Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Ο Φράνκεσταϊν του Άιντ

Ο Φράνκεσταϊν του Άιντ

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΚαλώς μας τον κι ας άργησε. Εννοούμε, βεβαίως, τον νέο ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντ, ο οποίος αφίχθη ορεξάτος στην Κύπρο και έτοιμος να αναλάβει δράση για τη λύση του Κυπριακού. Επειδή πριν από τον κ. Άιντ πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν και απέτυχαν, εμείς, κατά τρόπον καλοπροαίρετο, πέραν των όσων άκουσε από τους ηγέτες των δυο Κοινοτήτων, θα θέλαμε να του επισημάνουμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού είναι μεν η τουρκική αδιαλλαξία, αλλά επιπροσθέτως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες:

1. Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο δεν ξεκαθάρισε τη βάση των συνομιλιών. Αντιθέτως, περιέπλεξε τα πράγματα, αφού η εν λόγω συμφωνία μοιάζει με κινούμενη άμμο έτοιμη να καταβροχθίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάθε πλευρά την ερμηνεύει όπως θέλει και δεν βρίσκουν άκρη.

2. Ο στόχος της λύσης και η πολιτειακή μορφή είναι λανθασμένη, υπό την έννοια ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν συνιστά καν συμβιβασμό, αλλά τουρκικό στόχο νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής. Επιπροσθέτως, το κάθε ελληνοκυπριακό κόμμα δίδει διαφορετική ερμηνεία στο περιεχόμενό της και η Τουρκία άλλη. Υπό αυτές τις συνθήκες, πώς θα εξευρεθεί λύση; Η Τουρκία μάλιστα, εφόσον έχει πετύχει με την εισβολή την de facto διχοτόμηση της Κύπρου και την αποδοχή από τους Ελληνοκυπρίους μιας λύσης ομοσπονδίας, τώρα τα θέλει όλα. Και τον πολιτειακό και τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου και το φυσικό αέριο.

3. Η Τουρκία που κρατεί το «κλειδί» της λύσης και έχει την στρατιωτική ισχύ, εφόσον δεν έχει κόστος από την κατοχή της Κύπρου, γιατί να υποχωρήσει;

4. Η παρουσία των 40 χιλιάδων τουρκικού στρατού δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή διαλόγου. Η Τουρκία μετατρέπει τη διαδικασία σε εκβιαστικό μονόλογο στην εξής κυνική βάση: Ή δέχεστε ό,τι λέω ή δεν έχει λύση. Και το τραγικό είναι ότι φορτώνει την ευθύνη στους Ελληνοκυπρίους, ισχυριζόμενη ότι δεν επιθυμούν λύση-εξπρές, που θα την καθιστά μέσω των Τουρκοκυπρίων κυβερνώσα χώρα στον Βορρά και συγκυβερνώσα στον Νότο.

Κύριε Άιντ, υπάρχει ακόμη ένας λόγος που απέτυχαν οι προκάτοχοί σας. Υποτιμούσαν τον Ελληνισμό της Κύπρου. Είχαν την ψευδαίσθηση ότι μπορούσαν να μας πωλούν τα φύκια των ομοσπονδιακών πολιτειακών συστημάτων, εντός και εκτός σχεδίου Ανάν, για μεταξωτές κορδέλες. Και ταυτοχρόνως πίστευαν ό,τι κατά καιρούς τους έλεγε η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία, όπως πολλάκις τονίσαμε από αυτές τις στήλες, δεν εκφράζει τη γνήσια βούληση του κυπριακού λαού. Και το γεγονός αυτό αποδείχθηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004, επί του διχοτομικού σχεδίου Ανάν.

Εάν, κ. Άιντ, θέλετε να επιτύχετε, θα πρέπει να απαλλαγείτε από τα ομοσπονδιακά σύνδρομα που συνιστούν κατάρα αποτυχίας, και να επικεντρωθείτε σε μια διευθέτηση που θα επανενώνει το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτό εντάχθηκε στην ΕΕ και δεν θα το διχοτομεί σε δυο συνιστώντα κράτη, τα οποία θα τελούν υπό την κηδεμονία και τον έλεγχο της Τουρκίας. Όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπάρχει μία και μόνο ενιαία Κύπρος. Εμπεδώστε το. Εάν δεν μπορείτε, είναι καλύτερα να πάτε σπίτι σας.

Εάν, από τη άλλη, επιμείνετε στην υφιστάμενη δικοινοτική διαδικασία, αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι είναι αδιέξοδη. Νεκρή. Και ότι ο μοναδικός λόγος που θα σας κρατεί εδώ είναι ο παχυλός μισθός και ο ωραίος ήλιος. Εάν πάλι αποπειραθείτε να λύσετε το Κυπριακό στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι δώσατε το φιλί της ζωής σε μια νεκρή φόρμουλα, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να αποτύχετε! Διότι εκείνο το οποίο θα φτιάξετε θα είναι ένα ομοσπονδιακό πολιτειακό έκτρωμα, που θα σας κατατρύχει μια ζωή αφού θα φέρει την ονομασία: Ο Φράνκεσταϊν του Άιντ!


Top