Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Σύντροφοι, σας πήραν είδηση …

Σύντροφοι, σας πήραν είδηση …

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός Αναλυτής


Πολύ ορθά το ΑΚΕΛ είχε δημοσίως υποστηρίξει ότι δεν είναι δυνατό να ισχύσει η συμφωνία μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας για τον «αγωγό της ειρήνης». Όμως, η απάντηση ήταν ακαριαία. Προήλθε, μάλιστα, από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο, προσφάτως, είχε συναντήσει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην Άγκυρα. Προτού, δε, επιστρέψει στην Κύπρο, γεμάτος ενθουσιασμό, ο κ. Κυπριανού επιχειρούσε να μας πείσει ότι ο κ. Νταβούτογλου θέλει λύση. Και εμείς από αυτές εδώ τις στήλες, με σεβασμό προς την ιστορία του ΑΚΕΛ και κυρίως προς την πατριωτική Αριστερά, κατ’ επανάληψιν του επισημαίναμε ότι και ο Ντενκτάς και ο Ετζεβίτ και ο Έρογλου ισχυρίζονταν ότι ήθελαν «λύση». Τονίζαμε, βεβαίως, και κάτι άλλο: Δεν υπάρχει κανένα ίχνος αλλαγής της τουρκικής διχοτομικής πολιτικής στο Κυπριακό.
 
Ιδού πώς ο κ. Νταβούτογλου απάντησε, απευθείας στο ΑΚΕΛ, σχετικά με την ορθή του θέση ότι η όποια συμφωνία για το νερό, προκειμένου να ισχύσει, θα πρέπει να συνομολογηθεί μετά τη λύση, εφόσον δεν έχει υπογραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συνιστά το μόνο αναγνωρισμένο κράτος και στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε. Είπε, λοιπόν, στις 2.3.2016 ο κ. Νταβούτογλου τα εξής, απευθυνόμενος προς το ΑΚΕΛ: «Λόγω αυτής της νοοτροπίας, δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό». Και πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος θα συνεχίσει να υπάρχει στη διεθνή κοινότητα και μετά τη λύση «ως ένα αξιόπιστο και αναγνωρισμένο κράτος».
 
Ο δε λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων, Ομέρ Σογιέρ Καλίοντζου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Νταβούτογλου, τόνισε απευθυνόμενος προς το ΑΚΕΛ ότι στο κείμενο της λύσης θα υπάρχει μια υποσημείωση επί τη βάσει της οποίας θα ισχύει η συμφωνία για το νερό. Και διερωτήθηκε: «Αυτό το ξέχασε το ΑΚΕΛ, κάνοντας αυτήν τη δήλωση;». Πρόκειται για ξεκάθαρες αιχμές. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τουρκική προβοκατόρικη ενέργεια και ότι το ΑΚΕΛ δεν γνωρίζει για τη φόρμουλα περί της νομιμοποίησης των παράνομων συμφωνιών, που υπέγραψε το ψευδοκράτος με την Τουρκία.
 
Όμως, το βάρος της απόδειξης, για το προκύπτον ζήτημα, το οποίο προκλήθηκε από την τουρκική πλευρά, κανείς άλλος δεν μπορεί να το φέρει, παρά μόνο η ηγεσία του κόμματος. Η οποία είναι, επίσης, υποχρεωμένη να πει δημόσια πού στήριξε την αισιοδοξία του ο κ. Κυπριανού μετά τη συνάντησή του με τον κ. Νταβούτογλου; Εμείς δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν κατανόησε τι του είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, εκτός και αν υπήρχαν μεταφραστικά λάθη. Ήταν, όμως, τόσα πολλά, ώστε οι δυο πολιτικοί να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα; Ή μήπως, τελικά, ο κ. Νταβούτογλου πωλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες;
 
Πάντως, οι δημόσιες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού είναι σαφείς. Και αφήνουν εκτεθειμένη την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Η οποία, από τη μια επικαλείται τον ρεαλισμό, και από την άλλη, μέρα με τη μέρα, αποδεικνύεται ότι μάλλον ζει σε έναν διαρκή ουτοπισμό, που δεν της επιτρέπει να δει την αλήθεια: Ότι, δηλαδή, η τουρκική πολιτική παραμένει η ίδια, ότι οι Τούρκοι ανέκαθεν θεωρούσαν την ομοσπονδία ως διχοτόμηση, καθώς και ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση με τον εξευμενισμό και τους ευσεβοποθισμούς, τους οποίους χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να εισπράττει καθαρό ποινικό μητρώο διεθνώς και για να παγιώνει τα τετελεσμένα τής εισβολής, κατηγορώντας ακόμη και την ηγεσία του ΑΚΕΛ ότι με τη στάση της δεν βοηθά τη «λύση». Σύντροφοι, σας πήραν είδηση και αν δεν τους βάλετε φρένο, δυστυχώς, θα συνεχίσουν να σας εξευτελίζουν!

Top