Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Στην αυλή της χώρας των δράκων…

Στην αυλή της χώρας των δράκων…

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΠέραν της αυτονόητης πολιτικής διάστασης, που είναι πρόδηλη και συναφής με το Κυπριακό, η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου στην Κίνα θα έχει νόημα, εάν έχει αποτέλεσμα. Αλλιώς, θα είναι ένα αναβαθμισμένο ταξίδι αναψυχής. Για να υπάρχει, όμως, αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχει όραμα, στόχος, σχεδιασμός και στρατηγική υλοποίησης, καθώς και τρεις άλλοι παράγοντες: 1. Φιλικό περιβάλλον, που σημαίνει ευέλικτη κυπριακή και αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία, και 2. Σταθερό και αξιόπιστο νομοθετικό και φορολογικό σύστημα. Τρίτο, Δημιουργία υποδομών και σοβαρή εσωτερική επιχειρηματικότητα.

Ερώτημα: Γιατί και σε ποιους τομείς θα ήταν δυνατό να επενδύσει η Κίνα στην Κύπρο επ’ ωφελεία αμφοτέρων των πλευρών; Ήδη υπήρξε μια προσπάθεια και συνεχίζεται στους τομείς των ακινήτων και του τουρισμού. Όμως, δεν σώζεται έτσι η παρτίδα. Συνεπώς, χρειάζεται διεύρυνση των τομέων δράσης. Και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί έμφαση: 1. Στη δυνατότητα συνεργασίας στον τραπεζικό τομέα με τη διερεύνηση του εδάφους για αδειοδότηση κινεζικών τραπεζών στην Κύπρο. 2. Στον εταιρικό τομέα και στη συναφή παροχή υπηρεσιών. 3. Στην εκπαίδευση.

Εάν, όπως λέγεται, θα πρέπει να γίνουμε εκπαιδευτικό κέντρο, η Κίνα είναι ένας καλός χώρος άντλησης φοιτητών, εφόσον όμως επιλυθούν ζητήματα αμοιβαίας αναγνώρισης πτυχίων. Και κάτι άλλο, ιδιαιτέρως σημαντικό. Θα πρέπει ο Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση ν' αποφασίσουν εάν όντως θέλουν την Κύπρο εκπαιδευτικό κέντρο ή όχι. Εάν η απάντηση είναι θετική, σημαίνει ότι οι λειτουργοί του Υπουργείου θα πρέπει να υπηρετούν αυτήν την πολιτική και όχι να την υποσκάπτουν, όπως σε ουκ ολίγες περιπτώσεις γίνεται σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για τα λοιπά εμπλεκόμενα Υπουργεία, όπως είναι το Εξωτερικών και το Εσωτερικών. Κατ' αναλογίαν θα πρέπει να ενεργεί, δηλαδή με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, και το Υπουργείο Οικονομικών, το τραπεζικό σύστημα, καθώς και άλλοι θεσμοί, όπως η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

Τονίζονται τα ανωτέρω επειδή ανάλογες επισκέψεις τόσο του νυν Προέδρου, όσο και παλιότερα του Δ. Χριστόφια σε αραβικές χώρες, εξελίχθηκαν σε φιάσκο. Πολλά ελέχθησαν, και λίγα έως ελάχιστα έγιναν. Είναι, δε, πρόδηλο ότι και όσα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου είχαν συνοδέψει τον Πρόεδρο στα ταξίδια, αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων. Μακάρι να υπήρχαν στοιχεία που να μαρτυρούσαν το αντίθετο. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, επισημαίνουμε ότι η κριτική αυτή είναι εποικοδομητικού χαρακτήρα, για να αποφύγουμε λανθασμένες κινήσεις και πρακτικές του παρελθόντος.

Όταν ο Πρόεδρος με τη συνοδεία του φτάσουν στην αυλή και μετά περάσουν στις αίθουσες υποδοχής και συνομιλιών τού Κινέζου γίγαντα, θα πρέπει να ξέρουν πού πατούν και πού πηγαίνουν. Τι θέλουν. Συγκεκριμένα και με πλάνο υλοποίησης. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Σε όλα τα επίπεδα. Και στο πολιτικό και στο οικονομικό. Ειδικώς, στην οικονομία, η Κίνα θα μπορούσε ν' αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα, ένα κλειδί στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και στην ανάπτυξη.

Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος έχει τα ανωτέρω, ενδεχομένως και πολλά άλλα, κατά νουν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες παραγωγής πολιτικών και οικονομικών ωφελημάτων. Εφόσον, λοιπόν, προκύψουν θετικά χειροπιαστά αποτελέσματα, τότε, δικαίως, οι επαφές του Προέδρου στη χώρα των δράκων -που συμβολίζουν τη δύναμη, το θάρρος, την ανδρεία και τη θεότητα- θα θεωρηθούν επιτυχείς. Και, ως εκ τούτου, κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι επρόκειτο γι' ακόμη ένα ταξίδι αναψυχής…


Top