Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Οι ζαβολιές του Κυβερνήτη Έιντε

Οι ζαβολιές του Κυβερνήτη Έιντε

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΗ αποικιοκρατία στην Κύπρο συνεχίζεται. Είναι θέμα κομματικής κουλτούρας. Και ο κ. Έιντε, που είναι καλά διαβασμένος, έχει αναλάβει ως νέος Κυβερνήτης της Κύπρου, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται ως εκλιπούσα να ενορχηστρώνει τα σχέδιά του.

Ο κ. Έιντε είναι ο αρχιτέκτονας του νέου διχοτομικού σχεδίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από το σχέδιο Ανάν. Προωθεί την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος, την ίδια στιγμή που το ψευδοκράτος αναβαθμίζεται σε ισότιμου καθεστώτος συνιστών τουρκοκυπριακό κράτος.

Μέσα σε αυτή τη λογική έχει στήσει το χριστουγεννιάτικο κοινό διάγγελμα, το οποίο, πέραν από τον αθώο κοινωνικό του χαρακτήρα, έχει στείλει διεθνώς σαφή μηνύματα: Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, δύο Πρόεδροι, δύο λαοί. Και μετά αναμένει η Κυβέρνηση ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Αστείο! Πρόκειται για κυβερνητικές δηλώσεις που στοχεύουν στην κάλυψη της πολιτικής για την εν δυνάμει λύση, που προνοεί ότι στη λογική του «acknowledgment», που σημαίνει την αποδοχή του ενός από τον άλλο, θα εμπεδωθούν με τη λύση τα διχοτομικά τετελεσμένα της εισβολής.

Μια πολιτική πρακτική, που στήνει στο απόσπασμα την ίδια την ένταξή μας στην ΕΕ και τα διπλωματικά και νομικά εργαλεία δημοκρατικής λύσης, για να ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της ομοσπονδίας ότι δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή. Άλλωστε, οτιδήποτε και αν λεχθεί ως εναλλακτική επιλογή, έχουν προγραμματισμένη απάντηση: Μα δεν δέχεται η Τουρκία.

Με αποτέλεσμα να εισηγούνται ό,τι επιβάλλει η Άγκυρα ως λύση, αλλά επειδή τους θεωρεί δεδομένους, κάθε φορά που υποχωρούμε στις συνομιλίες, οι Τούρκοι θέτουν νέες αξιώσεις, εφόσον έχουν γίνει δεκτές οι προηγούμενες.

Τώρα μάλιστα, μετά το διάγγελμα των «δύο συμπροέδρων», ο κ. Έιντε οργανώνει την άτυπη πενταμερή του Νταβός. Ερώτημα: Ως τι θα μεταβεί στο Νταβός ο κ. Ακιντζί; Ως ο νέος συνεταίρος; Ερώτημα συναφές: Ισχύουν ή όχι τα ψηφίσματα 541 και 550, που καθιστούν σαφές ότι το ψευδοκράτος και οι θεσμοί του, δηλαδή ο κ. Ακιντζί, είναι παράνομοι;

Πότε έχει αποποιηθεί τον τίτλο του «Προέδρου» ο κ. Ακιντζί; Ποτέ. Στην ουσία ο κ. Έιντε με την ανοχή της Κυβέρνησης θέτει σε εφαρμογή αυτό το οποίο ζητά επί μακρόν η Τουρκία από τον ΟΗΕ: Τον παροπλισμό των ψηφισμάτων 541 και 550 και την άρση της λεγόμενης απομόνωσης, η οποία ουδόλως επιβάλλεται εξ ημών, αλλά ως αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής.\

Όπως ελέχθη επισήμως, ο κ. Έιντε, ως νέος Κυβερνήτης, ανέλαβε από μόνος του να καλέσει στο Νταβός τον κ. Ακιντζί. Και η Κυβέρνηση εμφανίσθηκε ενοχλημένη. Ερώτημα: Από τον Σεπτέμβριο, που έχει επιδοθεί η πρόσκληση, δεν ενημερώθηκε η Κυβέρνηση; Δεν πήρε είδηση; Καλά, πού είναι η εμπιστοσύνη που ισχυρίζονται ότι υπάρχει μεταξύ των μερών και του κ. Έιντε στις συνομιλίες; Από την αντίδραση της Κυβέρνησης συνάγει κάποιος το συμπέρασμα ότι ο κ. Έιντε έχει κάνει ζαβολιές. Δημιουργεί τετελεσμένα. Είναι εκτός των όρων εντολής του.

Υπό αυτές τις συνθήκες δικαίως θα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι μας παίρνουν για αφελείς. Και ότι μπορούν να μας δουλεύουν. Και απόδειξη τούτου είναι ότι, αντί να διεκδικούν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, όπως η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 καθορίζει, προωθούν τη διάλυσή της και την αντικατάστασή της από δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη, εκ των οποίο το ένα θα είναι το υφιστάμενο ψευδοκράτος.

Και αναφερόμαστε στην 21η Σεπτεμβρίου του 2005, διότι η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ως σημαία της, χωρίς όμως να έχει κανένα πρόβλημα να την υποστείλει, με τη βοήθεια του Κυβερνήτη Έιντε, και να υψώσει στη θέση της τη σημαία της νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής υπό το ηχηρό χειροκρότημα του Μουσταφά Ακιντζί και της Άγκυρας.

 


Top