Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Συμμαχία με τον μουσουλμανικό κόσμο κατά της τρομοκρατίας

Συμμαχία με τον μουσουλμανικό κόσμο κατά της τρομοκρατίας

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΤο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, έστειλε μήνυμα για διεύρυνση της συμμαχίας εναντίον της τρομοκρατίας, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση του διαλόγου με τα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις προς τον μουσουλμανικό κόσμο, ο οποίος κινδυνεύει εξίσου με τον χριστιανικό από τζιχαντιντιστές. Απόδειξη, δε, τούτου, είναι ό,τι συμβαίνει σήμερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Γεγονός που αποτυπώνεται στη δράση της ISIS, η οποία δεν ξεχωρίζει χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς, και επιβάλλει μιαν ακραία μορφή σουνιτικής σαρίας, διά πυρός και σιδήρου.

Οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Συντονισμό και περισσότερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών-μελών, για την καταπολέμηση των δικτύων της τρομοκρατίας. Θεωρείται σημαντική η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών και η αποτροπή εκδήλωσης τρομοκρατικών ενεργειών, όπως συνέβη στην περίπτωση του Βελγίου.

2. Την ενδυνάμωση των σχέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ με τα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη δυτικόστροφη πολιτική, τουλάχιστον σε επίπεδο εξουσίας, παρότι εκφράζονται ισχυρές αμφιβολίες για τον βαθμό ετοιμότητας του Ταγίπ Ερντογάν να συνεργαστεί με τη Δύση.

3. Την καταπολέμηση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών δικτύων και οργανώσεων, που σημαίνει συνεργασία κρατικών υπηρεσιών και τραπεζικών συστημάτων.

Το πολιτικό μήνυμα που θέλουν να δώσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνεται στον εντονότερο διάλογο με τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, έτσι ώστε να «ξηλωθεί» η διχαστική στρατηγική των τζιχαντιστών, μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Ταυτοχρόνως, οι «28» επιδιώκουν να έχουν κοινή, αξιόπιστη πολιτική και δράση σε βάρος της τρομοκρατίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποτροπή δημιουργίας αισθήματος ανασφάλειας και πανικού στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Θεωρείται επάναγκες η διατήρηση της κοινωνικής, πολιτικής και θεσμικής συνοχής, τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών-μελών της.


Top