Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Πόκερ με τον άσο του Τσίπρα

Πόκερ με τον άσο του Τσίπρα

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΑνατροπή σκηνικού με γέφυρα διάσωσης

Προωθήθηκε φόρμουλα αλλαγής διαδικασίας, που προβλέπει την ψήφιση της όποιας συμφωνίας πρώτα από την Ελληνική Βουλή και μετά από το Γιούρογκρουπ

Κίνηση ανατροπής των διαδικασιών προωθούσαν ψες οι Γερμανοί με τη στήριξη της Φινλανδίας και άλλων χωρών, για να φορτώσουν την ευθύνη των όποιων αποφάσεων στην Αθήνα, ενώ ταυτοχρόνως οι δανειστές και δη το ΔΝΤ τραβά από το μανίκι του Αλέξη Τσίπρα τον ελληνικό άσο, για την κατάρτιση ενός όσο το δυνατόν καλύτερου αντι-υφεσιακού προγράμματος, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη δική τους αντιπρόταση. Στην ουσία οι δανειστές συνεχίζουν το σκληρό πόκερ με την Αθήνα, αλλά έχοντας στο χέρι τον αντι-υφεσιακό άσο του κ. Τσίπρα.

Η Ελληνική Βουλή
Η κίνηση για να μεταφερθεί η λήψη της απόφασης πρώτα στην Ελληνική Βουλή και μετά στο Γιούρογκρουπ έχει και διαδικαστικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει τα εξής βήματα: 1. Συνεδρίαση του Euro working Group σήμερα, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθεί το έγγραφο των Θεσμών και οι ελληνικές συμβιβαστικές επί τούτου προτάσεις. Εάν υπάρξει κοινή θέση, τότε τα συμφωνηθέντα θα τεθούν για έγκριση ενώπιον της Ελληνικής Βουλής.

Όπως υποστηρίζεται, δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί το Γιούρογκρουπ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία εντός της Ελληνικής Βουλής. Όπως τονίζεται, δεν υπάρχει λόγος να αποφασίσει το Γιούρογκρουπ αρχικά και εν συνεχεία να απορριφθεί η συμφωνία από την Ελληνική Βουλή. 2. Εάν η συμφωνία περάσει από την Ελληνική Βουλή, τότε θα έρθει για τυπικούς λόγους στο Γιούρογκρουπ και εν συνεχεία θα πρέπει να περάσει από Εθνικά Κοινοβούλια κρατών-μελών όπως είναι η Γερμανία και η Φινλανδία.

Εκτιμάται ότι αυτή η παρασκηνιακή κίνηση συνιστά άλλη μια φόρμουλα πιέσεων όχι μόνο επί του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και επί του συνόλου του ελληνικού πολιτικού κόσμου, για να αποφασίσει πρώτος αυτός τι θέλει και μετά να πάρουν την ευθύνη οι Βρυξέλλες. Εάν η φόρμουλα αυτή θα γίνει δεκτή, είναι ζήτημα που θα διαφανεί σήμερα.

Ο χαρακτήρας του προγράμματος
Αυτή η διαδικασία, δηλαδή πρώτα η Αθήνα και μετά οι Βρυξέλλες, παραπέμπει και στη θέση του Αλέξη Τσίπρα περί πολιτικής απόφασης στην εξής λογική: Εφόσον θέλετε πολιτική απόφαση, λένε οι δανειστές στην Αθήνα, να την λάβετε πρώτοι εσείς. Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται στο ακόλουθο επιχείρημα: Οι Γερμανοί, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ: 1. Είναι υφεσιακό, αφού στρέφεται εναντίον της ανάπτυξης για δυο λόγους: αφενός θέτει φόρους σε παραγωγικές δυνάμεις, που είναι ικανές να φέρουν την ανάπτυξη και, αφετέρου, δεν περιορίζει όσο θα έπρεπε τις δημόσιες δαπάνες.

Είναι γι' αυτόν τον λόγο που έγιναν διορθώσεις σε χρονοδιαγράμματα κατάργησης συντάξεων και σε φορολογίες επί των εταιρειών, ενώ επιμονή υπάρχει και στην περικοπή επιδομάτων μεταξύ των οποίων και αυτά για τους αγρότες. Επί αυτών των προτάσεων είναι που γίνεται προσπάθεια για να βρεθούν κοινές θέσεις μεταξύ των μερών. Το πρόβλημα είναι πώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δικαιολογήσει τέτοιες αποφάσεις. 2. Θα πρέπει να συνοδευτεί με πιο συγκεκριμένες πρακτικές και νομοθεσίες που αφορούν στη φοροεισπρακτική ικανότητα της χώρας. Αυτή η θέση είναι συναφής με την πρώτη. Οι δανειστές προτιμούν τη σίγουρη οδό, που αφορά πρωτίστως στην περικοπή των δημοσίων δαπανών για να είναι σίγουρη η είσπραξή τους.

Η λογική της γέφυρας και το ΔΝΤ
Υπάρχει, όμως, ακόμη ένας λόγος, για τον οποίο, ούτως ή άλλως, θα πρέπει η συμφωνία να περάσει από την Ελληνική Βουλή. Τα όποια χρήματα θα πάρει η Ελλάδα θα τα λάβει επί τη βάσει του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο έχει παραταθεί ώς το τέλος του μήνα. Συνεπώς, θα πρέπει να παραταθεί το πρόγραμμα κατά τρεις ή πέντε μήνες κατόπιν ελληνικού αιτήματος, δημιουργώντας έτσι μια γέφυρα σωτηρίας. Εάν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα θα είναι δυνατό να λάβει σε πρώτη φάση ποσό της τάξης του 1,8 δις ευρώ, που συνιστά αντίτιμο ομολόγων που οφείλει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, που λήγει την Τρίτη και φτάνει το 1,6 δις ευρώ. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι εάν δεν προλάβει η Ελλάδα να καταβάλει τη δόση ώς το τέλος του μήνα, δεν θα πρόκειται για στάση πληρωμών… αλλά για καθυστέρηση οφειλής.

Επί του παρόντος, το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους δεν συζητείται. Οι δανειστές για να το συζητήσουν θέλουν δείγματα γραφής και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών. Τα πάντα είναι ανοιχτά, αλλά όλες οι πλευρές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη.

* Χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επαναβεβαίωσε την ύπαρξη κοινής θέσης του ΔΝΤ με τους υπόλοιπους Θεσμούς στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δεν ήταν ωστόσο το ίδιο ξεκάθαρος γιατί επιμένει πρώτα στο θέμα της αποδοχής από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων κι όχι εξίσου και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
 


Top