Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η σκληρή επίθεση και η «θεοποίηση» Χριστόφια

Η σκληρή επίθεση και η «θεοποίηση» Χριστόφια

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Εκπλήσσει αρνητικά ο σκληρός λόγος του Άντρου Κυπριανού, έναντι του Προέδρου Αναστασιάδη, στην τελετή έναρξης του 22ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού δεν είναι πολιτικός που μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες σκληρές τοποθετήσεις και, μάλιστα, ενώπιον ενός φιλοξενουμένου του, του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ενώπιον άλλων πολιτικών ηγετών και ξένων διπλωματών. Οι κανόνες της πολιτικής ευπρέπειας έχουν υπερφαλαγγισθεί από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, έχουν προκαλέσει δυσάρεστα σχόλια και δυναμιτίζουν το πολιτισμένο κλίμα μέσα στο οποίο οφείλουν οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται.

Δεν θεωρούμε ότι, επειδή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν παρών, έπρεπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να αποφύγει την κριτική της διακυβέρνησης. Αλλά όταν προσκαλείς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο κομματικό συνέδριό σου, οφείλεις να περιορίζεις την κριτική, και τους τόνους της επίκρισης, σε ανεκτά πλαίσια. Και το ΑΚΕΛ προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο συνέδριό του -και ο Πρόεδρος καλώς αποδέχθηκε την πρόσκληση- για να τον αντιμετωπίσει κατά τρόπο εμπαθή και, σε κάποιες φορές, χλευαστικό, ή για να του υπενθυμίσει κατά τρόπο τεκμηριωμένο και πολιτισμένο, τα σφάλματά του;

Αν το ΑΚΕΛ προσκάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη για να τον εκθέσει, ή να τον χλευάσει, κάκιστα έπραξε. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι το τελετουργικό μπορούσε να αλλάξει, ώστε η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, να μην ελάμβανε την απογοητευτική εικόνα που έλαβε, με τη σκληρή επίθεση κατά του Προέδρου. Αυτά που είπε ο Άντρος Κυπριανού, ενώπιον του Προέδρου, μπορούσαν να λεχθούν σε άλλη φάση και μετά την αποχώρηση του Προέδρου και των άλλων φιλοξενουμένων. Αυτό επιτάσσουν οι κανόνες στοιχειώδους φιλοξενίας, αλλά και η αναγκαιότητα καλλιέργειας ήπιου διαλόγου, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των ηγεσιών τους...

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του βαρύνονται με πολλά, σε πολλούς τομείς. Επιβάλλεται η κριτική των έργων τους και η επίκριση των πεπραγμένων τους. Αλλά την κριτική μπορεί κάποιος να την ασκήσει κατά πολλούς τρόπους. Και όταν έχει απέναντί του έναν φιλοξενούμενο, ο οποίος, στο κάτω-κάτω, δεν μπορεί να απαντήσει, τότε επιβάλλεται αυτοσυγκράτηση από τον κρίνοντα.

Δεν ήχησε καθόλου καλά στ' αφτιά, η σκληρότητα των λόγων του Άντρου Κυπριανού. Ακόμη και στα αφτιά επικριτών της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησής του. Ακόμη και ανθρώπων που δεν τοποθετούνται εχθρικά προς το ΑΚΕΛ. Μάλλον συμπάθεια προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προκάλεσε η σκληρή επίθεση...

Δεν αντιλαμβανόμαστε, ακόμη, τη σκοπιμότητα της "θεοποίησης" της διακυβέρνησης Χριστόφια. Ο Άντρος Κυπριανού προσπάθησε να ξεπεράσει με γενικότητες τα μεγάλα λάθη της διακυβέρνησης του προηγούμενου Προέδρου, τα οποία οδήγησαν τον τόπο σε πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Ναι, είναι αλήθεια ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με Πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη, άσκησε μηδενιστική κριτική έναντι της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ. Εξόγκωσε τα λάθη του Χριστόφια και μηδένισε τα μεγαλύτερα λάθη των τραπεζιτών.

Έκαμε λαϊκίστικη πολιτική, χρησιμοποίησε ανεπίτρεπτες μεθόδους, προκειμένου να αξιοποιήσει υπέρ της υποψηφιότητας Αναστασιάδη, τα μεγάλα λάθη του Χριστόφια. Αλλά αυτά δεν αποενοχοποιούν ούτε τον τέως Πρόεδρο, ούτε το ΑΚΕΛ, το οποίο αρνείται να παραδεχθεί ότι τα λάθη του Χριστόφια αποτέλεσαν τον πρόδρομο πολλών κακών.

Ο ύπουλος τρόπος, με τον οποίο εκπαραθυρώθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, η εγκληματική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, το Μαρί, η επιπόλαιη έως σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση κεντρώων κομμάτων, η οποία αποξένωσε το ΑΚΕΛ από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και η συρρίκνωση των ποσοστών και της αξιοπιστίας του ΑΚΕΛ, είναι αποτέλεσμα των τεράστιων σφαλμάτων του Δημήτρη Χριστόφια. Είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας που άπλωσε χαλί στον Νίκο Αναστασιάδη, για ν' ανεβεί στον λόφο του Προεδρικού. Είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας που μας οδήγησε στα Μνημόνια.

Είναι πάνω στα λάθη του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ, που έστησε ο ΔΗΣΥ την αντιλαϊκή σημερινή πολιτική του, το κομματικό κράτος, την οικονομική καταπίεση, τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την καταρράκωση των θεσμών.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε ο πρόδρομος του Νίκου Αναστασιάδη, και το ΑΚΕΛ είναι το πολιτικό κόμμα, που τσιμέντωσε την κυριαρχία του ΔΗΣΥ στην εξουσία. Και οι πρόδρομοι, οι οποίοι προετοίμασαν τον δρόμο σε χείριστους να φθάσουν στο Προεδρικό, δεν νομίζουμε να έχουν λιγότερη ευθύνη από τους σημερινούς κυβερνήτες...


Top