Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Κλοτσοσκούφια με σπασμένα μούτρα

Κλοτσοσκούφια με σπασμένα μούτρα

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΟι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώθηκαν, όταν η Άγκυρα πήρε απόφαση να ενταχθεί στον πόλεμο κατά της ISIS και όταν εμείς ισχυριζόμαστε ότι η γεωστρατηγική μας σημασία αυξήθηκε, επειδή παρέχουμε διευκολύνσεις στους συμμάχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Και μάλιστα με τους Βρετανούς να επιχειρούν μέσω Βάσεων. Ξεχάσαμε και το πιο σημαντικό: Η κρίση ξέσπασε όταν αρχίσαμε να εμπεδώνουμε ότι ήμασταν δήθεν στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Για να είσαι στρατηγικός σύμμαχος των Αμερικανών και να απολαμβάνεις σεβασμού, πρέπει να διαθέτεις ισχύ, είτε από μόνος σου είτε μέσω συμμαχιών, όπως για παράδειγμα με το Ισραήλ. Ή να ανήκεις στο ΝΑΤΟ. Αλλιώς, τι να σε κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι. Θα είσαι το κλοτσοσκούφι, που θα παραμυθιάζεται από ωραία μεν, ψεύτικα δε, λόγια.

Εάν η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ ήταν ενεργή, τώρα δεν θα ήμασταν στο έλεος της Τουρκίας. Θα λειτουργούσε η πρακτική της αποτροπής. Εάν η ηγεσία μας συνειδητοποιούσε τη σημασία των ενόπλων δυνάμεων, δεν θα είχαμε τα χάλια που έχουμε. Και αν δεν κατανοήσουμε από αυτήν την κρίση τι θα συμβεί μετά από μια ομοσπονδιακή λύση, που θα μας θέτει πολιτειακά και γεωστρατηγικά υπό τον έλεγχο της Άγκυρας, καλά να πάθουμε! Και επειδή περί συμμαχιών ο λόγος, οφείλουμε να τονίσουμε το εξής:

Οι Βρετανοί έθεσαν βέτο στην παροχή διευκολύνσεων που ζητούν οι Ισραηλινοί για να παρακολουθούν από το Τρόοδος το Ιράν, και η Κυβέρνηση υπάκουσε. Οι Βρετανοί προτρέπουν να μην υποβάλουμε αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και η Κυβέρνηση υπακούει. Οι Βρετανοί, που είναι εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πώς μας υποστήριξαν; Με δηλώσεις περί σεβασμού των δικαιωμάτων μας; Μύγα τσίμπησε την Τουρκία!

Τόσο οι Άγγλοι όσο και οι Τούρκοι δεν σέβονται κανέναν. Ούτε καν αυτούς που είναι σήμερα στην εξουσία. Οι οποίοι υιοθετούσαν φιλική πολιτική πριν από και μετά το σχέδιο Ανάν. Και ακόμη το έχουν ως βάση λύσης. Τι και αν έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Ερντογάν. Τι και αν μας έλεγαν ότι η τουρκική ηγεσία θέλει λύση και της έπλεκαν το εγκώμιο για τις καλές της προθέσεις. Τι και αν της άνοιγαν κεφάλαια στην ΕΕ.

Το αποτέλεσμα είναι χειροπιαστό: Η μεν Κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο απέτυχαν παταγωδώς, οι δε Τούρκοι, ειδικώς την Κυβέρνηση, την έχουν ταπεινώσει! Οι εκτιμήσεις της ήταν λανθασμένες. Όπως και η πολιτικής της. Και αν δεν αλλάξει νοοτροπία, τακτική και στρατηγική στη βάση συμμαχιών, αποτροπής, ισχύος και κόστους επί της Τουρκίας, θα συμβούν και άλλα. Προφανώς χειρότερα είτε πριν από είτε μετά την όποια ομοσπονδιακή λύση.

Η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, η κρίση στη θάλασσα της Κύπρου έχει βάθος. Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου επί του οποίου, παρά τις σημαδούρες που βάζαμε μέσα από αυτές τις στήλες, οι κυβερνήτες του κυπριακού σκάφους κοίταζαν με τη μύτη ψηλά. Ούτε ήθελαν να ακούσουν ούτε να δουν. Με αποτέλεσμα να πέσουν βιαίως στην κορυφή του παγόβουνου.

Και έσπασαν τα μούτρα τους. Μαζί τους όμως σπάζουν και τα δικά μας. Και έτσι, κινδυνεύουμε να καταντήσουμε ομαδικώς τα κλοτσοσκούφια του περιφερειακού συστήματος, με τα σπασμένα μούτρα!


Top