Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Η ομοσπονδία της… Νορβηγίας

Η ομοσπονδία της… Νορβηγίας

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΕλέχθη δημοσίως ότι βρισκόμαστε μπροστά στον καταρτισμό του κεντρικού συντάγματος της λύσης.

Του κοινού ομοσπονδιακού. Και το λέμε έτσι, διότι θα υπάρχουν άλλα δύο. Ένα για κάθε συνιστών κράτος. Επί τη βάσει δε των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων, τα τρία συντάγματα θα έχουν την ίδια τυπική ισχύ. Δηλαδή κανένα δεν θα μπορεί να υπερισχύει του άλλου.

Θα είναι ισοϋψή. Με άλλα λόγια, θα υπάρχει μεν κεντρική συνταγματική τάξη, η οποία όμως θα διαιρείται στα δύο. Κατά τρόπο ισότιμο. Η διζωνικότητα, όπως είχε πει στη Λουκέρνη το 2004 ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, πέρασε από το έδαφος στις εξουσίες.

Στην κυριαρχία, η οποία θα πηγάζει εξίσου από τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκύπριους. Μια αναφορά που καταγράφεται στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, την οποία η τουρκική πλευρά ανέκαθεν συνέδεε με τη διχοτομική αρχή των διπλών πηγών εξουσίας, που αποτυπώνεται, εκτός των άλλων, στην αρχή των ισοϋψών συνταγμάτων των δύο συνιστώντων κρατών, που στην τουρκική γλώσσα έχουν την ίδια έννοια με εκείνη των συνιδρυτικών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ουδόλως οδηγούμαστε στη λογική της διατήρησης ή της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συντάγματός της, αλλά στην εξαφάνισή της. Στη διάλυσή της. Ερώτημα: Εάν με την υπογραφή της λύσης η Τουρκία δεν την εφαρμόσει, πώς μπορούμε να κατοχυρωθούμε πλέον ως κράτος, όταν δεν θα υπάρχει επιστροφή στη Ζυρίχη και στην ενιαία κρατική δομή; Ποιο από τα δύο συνιστώντα κράτη θα αναγνωρίζεται; Το ελληνοκυπριακό ή το τουρκοκυπριακό; Και τα δύο ή κανένα;

Το πρόβλημα της βιωσιμότητας και της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η υπό συζήτηση δομή της ομοσπονδιακής λύσης, η οποία δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά ανοίγει τη νέα σελίδα του, αφού θα έχουμε ένα πολυδαίδαλο πολιτειακό σύστημα, που δεν θα βελτιώνει τις αδυναμίες της Ζυρίχης, αλλά θα τις πολλαπλασιάζει.

Εμείς λέμε ναι στη λύση. Φτάνει αυτή να είναι δημοκρατική και βιώσιμη. Αυτό όμως το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι πειραματίζονται πάνω στην πλάτη μας. Και μάλιστα χωρίς εμάς. Διότι, τι σημαίνει, και πόσο δημοκρατικό είναι, να μας λέει ο κ. Έιντε ότι θα μας φτιάξουν Σύνταγμα. Ποιος άλλος, εκτός από τον κυρίαρχο λαό και τους εκλεγμένους για τον σκοπό αυτό εκπροσώπους του, στο πλαίσιο μιας εθνοσυνέλευσης, μπορεί να καταρτίσει Σύνταγμα. Με πλήρη διαφάνεια. Και με την καθημερινή ενημέρωση και συμμετοχή του κόσμου.

Τα δοτά και κατά τρόπον αντιδημοκρατικό Συντάγματα ανήκουν σε άλλες εποχές. Και αυτό το δημοκρατικό έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί με το δημοψήφισμα, το οποίο θα στηριχθεί στον εξής εκβιασμό: εάν δεν πείτε ναι, σε κάτι στο οποίο δεν συμμετείχαμε και δεν ενημερωθήκαμε εκ των προτέρων, θα εμπεδωθεί η διχοτόμηση. Το δίλημμα είναι κάλπικο, αντιδημοκρατικό και ανήθικο.

Διότι, ποια είναι, κ. Έιντε, η γενεσιουργός αιτία του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους; Είναι ή δεν είναι η εισβολή του 1974 και η χρήση της βίας και των όπλων; Ποια σχέση έχουν οι αρχές των τανκς με εκείνες της ΕΕ και του ΟΗΕ, που δήθεν επικαλείστε και είστε εδώ για να υπηρετείτε; Βεβαίως, η ευθύνη δεν είναι μόνο δική σας. Ανήκει και στο Εθνικό Συμβούλιο, που υποστηρίζει τη διχοτομική λύση της ομοσπονδίας.

Ακούστε, λοιπόν, προσεκτικά, κ. Έιντε: Όπως η κομματική ηγεσία, έτσι και εσείς οφείλετε να σεβαστείτε αυτό τον λαό. Για λόγους αξιοπρέπειας σάς υποβάλλουμε ότι δεν έχετε δικαίωμα να μας βαφτίζετε τη διχοτομική ομοσπονδία ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή φόρμουλα λύσης, όταν μάλιστα είναι οφθαλμοφανέστατο ότι είναι ακριβώς το αντίθετο:

Ότι, δηλαδή, στηρίζεται στους παράνομους κανόνες της εισβολής! Και ερωτούμε, κ. Έιντε: Εάν η Γερμανία ή η Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα εισέβαλλαν στη Νορβηγία και σας μετακινούσαν βιαίως πληθυσμούς και έφερναν ξένους κουβαλητούς, θα υπογράφατε μαζί τους λύση ομοσπονδίας;


Top