Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Την ευκαιρία του Ντράγκι από τα μαλλιά…

Την ευκαιρία του Ντράγκι από τα μαλλιά…

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΤο πρόγραμμα Ντράγκι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επανεκκίνηση των αγορών και συνιστά, χωρίς επί τούτου να λέγονται υπερβολές, ένα είδος αντίβαρου στην πολιτική της λιτότητας.

Και, ως εκ τούτου, δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε ούτε χρόνο ούτε χρήμα.

Για να συμμετάσχει η Κύπρος στο πρόγραμμα, θα πρέπει να εκπληρώσει δυο βασικές προϋποθέσεις. Η μια είναι η ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις ακινήτων και η άλλη αφορά στο θετικό πρόσημο των δανειστών για την πέμπτη αξιολόγηση. Εάν η Κύπρος προχωρήσει στις διαδικασίες, χωρίς ψευτομαγκιές και λαϊκισμούς, αλλά με σοβαρότητα και συνέπεια, βλέποντας πώς θα κερδίζει το δάσος και όχι το δέντρο, από τον Απρίλιο θα έχει τη δυνατότητα να απορροφά έως και 120 εκ. ευρώ τον μήνα!

Η όλη διαδικασία της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεταφράζεται σε χαμηλό επιτόκιο, ρευστότητα και επανεκκίνηση της αγοράς. Βεβαίως, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι προγραμματισμός και στρατηγική. Μοντέλο ανάπτυξης. Που σημαίνει ότι θα πρέπει τα χρήματα από το πακέτο Ντράγκι να περάσουν από τις τράπεζες, οι οποίες θα πάρουν γερές ανάσες, προς την πραγματική οικονομία. Για τη δημιουργία σοβαρών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και νέων θέσεων εργασίας, ώστε να μην αναγκάζεται η νέα γενιά να μεταναστεύει.

Εκείνο που δεν θα πρέπει να συμβεί, είναι η επανάληψη της θλιβερής ιστορίας του παρελθόντος. Δηλαδή, ουδόλως θα πρέπει να διατεθούν τα χρήματα που θα μπορούν να αντληθούν από το πακέτο Ντράγκι για εξοχικές κατοικίες και πολυτελή αυτοκίνητα… Ή να απορροφηθούν, χωρίς μελέτες και επαρκείς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις, από τους μεγάλους και μόνο καρχαρίες, οι οποίοι, προσπαθώντας να μιμηθούν τους μεγιστάνες των ταινιών του Χόλιγουντ, τα έκαναν θάλασσα.

Με αποτέλεσμα να πνιγεί η κυπριακή οικονομία, της οποίας τα σωσίβια, δηλαδή το κομματικό σύστημα και το ίδιο το κράτος, ήταν τρύπια. Ήταν και αυτοί στο κόλπο. Στη διαφθορά και στο μεγάλο φαγοπότι. Και είναι ακόμη. Και εδώ είναι τα δύσκολα. Ενώ έχουμε ακόμη μια ευκαιρία από την Ε.Ε. και δη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καταπολεμηθεί η πολιτική της λιτότητας, με φρέσκο χρήμα στην αγορά, δεν έχουμε από την κομματική ηγεσία αξιόπιστα δείγματα γραφής, παρά μόνο κοκορομαχίες.

Τις οποίες έχει βαρεθεί ο κόσμος. Κουράστηκε. Δεν αντέχει τους πολιτικούς. Και το χειρότερο είναι ότι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Ζουν στον κόσμο τους και είναι παγιδευμένοι στα δίκτυα των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και της ψηφοθηρίας.

 


Top