Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Ακιντζί και τουρκική ευφυΐα…

Ακιντζί και τουρκική ευφυΐα…

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός Αναλυτής


Είναι άλλο πράγμα οι ευσεβοποθισμοί και άλλο η ρεαλιστική πολιτική. Μετά την «εκλογή» του Μουσταφά Ακιντζί, ο Τούρκος Πρόεδρος Τάγιπ Ερντογάν έκοψε τον βήχα σε όλους. Και στους ημετέρους που πεταλουδίζουν ότι η «εκλογή» Ακιντζί θα φέρει δραματικές αλλαγές στο Κυπριακό, αλλά και στον ίδιο τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη.
 
Με τηλεγράφημά του προς τον κ. Ακιντζί, ο Ταγίπ Ερντογάν διευκρινίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και ότι θέλει μεν λύση, αλλά όχι με το όποιο κόστος! Εάν ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης θέλει να πράξει αλλιώς απ' ό,τι η Άγκυρα επιβάλλει, θα πρέπει να συγκρουστεί μαζί της.
 
Όμως, και αν θέλει μπορεί; Δύσκολο. Από την άλλη, εάν οι Τούρκοι είναι έξυπνοι και αν θέλουν λύση, θα χρησιμοποιήσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία του κ. Ακιντζί που υπάρχει μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, για να πλασάρουν τη διχοτόμηση των δυο συνιστώντων κρατών, όπως καθορίζει η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου μεταξύ Έρογλου και Αναστασιάδη.
 
Εάν πάλι ο Ακιντζί πιστεύει στην ενιαία Κύπρο, τότε δεν θα δεχθεί τη λογική των δυο συνιστώντων κρατών και θα συγκρουστεί και με την Τουρκία και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ή και αν δεν συγκρουστεί με τον Κύπριο Πρόεδρο, θα τον φέρει σε δύσκολη θέση. Τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί. Ο κ. Ακιντζί, ως έμπειρος Τουρκοκύπριος πολιτικός, είναι οπαδός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου.
 
Είναι υπέρ των δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει καθόλου ενιαία Κύπρο. Σίγουρα σημαίνει διχοτομημένη Κύπρο! Άρα, ας μη γελιόμαστε. Εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική στρατηγική και στόχος από το Εθνικό Συμβούλιο, για να διατηρηθεί και να αναθεωρηθεί το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να επανενταχθούν σε αυτό τα κατεχόμενα, η πορεία των συνομιλιών θα οδηγήσει είτε σε αδιέξοδο είτε σε διάλυση και συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση.
 
Και πρέπει επί τούτου να παραδεχθούμε ότι ο κ. Ακιντζί μπορεί να είναι καλύτερος πλασιέ της διχοτομικής ομοσπονδίας από τον κ. Έρογλου κα τον κ. Ταλάτ. Εάν η Τουρκία συμπεριφερθεί ευφυώς, ενδέχεται να βρει στο πρόσωπο του Ακιντζί τον άνθρωπό της.
 
Ελπίζουμε η Άγκυρα να συμπεριφερθεί αλλιώς, ο κ. Ακιντζί να αντισταθεί και το Εθνικό Συμβούλιο να αλλάξει στρατηγική και να υπερασπιστεί τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αντί τη διάλυσή της. Ελπίζουμε. Άλλο όμως ευσεβοποθισμός και άλλο πραγματικότητα…

Top