Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πρόεδρος: Ο Ερντογάν δεν είναι Αρταξέρξης...

Πρόεδρος: Ο Ερντογάν δεν είναι Αρταξέρξης...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ύμνους έπλεκε το 2005 ο Νίκος Αναστασιάδης για τον ισλαμιστή ηγέτη. - Ευδιάκριτη η απουσία διορατικότητας και διαχρονικών επιδιώξεων της Τουρκίας

Ακούσατε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση καταδίκης των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν για όσα είπε στις Βρυξέλλες ή για όσα δηλώνει ότι δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος; Κάτι πήγε να ψελλίσει ο Χρήστος Στυλιανίδης περιοριζόμενος να καλέσει τον κ. Ερντογάν να καθοδηγήσει τον Έρογλου στη σωστή κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση αγνοεί ακόμη και το στοιχειώδες: Ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν είναι αυτόνομος και δεν καθορίζει πολιτική από μόνος του. Καθοδηγείται από τον Ερντογάν.

Όμως, τι θα αρθρώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τον Τούρκο Πρωθυπουργό, όταν τον Φεβρουάριο του 2005, μετά από μία άλλη "ιστορική επίσκεψη" στην Τουρκία και συνάντηση που είχε με τον ισλαμιστή ηγέτη της, έπλεκε το εγκώμιο του Ερντογάν και προφήτευε ότι θέλει σύντομη λύση στο Κυπριακό;

Διαβάστε αποσπάσματα της συνέντευξης του Νίκου Αναστασιάδη, στον Μακάριο Δρουσιώτη. Ο τελευταίος, τον καλωσόρισε από την επίσκεψή του στην "αυλή του Αρταξέρξη" και ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε: "Δεν συναντήσαμε εκεί κανέναν Αρταξέρξη, αλλά συνομιλητές, οι οποίοι σεβάστηκαν την αξιοπρέπειά μας και άκουσαν τις ανησυχίες μας".

Άλλη ερώτηση: "Βλέπετε την Τουρκία να είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί αλλαγές στο σχέδιο Ανάν;". Και η απάντηση του κ. Αναστασιάδη: "Το αίσθημα που έχουμε αποκομίσει είναι ότι η τουρκική πλευρά είναι πρόθυμη να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Παρόλο που επιμένουν να θέτουν το Κυπριακό ως δικοινοτική διαφορά, εντούτοις λένε ότι θα ενθαρρύνουν οποιεσδήποτε αλλαγές, μπορεί να αποδεχτεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα".

Σε ερώτηση ποιο μήνυμα στέλλει στους Ελληνοκυπρίους ο κ. Ερντογάν, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε: "Το γενικό μήνυμα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στέλνει στους Ελληνοκυπρίους, είναι πως, πράγματι, θέλει λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό που λέγει είναι πως το Κυπριακό το κληρονόμησε από το παρελθόν και δεν θέλει να το αφήσει προίκα για το μέλλον. Η θέση του ότι η μη λύση δεν είναι λύση, είναι πιστεύω ειλικρινής και επιθυμεί να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες".

Τέλος, σε ερώτηση πώς κρίνει τον Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε: "Είναι ένας ηγέτης εντελώς διαφορετικός από τους υπόλοιπους που ξέραμε μέχρι σήμερα. Συγκρίνετε τη φρασεολογία του Ετζεβίτ, με αυτήν του Ερντογάν για να διαπιστώσετε την τεράστια διαφορά. Υπήρχε δυνατότητα να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον Ετζεβίτ; Ο Ερντογάν είναι σύγχρονος ηγέτης, ξέρει τι θέλει και πώς να το πετύχει. Οι αλλαγές που έχει επιφέρει στην Τουρκία τα δύο τελευταία χρόνια, είναι κατακλυσμιαίες. Μόνο εάν επιτύχει να ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θα μπορούμε να αισθανθούμε πραγματική ασφάλεια στην περιοχή".

Αυτές όλες οι λανθασμένες κρίσεις και η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Ερντογάν ως ο άνθρωπος που θέλει λύση, που δεν ειναι Αρταξέρξης, που είναι σύγχρονος πολιτικός με τον οποίο μπορεί να αισθανθεί ο κυπριακός Ελληνισμός ασφάλεια, δεν προσφέρουν στον Νίκο Αναστασιάδη το τεκμήριο της ορθής κρίσης και διορατικότητας. Όταν δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι Ετζεβίτ και Ερντογάν την ίδια πολιτική εξυπηρετούν και πως όποιος ηγέτης κυβερνά την Τουρκία, ανεξαρτήτως ισλαμικής ή κεμαλικής φιλοσοφίας, ούτε θέλει ούτε μπορεί να μεταβάλει τους στόχους της Τουρκίας στην Κύπρο, ο λαός δικαιούται να ανησυχεί.

Συνεπώς, μετά τους όσους ύμνους που έπλεκε το 2005 για τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας, πώς μπορεί ο σημερινός Πρόεδρος να αρθρώσει διαφορετική αντίληψη; Και ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Χρήστος Στυλιανίδης και όσοι βρίσκονται σήμερα στο Προεδρικό και στην Κυβέρνηση, περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που θεωρούσαν τον Ερντογάν μεγάλο ηγέτη, σύγχρονο κυβερνήτη και ειλικρινή θιασώτη μίας σύντομης λύσης στο Κυπριακό.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ: Βγάζουμε τα μάτια μας

Όταν βγαίνει ο Αρχιεπίσκοπος και δηλώνει πως συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους χειρισμούς του στο Κυπριακό και πως ο Πρόεδρος ακούει τις συμβουλές του, γιατί να μην εκμεταλλευθούν τις αναφορές οι Τούρκοι και να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι όμηρος των ακραίων θέσεων της Εκκλησίας; Αφού μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας και προσφέρουμε επιχειρήματα στους Τούρκους...


Top