Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Οι φόρμουλες για την Τύμπου…

Οι φόρμουλες για την Τύμπου…

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΔεν συζητάμε το θέμα της Αμμόχωστου μόνο σε σχέση με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της και το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης υπό την αιγίδα της ΕΕ, αλλά και σε συνδυασμό με απευθείας πτήσεις από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Όπως πολύ ορθά τονίζεται υπό συνθήκες νομιμότητας.

Αυτό δήλωσαν και ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Υπουργό των Εξωτερικών, έχουν μελετηθεί και φόρμουλες. Η πιο σοβαρή και λογική είναι αυτή που επιτάσσει η ΕΕ. Και αξιώνει από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτήν εννοεί ο κ. Κασουλίδης; Ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση πρωτοστάτησαν για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Θα συμφωνούν μαζί μας και ο κ. Κασουλίδης και ο κ. Αβέρωφ ότι δεν θα πρέπει να κρεμάσουμε τα διπλωματικά και νομικά όπλα που μας παρέχει η ΕΕ. Αλλιώς θα κρεμαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, όταν ήταν ευρωβουλευτής ο κ. Κασουλίδης, είχε εκδοθεί η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το θέμα του «απευθείας εμπορίου». Εντός, λοιπόν, αυτής της γνωμάτευσης, απορρίπτεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποστηρίζει ότι τα κατεχόμενα είναι τρίτη υπό ένταξη επαρχία, διότι, όπως καθορίζει το Πρωτόκολλο 10, η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε ολόκληρη στην ΕΕ. Διευκρινίζει ταυτοχρόνως ότι: Η μόνη αρμόδια Αρχή για να ανοίγει και να κλείνει πύλες εισόδους και εξόδους στο νησί, δηλαδή αεροδρόμια και λιμάνια, είναι αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλιώς, σημειώνει, οποιαδήποτε άλλη ενέργεια συνιστά «υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτήν τη φόρμουλα εννοεί ο Υπουργός των Εξωτερικών; Θα ζητήσει ο κ. Μαυρογιάννης ως διαπραγματευτής, ή ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημαίνει τερματισμό της de facto διχοτόμησης του FIR και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας εντός του εναέριου χώρου; Ορθά δε, τονίζει ο κ. Νεοφύτου, ότι τα θέματα του FIR ρυθμίζονται από τον ICAO και είναι συναφή με τον ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν κυρίαρχα και μόνο κράτη-μέλη, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Καμιά δουλειά δεν μπορούν να έχουν κατοχικές Αρχές και «κράτη», όπως η λεγόμενη «ΤΔΒΤ», την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας (541 και 550 ψηφίσματα) καθώς και η ΕΕ θεωρούν ως μη υπάρχουσα. Πώς, λοιπόν, χωρίς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα λειτουργήσει το αεροδρόμιο της «Τύμπου»; Επί τη βάσει, μήπως, ανάλογων μοντέλων όπως της Πρίστινα, της οποίας το αεροδρόμιο αποτέλεσε την αρχή για την αναγνώριση της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου; Το απευχόμαστε.

 


Top