Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Η φούσκα της ευφορίας και η καρφίτσα του Ακιντζί

Η φούσκα της ευφορίας και η καρφίτσα του Ακιντζί

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΑπό πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς; Η μία δήλωση Ακιντζί διαδέχεται την άλλη. Και αφήνει εκτεθειμένη την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, που επιμένουν ότι υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Είπε λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο κ. Ακιντζί: Πρώτο, θα παραμείνουν όλοι οι έποικοι που έχουν «πολιτογραφηθεί». Δεύτερο, δεν αποδέχεται, όπως είπε ο διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τη νέα δομή και την παρθενογένεση. Τρίτο, στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν την πλειοψηφία και στον πληθυσμό και στην ιδιοκτησία. Διότι, όπως τόνισε ο κ. Ακιντζί, πώς αλλιώς θα ελέγχουν τον Βορρά. Και διευκρίνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν τα κριτήρια που θα τεθούν στην Επιτροπή για το περιουσιακό, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει ο χρήστης.

Δηλαδή, τα κριτήρια θα τεθούν είτε για να ξεπουληθούν οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων είτε για να ανταλλαγούν. Ερώτημα: Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Και αυτό δεν το λέμε εμείς, ότι δηλαδή υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Το έχει δηλώσει δημόσια ο κ. Μαυρογιάννης την περασμένη Πέμπτη. Βεβαίως, ο κ. Ακιντζί έχει βρει τη λύση. Από το φυσικό αέριο. Δηλαδή θα αποζημιώσουμε τους εαυτούς μας. Και θα τη βγάλει η Τουρκία καθαρή, που φέρει την ευθύνη. Με άλλα λόγια, θα τους δώσουμε πλειοψηφία πληθυσμού, εδάφους και θα πληρώσουμε και τον λογαριασμό. Χωρίς να έχουν οι Ελληνοκύπριοι δικαίωμα ψήφου στον Βορρά. Διότι, εάν έχουν ψήφο δεν θα λειτουργήσει εκεί, και μάλιστα εσαεί, τουρκικό κρατίδιο!

Πού είναι λοιπόν η επανένωση όταν: 1. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, άρα θα είναι ξένοι στη μισή τους πατρίδα. 2. Οι Τουρκοκύπριοι στον Βορρά θα έχουν πλειοψηφία επί του εδάφους και του πληθυσμού. 3. Ο κ. Ακιντζί ζητά πρωτογενές δίκαιο, δηλαδή παρθενογένεση και 4. Υποστηρίζει ότι η κυριαρχία πηγάζει από δύο λαούς. Και, όπως μαρτυρούν τα τουρκικά έγγραφα, από δύο χωριστές αυτοδιαθέσεις.
Ιδού λοιπόν πώς ερμηνεύει, όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και ο Μουσταφά Ακιντζί την ομοσπονδία, θεωρώντας -όπως παραδέχθηκε ο κ. Μαυρογιάννης- ότι το κοινοτικό κεκτημένο στρέφεται εναντίον του «λαού του». Μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι ουδόλως κατανοεί γιατί οι Ελληνοκύπριοι αντιδρούν όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δέχονται τους «εκλεγμένους εκπροσώπους» του ψευδοκράτους. Και συναφώς υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν έχει ρόλο στο Κυπριακό, παρά μόνο τεχνοκρατικό. Όπου και αν ρωτηθεί. Διότι η διαδικασία ανήκει στον ΟΗΕ.

Ερώτημα: Πώς είναι δυνατό να μοιράζεται το διχοτομικό όραμα του κ. Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Ποια είναι τα νέα δεδομένα στα οποία αναφέρθηκε προ δέκα ημερών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επί τη βάσει των οποίων δημιουργούνται προϋποθέσεις βιώσιμης λύσης; Πού διαφέρουν οι θέσεις Ακιντζί με εκείνες του Έρογλου; Πού είναι ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας του κ. Ακιντζί; Στο ότι φοβάται την εφαρμογή του κεκτημένου; Και γιατί τη φοβάται; Διότι εάν υιοθετηθούν οι αρχές της ΕΕ δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Δεν θα μπορεί να είναι εσαεί ο Βορράς τουρκικός, ο οποίος ήταν προ του '74 ελληνικός. Και διότι θα ανατραπούν και δεν θα νομιμοποιηθούν τα τετελεσμένα της εισβολής και του ψευδοκράτους ως συνεταιρικού και ισότιμου συνιστώντος κράτους.

Η φούσκα της αλλαγής πολιτικής από την τουρκική πλευρά σπάζει με την καρφίτσα του ίδιου του Ακιντζί. Και αφήνει γυμνή την αλήθεια. Η οποία είναι τόσο άσχημη που κάποιοι δεν μπορούν να αντέξουν. Ούτε καν να τη διορθώσουν μπορούν. Παγιδεύτηκαν στο κάλπικο εύφορο κλίμα. Στα λάθη τους. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τα πληρώσουμε. Και ότι θα αναλάβουν σύντομα τις ευθύνες τους, βρίσκοντας τρόπους απεγκλωβισμού.


Top