Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Το αισιόδοξο και φοβητσιάρικο σύνδρομο Κασουλίδη

Το αισιόδοξο και φοβητσιάρικο σύνδρομο Κασουλίδη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


«Είμαι αισιόδοξος και όποιος έχει παράπονο, ας πάει όπου θέλει», φέρεται να δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Λονδίνου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Και βεβαίως, είναι δικαίωμα του κ. Κασουλίδη και του όποιου επώνυμου και ανώνυμου ανθρώπου να είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, να εκπέμπει ευφορία, ή να διαχέεται από αρνητισμό. Εφόσον, βεβαίως, είτε τα θετικά είτε τα αρνητικά συμπλέγματά του δεν προκαλούν ζημιά στην εθνική υπόθεση.
 
Ο Ιωάννης Κασουλίδης είναι εκ των ανδρών που, από το 1993, αποτελούν μέρος της ομάδας η οποία σχεδιάζει, στη βάση αισιόδοξων συνδρόμων, την πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, στο εθνικό θέμα. Και για κακή του τύχη οι σχεδιασμοί αυτού και της ηγεσίας του κόμματός του, σχεδιασμοί που στηρίζονταν, οι περισσότεροι, στο αισιόδοξο σύνδρομο, όχι μόνο δεν απέφεραν οτιδήποτε, αλλά, αντίθετα, έχουν σπρώξει το Κυπριακό πολύ κοντά στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης.
 
Δεν ήταν μόνο αισιοδοξία που εξέπεμπαν οι σχεδιασμοί Κληρίδη-Κασουλίδη-Αναστασιάδη. Ήταν σχεδιασμοί παντός καιρού. Άλλες φορές διαπνέοντο από ευφορία, άγνοια της ιστορίας, υπέρμετρο ενθουσιασμό και άλλες από στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού, ηφαιστειογενοποίηση και απίστευτες μεταλλαγές στην ενδυματολογία: Από φουστανέλα και S300, μέχρι τρίχρωμα κοστούμια αγγλο-αμερικανο-τουρκικής επικυριαρχίας(σχέδιο Ανάν). Δεν θα καταθέσουμε τώρα τις απίστευτες μεταλλάξεις των κυβερνήσεων ΔΗΣΥ από Κληρίδη μέχρι Αναστασιάδη, απλώς αναφέρουμε ότι της σημερινής ευφορίας του Ιωάννη Κασουλίδη είχε προηγηθεί, το 2004, ένα φοβητσιάρικο και εφιαλτικό σύμπλεγμα πως αν δεν δεχθούμε το σχέδιο Ανάν, θα ερχόταν να μας εύρισκε νέα Μικρασιατική Καταστροφή (δήλωση Κασουλίδη πριν από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004).
 
Ήταν τόση η, κατά καιρούς ευφορία, στη βάση της οποίας σχεδίαζε πολιτική στο Κυπριακό ο κ. Κασουλίδης, ώστε μας είχε πει πως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα απέβαινε καταλύτης στη λύση του Κυπριακού. Ακόμη αναμένουμε τον «καταλυτικό» της ρόλο. Επίσης, ο κ. Κασουλίδης μάς έλεγε, πριν από την έναρξη του διαλόγου Αναστασιάδη-Έρογλου, πως οι οιωνοί για λύση είναι οι καλύτεροι από προηγούμενη φορά. Μας είπε ακόμη, τελευταίως, ότι υπάρχει τρόπος και γίνονται ασκήσεις επί χάρτου, για ανταλλαγή Ερτζάν-Αμμοχώστου, πως υπάρχουν τρόποι νομιμοποίησης του παράνομου αεροδρομίου και πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να ταξιδεύει μέσω Τύμπου για να φθάνει πιο γρήγορα στον προορισμό του.
 
Όμως η δικαίωση ενός πολιτικού επιβεβαιώνεται, όταν οι εκτιμήσεις ή οι προφητείες του εμπράκτως αποδεικνύονται από τα γεγονότα. Και όσα εκτίμησε και όσα προφήτευσε ως τώρα ο Υπουργός Εξωτερικών, είτε τελών υπό ευφορία, είτε τελών υπό συμπλεγμάτων μικροψυχίας και αρνητισμού, αποδεικνύουν ότι πρόκειται περί πολιτικού, ο οποίος σχεδιάζει ή προφητεύει όχι στη βάση ρεαλιστικών δεδομένων, αλλά στη βάση συναισθημάτων.
 
Η όλη φιλοσοφία του κ. Κασουλίδη παραπέμπει στην ίδια φιλοσοφία με την οποία η σημερινή Κυβέρνηση και όλες σχεδόν οι προηγούμενες ανέδειξαν το Κυπριακό: Ότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα εισβολής και κατοχής, αλλά δικοινοτικό. Παραπέμπει στον κ. Μουσταφά Ακιντζί την ευθύνη λύσης και χαρακτηρίζει «μικροψυχία, αρνητισμό και απαισιοδοξία» να λέγουμε ότι «είναι η Άγκυρα και είναι η Άγκυρα κ.ο.κ».
 
Αλλά πώς να κάμουμε τα πράγματα; Θα δεχθούμε ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη δύση; Βεβαίως είναι η Άγκυρα που αποφασίζει και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, δεν είναι σε θέση να διαχειρίζονται το Κυπριακό. Δεν άκουσαν τις ιαχές του λύκου από την Ανατολία, όταν το αρνί της κατεχόμενης Κύπρου τόλμησε να στείλει διαφορετικά βελάσματα; Ναι, η «εκλογή» Ακιντζί αποτελεί θετική εξέλιξη. Έχουμε μπροστά μας τον μετριοπαθέστερο των Τουρκοκύπριων ηγετών.
Αλλά από εκεί και πέρα, τη συνέχεια θα την κρίνει η Τουρκία. Όση αισιοδοξία και όση ευφορία να εκπέμπει ο κ. Κασουλίδης, δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα.
Η όλη πολιτική προϊστορία του Ιωάννη Κασουλίδη, οι εκτιμήσεις και οι προφητείες του, ο σχεδιασμός στον οποίο κατέληξε με τους συντρόφους του στον ΔΗΣΥ για προώθηση του Κυπριακού, μαρτυρούν μία πραγματικότητα: Συνεχώς διαψεύδεται. Είτε προφητεύει «Μικρασιατικές Καταστροφές», είτε προαναγγέλλει «άριστους οιωνούς»...
 

Top