Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Τέλος τα πειράματα, νέα σελίδα…

Τέλος τα πειράματα, νέα σελίδα…

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΤα δύσκολα για την Ελλάδα τώρα αρχίζουν. Οι χθεσινές εκλογές και η νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας ακόμη σταθμός στον Γολγοθά των Ελλήνων.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή. Τέλος τα πειράματα. Στοίχισαν ακριβά. Και επέφεραν δυσβάστακτα βάρη, που αποτυπώνονται επί του τρίτου μνημονίου, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί. Γιατί έχει ήδη υπογραφεί. Επιβάλλεται λοιπόν κυβέρνηση μακράς πνοής. Με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων κομμάτων. Για να μην έχουμε αυτούς που είναι μέσα να βρίσκονται συνεχώς κάτω από τον πετροβολισμό εκείνων που θα είναι έξω.

Είναι δε, αυτονόητο γιατί χρειάζεται κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και μακράς πνοής με σοβαρή αντιπολίτευση, που θα ασκεί γόνιμη κριτική και δεν θα λαϊκίζει ασυστόλως. Διότι, χωρίς πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, δεν θα μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Οι οποίες πρέπει να είναι συναφείς με τη δημιουργία ενός σοβαρότερου και αποτελεσματικότερου κράτους, που θα απαλλαγεί από την ομηρία των συνδικάτων και θα δώσει ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Κανείς ξένος δεν θα επενδύσει σε ένα χάος και σε μια δυσλειτουργική δημόσια υπηρεσία, διεφθαρμένη και αναποτελεσματική, που θεωρεί το επιχειρείν ως αδίκημα.

Η απειλή για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη είναι πάντα στο τραπέζι. Και θα είναι έντονα εμφανής, εάν δεν προχωρεί το μνημόνιο και αν εμφανιστούν οι κουτοπονηριές και οι ψευτομαγκιές του πρόσφατου παρελθόντος. Τα κράτη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ανάλογα με την Ελλάδα προβλήματα και μνημόνια προχώρησαν. Και οι θηλιές χαλάρωσαν. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η χώρα πρέπει να μπει σε μια εποχή απελευθερωμένη από ένα συμπλεγματικό αριστερόστροφο κρατικισμό, που παραπέμπει σε σοβιετικές οικονομικές και κοινωνικές λογικές, και ακολουθεί τις τραγωδίες του πρώην ανατολικού μπλοκ σε άλλη έκδοση.

Είναι πρόδηλη η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής και κοινωνικής, καθώς και οικονομικής κουλτούρας. Που θα δημιουργεί μια νέα τάξη πραγμάτων, η οποία εντός των μεταρρυθμίσεων, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου, για να γίνει η χώρα αυτάρκης στα του οίκου της. Και για να περάσει στην εποχή του εκσυγχρονισμού, της τεχνολογίας και της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων ως πυλώνων έρευνας και καινοτομίας. Για να είναι δυνατή η περισσότερη απορρόφηση προγραμμάτων από την ΕΕ και αλλού. Για να παραμένει η νέα γενιά στη χώρα. Για να κλείσει η κάνουλα προς το εξωτερικό και να χάνεται ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο.

Εμείς, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, δεν έχουμε μόνο συναισθηματικό ενδιαφέρον και αγωνία για την Ελλάδα. Είναι και ζητήματα συμφερόντων και ισχύος σε μια εποχή και περιοχή με ιδιαίτερες ευαισθησίες, προβλήματα, πολέμους, καθώς και με τουρκικές και άλλες τρομοκρατικές απειλές, που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν από κοινού εντός και εκτός της ΕΕ, όπου συμμετέχουμε. Για να προχωρήσουμε μαζί, με κοινούς στόχους και επιλογές. Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό και ορθολογιστικής εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, από το Αιγαίο ώς την Κύπρο, στο πλαίσιο κοινής στρατηγικής, καθώς και συμμαχιών και συνεργασιών με γειτονικούς λαούς, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και άλλα κράτη. Μέσα από την περιπλοκότητά του ελληνικού ζητήματος τα πράγματα μπορούν να ειπωθούν απλά:

Η Ελλάδα δεν έχει επιλογή παρά μόνο να γυρίσει σελίδα και να τραβήξει μπροστά. Και να βγάλει τον γύψο. Διότι, μια αποδυναμωμένη Ελλάδα στους συντελεστές ισχύος της, από τις ένοπλές δυνάμεις ώς το εμπόριο, την οικονομία κα την κοινωνική συνοχή, επηρεάζει και την Κύπρο αρνητικά. Αντιστρέφοντας τη διαπίστωση αυτή κατά θετικό τω τρόπω, μπορεί να γίνει αντιληπτό το εξής: Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Κύπρος. Εάν και όταν το θέλουμε ως Έθνος.


Top