Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Ο χρησμός του Κασουλίδη

Ο χρησμός του Κασουλίδη

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός Αναλυτής


Ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης έδωσε χρησμό: εντός του 2016 το Κυπριακό είτε θα καταλήξει σε συμφωνία είτε θα υπάρξει ναυάγιο. Δηλαδή έθεσε χρονοδιάγραμμα. Άλλωστε ήταν, ανέκαθεν, θιασώτης της τουρκικής αντίληψης για λύση εξπρές, διότι πάσχει από το ιστορικό άγχος της αυτοδικαίωσης για το «ναι» που είπε το 2004 στο σχέδιο Ανάν.
 
Όταν, όμως, η πολιτική καθίσταται εμμονή και ψυχολογικό σύμπλεγμα, οι επιστήμες των Διεθνών Σχέσεων και των Συγκρούσεων, των Συμφερόντων και της Ισχύος, των Ισοζυγίων Δυνάμεων, όπως η ρεαλιστική σχολή σκέψης καθορίζει, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Και ρόλο αναλαμβάνουν κλάδοι της Ιατρικής και της Ψυχολογίας. Αυτοί οι τομείς ενδεχομένως να είναι βατοί για τον Κύπριο ΥπΕξ. Τους άλλους είναι πρόδηλο ότι δεν τους κατέχει.
 
Διότι, αν τους κατείχε, δεν θα υποστήριζε το σχέδιο Ανάν και δεν θα αναφερόταν σε Μικρασιατική Καταστροφή, ούτε λίαν προσφάτως θα προέβαλλε ως εργαλείο βιωσιμότητας της λύσης τη βρετανική αντίληψη περί της κυπρογενούς συνείδησης, ως να εκπροσωπεί την ΕΔΟΝ, παρότι εξελέγη ως βουλευτής περνώντας από τα Εθνικόφρονα Σωματεία και δηλώνοντας Ελληνολάτρης.
 
Τι σόι Ελληνολάτρης μπορεί να είναι κάποιος που εισηγείται την κατάργηση της εθνικής συνείδησης και την εφαρμογή μιας λύσης, δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που είναι ιστορικώς αποδεδειγμένο ότι είναι μια τουρκική διχοτομική φόρμουλα, που πήρε σάρκα και οστά στο σχέδιο Ανάν; Το οποίο μανιωδώς, όχι μόνο ο κ. Κασουλίδης, αλλά και άλλοι, επιθυμούν να ξαναφέρουν στον λαό με άλλο όνομα, όπως διατυμπανίζουν οι Τούρκοι.
 
Το έχουμε πει και το ξαναλέμε για να εμπεδωθεί: Εάν είναι αυτήν τη λύση που θέλετε, κ. Υπουργέ των Εξωτερικών όπως και τα λοιπά μέλη της Κυβερνήσεως, καθώς και μερίδα της ηγεσία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, προχωρήστε από τώρα να αναγνωρίσετε το ψευδοκράτος ως ισότιμο συνιστών κράτος στη βάση του acknowledgment, δηλαδή της αποδοχής.
 
Και μετά, ειδικώς οι «εθνικόφρονες της ομοσπονδίας», μεταβείτε στα εθνικόφρονα σωματεία για να εκφωνήσετε πανηγυρικούς και να πλέξετε το εγκώμιο, σε ποιους; Στους ήρωες. Σε εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν. Δεν είναι ντροπή; Αυτό δεν είναι και ανήθικο; Τουλάχιστον μην πηγαίνετε, μη μιλάτε ούτε για τους νεκρούς της ΕΟΚΑ ούτε για εκείνους του ΄63-΄64 ούτε γι' αυτούς της εισβολής του ΄74. Άστε τους στην ησυχία τους.
 
Και επειδή, κ. Υπουργέ, δεν ανήκωμεν στο απορριπτικό στρατόπεδο που εξελίσσεται σε σύμμαχό σας, λόγω έλλειψης επαρκούς εναλλακτικής πρότασης, σας υποβάλλουμε το αυτονόητο: Είπατε ότι τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, εάν δεν αποφασιστούν όλα. Και ταυτοχρόνως πανηγυρίζετε για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, που προνοεί την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
 
Εμάς αυτή είναι η εναλλακτική μας πρόταση, την οποία εσείς και οι λοιποί υποστηρικτές της διχοτομικής ομοσπονδίας, επικοινωνιακά και μόνο, σηκώνετε ως λάβαρο για να ρίχνετε στάχτη στα μάτια του κόσμου και για να δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα στη συνείδησή σας.
 
Διότι, κ. Υπουργέ, η πολιτική που υπηρετείτε και που προωθείτε δεν οδηγεί στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αλλά στη διάλυσή της και στην αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ισότιμου συνιστώντος κράτους από εσάς του ιδίους.
 
Συγχαρητήρια. Και εις ανώτερα. Να συνεχίσετε μαζί με τους υπόλοιπους «Ελληνολάτρεις» και μη την πολιτική σας καριέρα στο Προεδρικό ή σε οποιαδήποτε άλλο Συμβούλιο ή θέση της τουρκικής και βρετανικής προελεύσεως ομοσπονδίας, βγάζοντας αναμνηστικές φωτογραφίες με τον Σουλτάνο -όπως η δημοκρατική Ευρώπη χαρακτηρίζει - Ταγίπ Ερντογάν, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Ελληνιστί, πατέρα των Τούρκων.
 

Top