Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Η ωρολογιακή βόμβα των κόκκινων δανείων

Η ωρολογιακή βόμβα των κόκκινων δανείων

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΤο μεγάλο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας και δη του τραπεζικού συστήματος είναι τα κόκκινα δάνεια που φτάνουν το 150% (27 δις ευρώ) περίπου επί του ΑΕΠ. Στην ουσία πρόκειται για εφιάλτη. Και το πρόβλημα διαιωνίζεται για τους εξής, μεταξύ άλλων, λόγους:

1. Οι οφειλέτες δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω της επικρατούσας κατάστασης. Ή υπάρχουν και αυτοί που θα μπορούσαν να πληρώσουν αλλά δεν το πράττουν, διότι προσδοκούν, για παράδειγμα, σε κούρεμα χρεών ή άλλων εκπτώσεων και ελαφρύνσεων.

2. Η ανάπτυξη του 1,5% δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την πραγματική οικονομία και αφενός να περιορίσει την ανεργία και αφετέρου να αυξήσει τους μισθούς.

3. Κάποιες από τις τράπεζες έχουν μεν ικανοποιητική επί του παρόντος ρευστότητα, αλλά δεν υπάρχουν εταιρείες με αξιόπιστα λογιστικά στοιχεία για να δανειστούν και, ως εκ τούτου, να αρχίσει να κινείται η πραγματική οικονομία. Μια εξέλιξη που είναι συναφής και με τις επενδύσεις από το εξωτερικό, που προϋποθέτουν επιτάχυνση διαδικασιών και μοντέλο ανάπτυξης.

Το πρόβλημα είναι ότι ο δείκτης των κόκκινων δανείων δεν πέφτει. Και υπό αυτές τις συνθήκες απειλείται και το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία. Γιατί; Διότι, υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστούν οι τράπεζες νέα ανακεφαλαιοποίηση για να μπορούν να διατηρούν τα κριτήρια που θέτει πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κανόνες του νέου ενιαίου τραπεζικού συστήματος και δη του μηχανισμού εξυγίανσης τραπεζών. Επιβάλλεται, λοιπόν, άμεση λύση για το καλό και των καταθετών και των δανειστών και του τραπεζικού συστήματος, καθώς και της οικονομίας γενικότερα. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι αυτές της κατηγοριοποίησης των δανείων αναλόγως της κάθε περίπτωσης χωριστά:

1. Της αγοράς κόκκινων δάνειων από μεγάλα «φαντ» του εξωτερικού. Είναι, όμως, επιλογή που πρέπει να λάβει υπόψη την κοινωνική συνοχή και την κάλυψη της ελλειμματικής νομοθεσίας, καθώς και την πολιτική βούληση που δεν είναι επαρκής λόγω της διαπλοκής.

2. Την πακετοποίηση κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων, των οποίων η εκμετάλλευση μπορεί να θεωρηθεί ελκυστική από τους επενδυτές.

3. Των πολιτών και εταιρειών, που αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης και την παροχή ελαφρύνσεων.

4. Των πολιτών και εταιρειών που έχουν και δεν πληρώνουν, και για τους οποίους η ανοχή πρέπει να τερματιστεί.

5. Των εταιρειών που ζουν παρασιτικά, δεν έχουν προοπτική και είναι ζημιογόνες και για τους ίδιους και για την οικονομία. Πρόκειται για μαύρες τρύπες που πρέπει να κλείσουν.

6. Των εταιρειών που έχουν μεν προβλήματα, αλλά έχουν προοπτικές βιωσιμότητας και μπορούν να ανακάμψουν δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

8. Των νέων υγειών εταιρειών που μπορούν να παράγουν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στις νέες θέσεις εργασίας.

9. Της εκπαίδευσης ανέργων και στελεχών εταιρειών, για να αποκτήσουν δεξιότητες και να ενταχθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Ειδικώς, οι άνεργοι με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να βρίσκουν ευκολότερα εργασία και, ως εκ τούτου, θα δύνανται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ευκολότερα. Και οι δύο αυτές επιλογές, εκπαίδευσης ανέργων και στελεχών εταιρειών, οδηγούν στη μείωση της ανεργίας, στην ανάπτυξη της πραγματικής αγοράς, στην κοινωνική συνοχή, καθώς και στη σταδιακή μείωση του δείκτη των κόκκινων δανείων. Ο οποίος είναι σήμερα ο χειρότερος στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί το έχουν πει και το γνωρίζουν και οι πολιτειακοί αξιωματούχοι και οι τραπεζίτες. Τελειώνει ο χρόνος. Εάν η Κυβέρνηση, η Βουλή και η Κεντρική Τράπεζα δεν ασχοληθούν σοβαρά και αποτελεσματικά με το θέμα, τότε θα μετράμε λεπτό προς λεπτό, μήνα προς μήνα, μέχρι να σκάσει η ωρολογιακή βόμβα μέσα στα χέρια μας. Αυτό και αν θα είναι ανευθυνότητα! Δεν υπάρχει άλλοθι.


Top