Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Το χρέος προς τον ELA

Το χρέος προς τον ELA

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΗ θέση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα για την μετατροπή του χρέους των 20 δις ευρώ που προέκυψε από τον ELA σε μακροχρόνιο δάνειο, είναι και λογική και ορθή.

Και μπορεί να βοηθήσει την οικονομία. Είναι δε, ενταγμένη στη λογική της απομοίωσης. Και μπορεί να δώσει ανάσες. Άλλωστε, η ευθύνη για το χρέος από τον ELA δεν βαραίνει μόνο την τότε Κυπριακή Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και την δική μας Κεντρικής Τράπεζα, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν άσκησε τους ελέγχους ως όφειλε, φορτώνοντας την μαύρη τρύπα της Λαϊκής.

Σήμερα, η Κύπρος που τελεί σε καθεστώς μνημονίου έχει επιδείξει μεγάλη πειθαρχεία και δεν θα ήταν παράλογο να της συμπεριφερθούν  η ΕΚΤ και οι εταίροι μας με αλληλεγγύη. Την οποία  μας «χρωστούν». Εμείς δεν ζητούμε χάρη. Ούτε έχουμε δείξει ως λαός δείγματα ασυνέπειας. Αντιθέτως, είμαστε περήφανοι  και έτοιμοι να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας μέχρι και του τελευταίου ευρώ. Και εδώ που τα λέμε, η μακροπρόθεσμη αποπληρωμή του χρέους από τον ELA συνιστά ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού των εταίρων προς έναν λαό, ο οποίος ήταν μεν σπάταλος και ανοιχτοχέρης πέραν του δέοντος, αλλά τον κούρεψαν άγρια και τον μετέτρεψαν σε πειραματόζωο επί τη βάσει του οποίου οικοδομήθηκε το τμήμα που αφορά στην εξυγίανση των τραπεζών στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Τραπεζών.

Βεβαίως, η θεωρία απέχει από την πράξη. Και για να πετύχεις ακόμη και το αυτονόητο δεν αρκεί μόνο η περί διεκδίκησης ρητορεία και οι προκλήσεις, αλλά η υποβολή ολοκληρωμένης και συγκεκριμένης πρότασης γιατί και πώς από μια τέτοια διευκόλυνση θα στηριχθεί η κυπριακή οικονομία και θα εξέλθει το συντομότερο δυνατό του μνημονίου. Και αυτή η εξέλιξη συμφέρει και την ευρωζώνη και το ευρώ, καθότι επέρχεται σταδιακά η  αποκατάσταση και η σταθερότητα στην αγορά, που είναι κοινός στόχος. Για να σταθούμε και εμείς η ευρωζώνη με σταθερότητα και αξιοπιστία στα πόδια μας.


Top