Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Φταίει ο Ντάουνερ ή ο στόχος;

Φταίει ο Ντάουνερ ή ο στόχος;

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΤελεσίγραφο με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα έστειλε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Οι δυο πλευρές στο Κυπριακό θα πρέπει να βρουν την κοινή βάση των συνομιλιών από τις 4 ώς τις 8 του μήνα. Ερώτημα: Καλά, για 37 χρόνια, από τότε δηλαδή που αποφάσισαν να συζητούν για την ομοσπονδία (βλέπε Συμφωνίες Κορυφής του '77), δεν κατάφεραν να βρουν κοινή βάση και θα βρουν σε τέσσερεις μέρες; Βεβαίως, από το πρώτο γεννάται ένα δεύτερο ερώτημα: Και τόσα χρόνια πάνω σε ποια βάση συζητούσαν;

Ο τρόπος δράσης του ΓΓ του ΟΗΕ αποδεικνύει ότι εάν αρχίσουν συνομιλίες, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η βάση υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, η λύση θα είναι διχοτομική εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα μεταλλαχθεί σε δύο συνιστώντα κράτη. Το τελεσίγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ υποδηλοί ότι θα αρχίσουν πιέσεις, νέα τελεσίγραφα και χρονοδιαγράμματα. Και είτε θα πάμε στη διχοτομική λύση, η οποία ως φαίνεται είναι προαποφασισμένη μέσω των συνομιλιών του Χριστόφια, αρχικά με τον Ταλάτ και εν συνεχεία με τον Έρογλου, ή θα καταλήξει η διαδικασία σε αδιέξοδο και θα προχωρήσει η Τουρκία στο σχέδιο Β. Και αυτό σημαίνει ότι είτε η κατάσταση θα μείνει ως έχει, δηλαδή de facto διχοτόμηση ή θα μετατραπεί σε de jure μέσω αναγνωρίσεων. 

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του λανθασμένου στόχου, δηλαδή της τουρκικής και βρετανικής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Ντάουνερ είναι φιλότουρκος, διότι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι τουρκικού χαρακτήρα. Συνεπώς, δεν ευθύνεται ο Ντάουνερ εάν είναι ο στόχος της λύσης τουρκικός και διχοτομικός, αλλά η κομματική ηγεσία του τόπου. Ο Ντάουνερ δεν μας αρέσει γιατί είναι ο καθρέφτης όσων η ηγεσία μας υποστηρίζει. Και ο λαός ανέχεται. Και η κομματική μας ηγεσία δεν αντέχει να βλέπει μέσω του Ντάουνερ τον εαυτό της και την αλήθεια γυμνή.

Ακόμη και αν αντικατασταθεί ο αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, η ουσία δεν θα αλλάξει. ΄Εφυγε ο ντε Σότο, ήρθε ο Ντάουνερ και το φαινόμενο όχι μόνο συνεχίστηκε, αλλά αφενός θα συνεχιστεί και αφετέρου θα μεταφερθεί σε επίπεδο Ε.Ε. εάν διοριστεί απεσταλμένος στο Κυπριακό με στόχο τη λύση της ομοσπονδίας. Εάν το Εθνικό Συμβούλιο θέλει να απαλλαγεί από τον Ντάουνερ και τον κάθε Ντάουνερ, πρωτίστως εκείνο που οφείλει να πράξει είναι να καθορίσει ως απαράβατη βάση λύσης τις αρχές του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, κυρίως το πρωτόκολλο 10 που καθορίζει ότι η ενιαία Κύπρος είναι ενταγμένη στην Ε.Ε. και την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου που ξεκαθαρίζει ότι: για να προχωρήσει η τουρκική ενταξιακή πορεία η Άγκυρα οφείλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εφόσον η βάση και ο στόχος δεν είναι η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ζώνη, αλλά η διχοτόμησή της σε δύο συνιστώντα κράτη, ακόμη και αν φύγει ο Ντάουνερ και έρθει κάποιος άλλος, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Και ο Πρόεδρος θα βρεθεί ξανά όπως στα Γιούρογκρουπ του περασμένου Μαρτίου στη γωνιά. Με το πιστόλι στον κρόταφο. Και με το ΑΚΕΛ να στήνει το ίδιο παιχνίδι. Όπως έφερε την Τρόικα και του φόρτωσε το μνημόνιο, κατά ανάλογο τρόπο ενεργεί και στο Κυπριακό. Θέλει συνέχιση των συνομιλιών με τα δώρα Χριστόφια και υπογραφή διχοτομικής ομοσπονδιακής λύσης, την οποία όμως θα φορτώσει στη δεξιά και στον Αναστασιάδη. Εφόσον υπάρχει η προηγούμενη εμπειρία, λογικά, ο Πρόεδρος θα επιδιώξει μια τέτοια πολιτική χωρίς να επαναλαμβάνει εαυτόν και ως εκ τούτου δεν θα επιτρέψει να του βάλουν εκ νέου το πιστόλι στον κρόταφο. Διότι, επιχειρούν ήδη να το πράξουν προτού καν αρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά για έναν άλλο λόγο: Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!


Top