Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Αυτοκράτωρ σε χαιρετώ!

Αυτοκράτωρ σε χαιρετώ!

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΉμουν από τους τυχερούς εκείνους που γνώριζαν τον Σπύρο Παπαγεωργίου εξ απαλών ονύχων, που τον είχα δάσκαλο και πνευματικό πατέρα. Ήταν γίγαντας της δημοσιογραφίας  και ειδικότερα της αρθρογραφίας. Αυτοκράτορας όπως συνήθιζα να τον αποκαλώ. 

Διορατικός και αναλυτικός. Δωρικός και ουσιαστικός. Με σπάνιες χαρισματικές λογοτεχνικές αρετές. Ήταν την ίδια στιγμή λυρικός, αλλά και κυνικός. Πάνω όμως από όλα ο Παπαγεωργίου ήταν Έλληνας. Μαχητής στη δημοσιογραφία, στην πολιτική, καθώς και στα πεδία των μαχών. Πολέμησε παντού.  Και πλήρωσε ακριβά την αγάπη του για την Ελλάδα και την Κύπρο. Κουβαλούσε πάντα μαζί του ως το τέλος τις πληγές του Κυπριακού προβλήματος. 

Και όπως συνήθιζε να μου λέει: «Θα τις πάρω μαζί μου με την ευχή να λυτρωθούν οι νεότερες γενεές, οι οποίες πρέπει να μάθουν την αλήθεια».  Αυτός ήταν ο στόχος του. Να γράφει την αλήθεια όπως αυτός την έζησε και όπως την μαρτυρούσε το αρχειακό υλικό που είχε στα χέρια του.  Πολύτιμης  και ανεκτίμητης αξίας. 

Ο Παπαγεωργίου είναι ο δημοσιογράφος και ο συγγραφέας που ανέδειξε και  στοιχειοθέτησε τη ρηχότητα, την ανικανότητα και την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας ενός ολόκληρου έθνους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας, όμως, ο ίδιος τις ευθύνες που του αναλογούσαν, καθότι σε διάφορες φάσεις του Κυπριακού ήταν από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.  Δεν χαρίστηκε ούτε στον ίδιο του τον εαυτό.

Γι΄ αυτό και ποτέ δεν χαρίστηκε σε κανένα. «Όλα στο φως». Έτσι μου έλεγε. Και το εννοούσε. Αυτά τα λίγα, κοφτά και δωρικά όπως μου έλεγες, αλλά με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη.

Αυτοκράτωρ σε χαιρετώ!  

Γιάννος Χαραλαμπίδης          


Top