Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Στο εδώλιο Πρόεδροι, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων

Στο εδώλιο Πρόεδροι, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Πραγματικοί ένοχοι της οικονομικής καταστροφής, ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ

Αναγνώσαμε την ομιλία του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ρίκκου Μαππουρίδη, που εξεφώνησε την Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο θέμα της "Κοινωνικής Πολιτικής". Ο βουλευτής καταγράφει 20 αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου του Δημήτρη Χριστόφια, διά των οποίων καταργούντο και αποκόπτοντο επιδόματα και ωφελήματα ευπαθών ομάδων. Την ίδια στιγμή, όμως, ακούμε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ότι η οικονομική κρίση προέκυψε, εν πολλοίς, από την κατασπατάληση από την κυβέρνηση Χριστόφια, δημοσίου χρήματος, σε επιδόματα και άλλες παροχές προς τις διάφορες τάξεις.

Ε, αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Είτε η κυβέρνηση Χριστόφια κακώς έπραττε, κατακρεουργούσα επιδόματα ευπαθών ομάδων, ή καλώς έπραττε, διαφυλάσσοντας το δημόσιο χρήμα. Ας αποφασίσουν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, ποιο από τα δύο επιχειρήματα να στηρίξουν.

Δεύτερο: Τις περικοπές και την κατάργηση των επιδομάτων, την υπερψήφισαν οι βουλευτές και του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος. Άρα η ευθύνη της καταβύθισης των ευπαθών ομάδων, είναι και δική τους. Συνεπώς, γιατί σήμερα προβάλλουν από συνένοχοι, τιμητές;

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε επανειλημμένα ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την επίρριψη ευθυνών για την κατάσταση στην οποία οδηγηθήκαμε, επειδή το δίλημμα που προβάλλει, τώρα, είναι πώς συνεργάζονται όλοι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και τα λέγει αυτά, διότι έχει συναίσθηση των ευθυνών και του δικού του κόμματος για να φθάσουμε ως εδώ. Και, πράγματι, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την παρελθοντολογική αναφορά ως προς το τι έπραξε ο καθένας, αλλά πώς ξεπερνούμε την κρίση και στεκόμαστε στα πόδια μας.

Η αλήθεια, που δεν μπορεί να αποκρυβεί, είναι ότι οι μεγάλοι ένοχοι για να φθάσουμε στο σημερινό κατάντημα, είναι τα κόμματα που κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν. Και ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, και το ΔΗΚΟ, και ως κυβερνήσεις, και ως κοινοβουλευτικές ομάδες, συνήργησαν και συνέβαλαν στην οικονομική καταστροφή. Ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης, ούτε ο Άντρος Κυπριανού και ο Δημήτρης Χριστόφιας, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος νομιμοποιούνται να κατηγορούν άλλους για την καταστροφή που προκάλεσαν.

Είναι οι κυβερνήσεις ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, που κατέθεταν στη Βουλή νομοσχέδια αυξήσεων μισθών στη κρατική μηχανή, προκειμένου να αλιεύουν ψήφους από τη μεγάλη δεξαμενή των δημοσίων και κρατικών υπαλλήλων. Είναι οι ίδιες κυβερνήσεις, οι οποίες κατέθεταν νομοσχέδια στη Βουλή για παραχώρηση εξωφρενικών επιδομάτων, σε δημοσίους υπαλλήλους. Και είναι οι βουλευτές των τριών κομμάτων που ψήφιζαν και τις μεγάλες αυξήσεις και τα εξωφρενικά επιδόματα.

Συνεπώς: Η καταστροφή δεν άρχισε επί Χριστόφια. Συμπληρώθηκε. Για πολλά πολλά χρόνια, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, εκθεμελίωναν συνειδητά την οικονομία. Και αν πρόκειται να στηθούν εδώλια για την οικονομική καταστροφή, πρέπει να τοποθετηθούν εκεί όλοι οι Πρόεδροι Δημοκρατίας, όλοι οι βουλευτές και όλοι οι αρχηγοί κομμάτων.

Μόνο έτσι θα δικαιωθεί το λαϊκό αίσθημα και θα τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι της οικονομικής καταστροφής.


Ο «Αριστοτέλης» κάνει κόλπα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Γιώργος Γεωργίου και ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Κενεβέζος, σε μια άτεχνη προσπάθεια -που μυρίζει σκοπιμότητες- αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και απόκρυψης των όσων απαράδεκτων έγιναν στην υπόθεση "Αριστοτέλης", επιχειρούν, ως εκ συμφώνου, να φέρουν προς διερεύνηση διασπαθίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας. Πρόκειται για επικοινωνιακά κόλπα να μεταφέρουν αλλού την προσοχή του λαού. Ο μεν κ. Γεωργίου, με την όλη στάση που τήρησε στην υπόθεση "Αριστοτέλης" δεν διαθέτει πλέον τα τεκμήρια της αντικειμενικότητας ώστε να ηγείται κοινοβουλευτικού ελέγχου επί του κυβερνητικού έργου. Ο δε Υπουργός καλείται να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες. Βρίσκεται υπό κατηγορία. Και δεν μπορεί να γίνεται, ούτε κατήγορος, ούτε τιμητής.

 

Top