Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Το γερμανορωσικό καλάθι

Το γερμανορωσικό καλάθι

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΕπιτέλους! Αυτό το οποίο επί μακρόν έπρεπε να συμβεί, προωθείται τώρα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει πρόθεση για την ανάληψη πρωτοβουλιών, με σκοπό τη γεφύρωση της διαφοράς μεταξύ Μόσχας και ΕΕ στην κρίση του Ουκρανικού. Βεβαίως, πέραν της πρόθεσης, πρέπει να υπάρχει και πολιτικός σχεδιασμός.

Αλλιώς, οι διακηρύξεις θα μείνουν έπεα πτερόεντα και αντί να πάμε για μαλλί θα βγούμε ξανά κουρεμένοι. Και δεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας. Ήδη βρίσκεται και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο μια διαδικασία από πλευράς ΕΕ, με ηγέτιδες χώρες τη Γερμανία και τη Γαλλία, για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στα ανατολικά της Ουκρανίας, για να δημιουργηθούν συνθήκες ενός διαλόγου, σε υγιείς βάσεις, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος.

Οι Γερμανοί κυρίως έχουν χίλιους δυο λόγους να τα βρουν με τους Ρώσους λόγω της ενέργειας, αλλά και λόγω εμπορικών και άλλων συναλλαγών. Η διαμεσολάβηση της Κύπρου περνά από μια βασική πολιτική διάσταση, που σχετίζεται με το λεγόμενο ελληνικό ζήτημα. Δεν συμφέρει σε καμιά περίπτωση η σύγκρουση και η ρήξη με τη Γερμανία και είναι εντελώς λανθασμένη και άσκοπη η ρητορεία των Αθηνών εναντίον του Βερολίνου για εσωτερική κατανάλωση. Εκ των πραγμάτων, δεν βοηθά. Δεν αποδίδει. Ούτε την Κύπρο ούτε την Ελλάδα, η οποία έχει και αυτή πρόθεση γεφυροποιού.

Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες διαθέτουμε πλεονέκτημα, λόγω των καλών σχέσεων με τη Γερμανία καθώς και με τη Ρωσία, που αποδεικνύει ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν στηρίζονται σε άσπρο και μαύρο, αλλά υπάρχουν και άλλα χρώματα, άλλες διαστάσεις.

Αργά ή γρήγορα τα γερμανικά και τα ρωσικά συμφέροντα θα βρεθούν στο ίδιο καλάθι. Βρίσκονται ήδη. Και εάν η Κύπρος έχει συνδρομή προς την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία ως γέφυρα Μόσχας - Βερολίνου, η αξιοπιστία της στον ευρωπαϊκό χώρο θα αναβαθμιστεί με θετικά, υπό προϋποθέσεις, αποτελέσματα και στα ζητήματα της οικονομίας και σε εκείνα του Κυπριακού και δη της αποτροπής των τουρκικών απειλών.

Προσοχή, όμως, διότι εάν ένα τέτοιο εγχείρημα είναι χωρίς προγραμματισμό και στρατηγική, εάν δηλαδή είναι μια φούσκα, αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Και όχι μόνο θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, αλλά θα χάσουμε την αξιοπιστία μας. Και θα γελά μαζί μας ακόμη και το παρδαλό κατσίκι. Σοβαρότητα, λοιπόν. Ωφελεί. Δεν βλάπτει.


Top