό, ως ζήτημα φυσικής και εθνικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, είναι υπόθεση όλων. Και είναι καθολικά παραδεκτό και αποδεκτό, πως οι ώμοι κανενός, είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε πολιτικού αρχηγού και μόνον, δεν είναι δυνατόν να σηκώσουν το βάρος και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος. Για τούτο, απαιτείται συλλογική διαχείριση του Κυπριακού στη βάση μιας ολοκληρωμένης διεκδικητικής στρατηγικής.

Προς τούτο, εισηγούμαστε: Σύσταση Συμβουλίου Αρχηγών των εν τη Βουλή Κομμάτων, που θα ευρίσκεται σε διαρκή σύνοδο και θα ενημερώνεται ανελλιπώς τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τον συνομιλητή για την πρόοδο τού εν εξελίξει διαλόγου επί του κυπριακού προβλήματος. Καθιερώνεται η προδιαβούλευση, ώστε οποιαδήποτε πρόταση θα κατατίθεται, να είναι προϊόν του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του συνομιλητή και των Αρχηγών των κομμάτων».

Από όλα αυτά, το μόνο που τήρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν η σύσταση του Συμβουλίου Αρχηγών. Απ' εκεί και πέρα, αντί «ολοκληρωμένης διεκδικητικής στρατηγικής», χαράχθηκε γραμμή ψευδορεαλισμού, υποχωρήσεων και ψευδαισθήσεων. Ούτε «διαρκή σύνοδο» και «ανελλιπή ενημέρωση» του Συμβουλίου υπάρχει, και πολύ περισσότερο προδιαβούλευση, ώστε «οποιαδήποτε πρόταση θα κατατίθεται, να είναι προϊόν διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Αρχηγών των κομμάτων».

Ο Νίκος Αναστασιάδης ακολούθησε την τακτική Χριστόφια και όλων των προηγούμενων Προέδρων. Χαράσσει πολιτική, συμφωνεί με τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς, καταθέτει προτάσεις και δεν ενημερώνει, είτε ενημερώνει εκ των υστέρων, τους πολιτικούς ηγέτες. Τετελεσμένα, δηλαδή. Το Εθνικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Αρχηγών συνεχίζουν να διαδραματίζουν ρόλο γλάστρας. Προδιαβούλευση δεν υπάρχει. Τελικά, φαίνεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης διακατέχεται από τόση αυτοπεποίθηση, ώστε να πιστεύει ότι οι ώμοι του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορούν να σηκώσουν από μόνοι τους το βάρος της διαχείρισης του εθνικού προβλήματος...

Στην τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, παρουσίασε τη λίστα των ΜΟΕ, την οποία είχε προσυμφωνήσει με τον Ακιντζί. Τετελεσμένο γεγονός. Και όταν κάποιος από τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών αποφάσισε να διαρρεύσει στα ΜΜΕ τη λίστα, έσχισε τα ιμάτιά της η Κυβέρνηση. Γιατί; Διότι έμαθε ο λαός αυτά που, κατά την άποψη της Κυβέρνησης, δεν πρέπει να γνωρίζει. Συγχαίρουμε εκείνον που διέρρευσε τη λίστα για να πληροφορηθεί ο λαός.

Έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν οι πολίτες, διότι το μέλλον τους αφορά η εξέλιξη και η έκβαση του εθνικού θέματος. Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει όχι μόνο απευθείας τον λαό, αλλά και αντιπροσωπευτικούς φορείς του. Στα κατεχόμενα, τα τελευταία χρόνια, ο ψευδοπρόεδρος καλεί και ενημερώνει συνδικαλιστικές, εργοδοτικές, ακόμη και μη «κυβερνητικές» οργανώσεις. Εδώ, ούτε καν οι πολιτικές ηγεσίες λαμβάνουν γνώση είτε πριν, είτε μετά, τι εξελίσσεται στις συνομιλίες.

Προχθές βγήκε η ΕΔΕΚ, διά του αναπληρωτή Πρόεδρου της Κωστή Ευσταθίου, και μαστίγωσε το Προεδρικό για την κρυψίνοια και την ύποπτη συμπεριφορά του. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε, «κρατά στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις. Η ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο είναι επιφανειακή και ανεπαρκής, και προκύπτουν πολλά ερωτήματα για τις ποιες σκοπιμότητες κρύβει αυτή η κυβερνητική πρακτική». Και παρέθεσε συγκεκριμένες περιπτώσεις απόκρυψης: Έγγραφο Ντάουνερ, παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, συμβόλαιο Γιωρκάτζη και άλλα.

Κανείς δεν χρειάζεται να προβληματίζεται και να αναζητεί τους λόγους, που η Κυβέρνηση κρατά στο σκοτάδι λαό και πολιτικές δυνάμεις. Ας ανατρέξει στο προηγούμενο των μυστικών επαφών και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, πριν μας κεραυνοβολήσει η κυβέρνηση Κληρίδη με το σχέδιο Ανάν, και θα αντιληφθεί. Το ίδιο σενάριο θα ακολουθηθεί και σήμερα. Θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και ένα νέο σχέδιο Ανάν, χειρότερο από το προηγούμενο, θα μας προσγειώσει στην τραγική πραγματικότητα.

Και, ναι μεν, η γνωστή τακτική των δεσμεύσεων και αποδεσμεύσεων αποτελεί ήδη το στίγμα του σημερινού πολιτικού βίου του Προέδρου Αναστασιάδη. Αλλά ο Μάριος Καρογιάν και η ομάδα του, που παραπλανήθηκαν και παραπλάνησαν τον κόσμο του ΔΗΚΟ και ευρύτερα το εκλογικό σώμα, βρίσκονται ακόμη στην πολιτική σκηνή και δεν αποχώρησαν, αναγνωρίζοντας το τεράστιο ολίσθημά τους: την παραπλάνηση των πολιτών και την υφαρπαγή της ψήφου τους, διά ψευδών παραστάσεων...

 


Top