Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Φορτώνει την πολιτική ευθύνη στη Λευκωσία

Φορτώνει την πολιτική ευθύνη στη Λευκωσία

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΣτη Λευκωσία ανήκει το δικαίωμα του βέτο επί των τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, οπότε αυτή έχει, εκτός από το δικαίωμα, και την ευθύνη. Αυτό ήταν το μήνυμα του Επιτρόπου Αρμόδιου για Θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, όταν παρουσίασε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επίσημα, τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της πορείας των υποψηφίων για ένταξη χωρών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Οι τοποθετήσεις αυτές είναι εκ των πραγμάτων συναφείς με το παρασκήνιο που θέλει την Τουρκία να ζητά ως ανταλλάγματα, για μια θετικότερη στάση στην ανθρωπιστική κρίση, το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων. Κάποια εκ των κεφαλαίων αυτών είναι μπλοκαρισμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στήριξη σε λύση και δημοψηφίσματα
Ο Κοινοτικός Επίτροπος τόνισε ότι θα ήταν σημαντικό να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα για τα οποία ενίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι και για τα λοιπά ενταξιακά κεφάλαια, τόσο για το άνοιγμα όσο και για το κλείσιμό τους, χρειάζεται ομοφωνία σε επίπεδο Διακυβερνητικό. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη σε κάθε περίπτωση και η σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και επειδή περί Κύπρου και ενταξιακής πορείας ο λόγος, ο κ. Χαν επανέλαβε τη στήριξη της Επιτροπής και της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Υπάρχει, όπως είπε, ελπίδα, για τελική λύση η οποία θα τεθεί, κατά την έκφρασή του, σε δημοψήφισμα και θα έχει επίδραση στην ενταξιακή πορείας της Τουρκίας

Αρνητική στάση και κυρώσεις
Ως γνωστόν, στην έκθεση γίνεται λόγος για τη στήριξη της Τουρκίας προς την επανέναρξη των συνομιλιών και προς τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε κατά τρόπον ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε ευθύνη από τους ώμους της, ενώ ταυτοχρόνως γίνεται ρητή αναφορά στις κυπρογενείς υποχρεώσεις, όπως αυτές αναφέρονται στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο (άρση τουρκικού εμπάργκο σε πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας), όπως προκύπτουν από την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, που αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας, όμως, την εκπλήρωση η Λευκωσία δεν απαιτεί επισήμως ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της τουρκικής ενταξιακής της πορείας.

Στην έκθεση καταγράφεται η άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και δη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η αμφισβήτηση των ειδικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς όμως να συνοδεύονται οι διαπιστώσεις αυτές με πρόσθετα σε βάρος της Άγκυρας μέτρα για δύο λόγους, όπως διπλωματικές πηγές αναφέρουν: 1. Η ΕΕ έχει στην παρούσα φάση ισχυρό φλερτ με την Τουρκία, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης, οπότε δεν θεωρεί ότι είναι ο ορθός χρόνος για κυρώσεις και για όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ήταν επί τούτου χαρακτηριστική η αναφορά του Επιτρόπου Χαν, ο οποίος τόνισε, μάλιστα, ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος. 2. Οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού είναι σε εξέλιξη, όπως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν διαμηνύσει στις Βρυξέλλες, ότι είναι κρίσιμη περίοδος, ότι είναι κοντά η λύση και ότι δεν θα πρέπει η ΕΕ να προβεί σε ενέργειες που θα εμφανιστούν ως εμπόδιο στο τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, τονίζεται, προφανώς είναι γι’ αυτόν το λόγο που η Λευκωσία δεν έχει ζητήσει πρόσθετες κυρώσεις. Και αυτό συνέβη ακόμη και πέρυσι, όταν είχαν επιβληθεί μπαράζ κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

 


Top