Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Ο Ακιντζί διαλύει τις ψευδαισθήσεις

Ο Ακιντζί διαλύει τις ψευδαισθήσεις

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΟ Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης και η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενο του εγγράφου, που κατέθεσε η «Κυβέρνηση» των κατεχομένων του Μουσταφά Ακιντζί στον ΟΗΕ, περί «δύο λαών», «δύο γειτόνων», καθώς και περί «δύο ανεξάρτητων αυτοκυβερνωμένων κρατών».

Δεν ενοχλήθηκαν από τις «απαράδεκτες τουρκικές θέσεις», όπως ορθά τις χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ και άλλα κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ, η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι. Κασουλίδης και ΑΚΕΛ τις θεωρούν ρουτίνα. Και ενοχλήθηκαν, επειδή το έγγραφο είδε το φως της δημοσιότητας! Επειδή αποκαλύπτεται ότι οι αναφορές σε «καλό κλίμα» είναι ψευδαίσθηση. Ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή στην τουρκική πολιτική.

Γιατί άραγε δεν θυμώνουν με τον κ. Ακιντζί και την Τουρκία και είναι πυρ και μανία με όσους λένε την αλήθεια στον λαό; Σε λίγο τι θα συμβεί δηλαδή, θα μας απαγορεύσουν να μιλούμε και να γράφουμε, επειδή αναφερόμαστε στις θέσεις Ακιντζί και Άγκυρας, που καταδεικνύουν ότι αμφότεροι συνεχίζουν να θέλουν λύση δύο συνιστώντων κρατών, ισότιμου καθεστώτος, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας; Πού είδαν την αλλαγή στην τουρκική πολιτική; Στο γεγονός, μήπως, ότι ο κ. Ακιντζί ζητούσε προεκλογικά την ψήφο των εποίκων και μετεκλογικά σημείωνε ότι είναι εκτός πραγματικότητας όσοι πιστεύουν ότι οι έποικοι θα μπουν σε πλοία και θα επιστρέψουν στην Τουρκία; Ποιοι είναι εκτός πραγματικότητας;

Όχι εμείς. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο κ. Κασουσίδης, ο οποίος σημειωτέον ότι πανηγύριζε στις 28 Μαΐου γιατί, όπως ισχυριζόταν, συνέβαλε στη διαγραφή της φράσης «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία» από το τουρκικό έγγραφο, το οποίο είχε καταθέσει η Άγκυρα στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ. Τώρα, υποστηρίζει ότι πρόκειται για «έγγραφο ρουτίνας», παρότι ο κ. Ακιντζί αναφέρεται σε «επί μακρόν εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία». Και σε πολλά άλλα. Όσο δε για το τουρκικό έγγραφο της 28ης Μαΐου του 2015, το οποίο κατατέθηκε στην ΕΕ, ο Υπουργός των Εξωτερικών αρνήθηκε να το δώσει στη δημοσιότητα.

Για να μην χαλάσει το «καλό κλίμα». Για να μην μάθει ο πολίτης τι πραγματικά συμβαίνει. Ότι και η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί επιμένουν σε πρωτογενές δίκαιο, δηλαδή παρθενογένεση και σε λύση «δύο κρατών» στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ευτυχώς που οι ηγεσίες έχουν διαφορά από τη βάση, η οποία κατανοεί ότι κάποιοι επιχειρούν να της πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Τι να περιμένει όμως ο πολίτης από χρεοκοπημένες κομματικές και οικονομικές ελίτ και επαγγελματίες πολιτικούς, που διέλυσαν το κράτος και σήμερα προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι θα το αναστήσουν με πακτωλούς δήθεν χρημάτων, μέσα από τη διχοτομική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας; Το «στημένο παιχνίδι» δεν το χαλούμε εμείς, αλλά ο ίδιος ο κ. Ακιντζί και η Άγκυρα. Αυτοί καρφώνουν πισώπλατα και τον κ. Κασουλίδη και την ηγεσία του ΑΚΕΛ και τον ίδιο τον Πρόεδρο. Ποιο κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν να επικαλούνται, όταν τη στιγμή που στήνονταν φιέστες, στις 28 Ιουλίου στο Κάστρο του Οθέλλου, ο Ακιντζί έστελνε επιστολή στον ΟΗΕ και αναφερόταν σε «επί μακρόν εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία»; Και έλεγε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Δεν υπάρχεις»! Είσαι «προπαγανδιστής» και τηρείς «εχθρική στάση» κατά του «τουρκοκυπριακού λαού». Αυτά αναφέρονται, όπως και άλλα, στο «έγγραφο ρουτίνας».

Ούτε μαζί μας, ούτε με τους πολίτες που διαφωνούν μαζί τους, ούτε με τον κ. Ακιντζί θα πρέπει να είναι θυμωμένο το κομματικό και οικονομικό κατεστημένο, αλλά με τον εαυτό του. Διότι αποτυγχάνει, ως συνήθως, να πουλήσει ακόμη και τις ψευδαισθήσεις του ως πραγματικότητες. Τις διαψεύδει ο κ. Ακιντζί. Και εμφανίζει τους ημετέρους αποτυχημένους πλασιέ της διχοτόμησης! Το ότι η υπό συζήτηση ομοσπονδία είναι διχοτομική το διαλαλεί στον ΟΗΕ ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Όχι εμείς.


Top